+359 2 850 53 64

Сценичната треска по време на презентация?

Съвети за справяне със сценичната треска и спокойно презентиране

Напълно нормално е преди презентация да се чувствате нервни и притеснени.

Но не бива да възприемате това като недостатък или слабост.

Основното нещо, което трябва да направите, за да намалите притесненията си, е да репетирате. Отделите ли достатъчно време за подготовка, по време на презентацията ще се чувствате много по-спокойни и няма да страдате от сценична треска.

За да успокоите нервите си по време на презентацията, можете да използвате няколко изпитани стратегии и упражнения:

Дишайте дълбоко

Така ще осигурите на мозъка си повече кислород, а той ще излъже тялото Ви, че се чувствате по-спокойни.

 

Пийте вода

Адреналинът ще накара устата Ви да пресъхне. Затова: по време на презентацията си носете бутилка или чаша с вода, и регулярно отпивайте малки глътки.

Дъвчете дъвка

Ако дъвчете дъвка преди презентацията, ще се почувствате по-спокойни. Разбира се, не забравяйте да изхвърлите дъвката преди началото.

Усмихвайте се

Усмивката е естествено успокоително. Освен това, тя ще Ви помогне да се сближите с публиката и сценичната треска ще изчезне по-бързо.

Правете паузи

Преди да започнете да говорите, направете пауза. Установете визуален контакт с публиката и се усмихнете. Това не само ще Ви успокои, но и ще накара хората да Ви обърнат внимание.

Говорете бавно

Говорете малко по-бавно, отколкото бихте го правили в нормален разговор и оставяйте по-дълги паузи между изреченията.

Движете се

Така ще изхабите част от енергията си. Но се опитвайте да не се движите само напред-назад, тъй като това може да разсее аудиторията Ви.

Спрете да мислите за себе си

Спомнете си, че хората са дошли с цел да научат нещо и е Ваша задача да им го предоставите. Опитайте се да забравите за напрежението и се концентрирайте върху това как да предадете посланието си максимално ясно.

За да научите всички основни правила за създаване и провеждане на успешна презентация, можете да се запишете за нашето онлайн обучение "Изкуството на успешните презентации"

Свързани статии