+359 2 850 53 64

Видео за професионално обучение: видеообучение

Можете ли сами да изработите видеоклип за обучение?

Ако е необходимо да създадете видео за професионално обучение, ще можете ли да се справите сами със записа на клипа за обучение. Вижте какви важни принципи да спазвате и почетете повече за това в статията ни.

Ти - Да, Ти! - Може да направиш видео за професионално обучение и сам

Трудно е да си представим обучение за служители без видеоклип. Най-вероятно е, че всеки човек, четящ тази статия, е гледал поне едно видео за корпоративно обучение в даден момент от живота си. Изглежда треньорите преминаха директно от дъски към видеокамери! Видеото често е част от въвеждащото обучение и инструктажа и може да бъде чудесен начин да се илюстрира „механизма“ на процедура или процес.

Така че, защо толкова много видеообучения са толкова ....посредствени? Защо този разпостранен елемент от корпоративното обучение често кара стажантите да извръщат очи?

Отговорът е прост: Треньорите не са кино продуценти. И за съжаление, в днешния свят, разчитащ на ограничен бюджет, повечето обучаващи организации няма да наемат професионална продуцентска компания - изглежда, че всички се насочват към дизайнери, които са далеч от видео-магьосничество. Трябва ли  тогава да ползваме посредствени видеоклипове за обучение? Дали видеото при обучение ще се озове на рафта за стари методи?

Вероятно не. Ние, обучаващите, просто ще трябва да правим по-добри клипове! Лошата новина е, че по някакъв начин създаването на добро видео е по-трудно, отколкото изглежда. Това е болезнен процес и трябва да имате търпение и желание, за да го направите както трябва. Добрата новина е, че има начин да се направи по-лесно, отколкото изглежда. Повечето видеоклипове за обучения, не струват, тъй като обучителят / продуцентът не е разбрал няколко важни насоки. Ето пет съвета, които ще ви помогнат да направите вашите видеоклипове по-ефективни  и да изглеждат по-добре!

# 1: Правете видеата кратки.
Когато потърся и искам да изгледам някое  видеообучение, то често ме разочарова. Не искам да изгледам цял 30-минутен видеоклип, само за да получа малка информация, която ми трябва в момента. Когато планирате видеоклипа си, помислете - „по-малкото е повече“. Краткото съдържание ще поддържа интереса на вашите обучаващи се и ще ги върне по-бързо към истинската им работа. Можете ли да го кажете за две минути или по-малко? Ако не, помислете за създаване на няколко кратки видеоклипа, които лесно се възприемат. Принципите на микрообучението ще ви послужат добре при производството на видеоклипове.

И ето едно голямо: не губете времето си с „хумор“ във видеоклипове! Вероятно използвате доста хумор по време на обучение (нали?). Но най-вероятно ще ви е трудно да предадете хумора си във видео. Също така, хуморът в корпоративна среда трябва да бъде безопасен - не искате да обиждате или да предизвиквате съдебен процес! Това означава, че обикновено завършвате с „корпоративно смешно“, а не с „всъщност смешно“, което всъщност означава „изобщо не смешно“. Вашата аудитория вероятно не се интересува от забавление - те просто искат да получат информацията, да си свършат работата и да се приберат в къщи, където могат да гледат телевизионно предаване, което е „наистина смешно“. Помогнете им!

# 2: Използвайте „Правилото на третините
Не допускайте във видеоклип лоша визуална композиция. Ако не сте фотограф, вероятно никога не сте чували за основните принципи на композицията. Въпреки че има много тънкости, най-основният и лесен за използване принцип се нарича Правилото на третините.

Правилото на третините означава съвсем просто да разделите екрана на третини и вертикално, и хоризонтално. Веднъж разделени, използвайте „трите линии“ за да разпределите най-важната си информация. На снимката по-долу обърнете внимание как пътят НЕ е в центъра на снимката. Поставянето му в долната третина ни дава по-приятен образ, който ни „води“ по пътя.

 

Via John R. Daily


На изображението по-долу господин Роджърс е поставен в първата третина, използвайки Правилото на третините. Той изглежда леко извън камерата за интервюто си. Много по-красив е така, нали?

videoklip obuchenie

 Via Rob Nyland

# 3: Инвестирайте време  в редактиране на видеоклиповете за обучение!
Редактирането е може би най-добрият начин за незабавно повишаване на общото качество на вашите видеоклипове. За съжаление, добрата редакция не е лесна или евтина. Но ето това: Вероятно няма да можете да направите професионално изглеждащ видеоклип, ако не знаете как да редактирате и / или сте "заседнал" с „безплатен“ софтуер за редактиране на видео. Доброто редактиране изисква инвестиция във време и пари.

Ако търсите софтуер, програми като Adobe Premiere Pro ви дават всички възможности, от които се нуждаете, както и интуитивен, удобен за потребителя интерфейс. Premiere Pro може да бъде закупен на база месечен абонамент и дори можете да го включвате и изключвате /абонамента/, ако е необходимо. Но, не очаквайте бързо да станете следващият Стивън Спилбърг. Ще трябва да отделите време, за да гледате онлайн видеоклипове за обучение (които са безплатни) и да се научите да използвате софтуера.

И ето най-важният момент от всичко: Намерете няколко тренировъчни видеоклипа, които ще ви научат на принципите на редактирането на видео! Научаването да използвате софтуера няма да ви направи добър - просто ви прави добър в използването на софтуера. Добрите монтажисти и видеоредактори разбират принципите на редактирането на видеоклипове и са се научили от много опит.

# 4: Сега използвайте това знание!
Време е да приведем новите умения за редактиране в действие. И ето правило №1: Да няма повече говорещи глави! Сигурен съм, че сте виждали безброй видеоклипове, в които човек се взира в камерата и ви дава информация без никаква друга част от него. Почти невъзможно е да останете ангажирани!

Ако нямате допълнителен видеоклип, помислете за използване на фотомонтаж. В интернет има МНОГО изображения за безплатна употреба * (като тези по-горе в тази статия) и вероятно ще намерите такива, които харесвате. Вземете много изображения - ще искате вашият фотомонтаж да е интересен.

Ако всичко друго не успее, създайте атрактивен фон и използвайте графичен фон.  В професионалните софтуерни програми има вече вграден избор на  графични изображения. И не забравяйте, че добрият софтуер за редактиране на видео ви дава възможност да добавяте и музика!

* За да намерите изображения с безплатно използване в Google, започнете с щракване върху „Изображения“ под полето за търсене, за да върнете само изображения. Сега кликнете върху „Настройки“ точно под лупата в полето за търсене и изберете „Разширено търсене“. В екрана за разширено търсене щракнете върху падащото меню до „Права за използване“ - това е последното поле на страницата. Кликнете върху „свободен за използване или споделяне, дори търговски“. Щракнете върху полето „Разширено търсене“ в долната част и сега всичките ви резултати ще бъдат изображения с безплатно използване. Не забравяйте да кредитирате създателя и цитирайте уеб страницата!

# 5: Учете се от най-добрите
Виждали ли сте обучително видео, което наистина ви хареса напоследък? Замислихте ли се ЗАЩО ви харесва? Ако не, време е да станете филмов критик! Не е хубав само защото ви харесва - създателят е направил нещо, за да направи видеото привлекателно.

Запитайте се:

Как е записан? Как е организирана информацията?
Как е снимано? Има ли изображения, които го правят завладяващо?
Как е бил редактиран? Кратък ли е? Използваха ли музика? Използва ли графики?


Можете да научите много от любимите си филми и телевизионни предавания. Вместо да ги оставите да текат пред вас, отделете време, за да разгледате техниките за създаване на филми, които използват. Ще се изненадате колко можете да добавите към уменията си за създаване на видеоклипове!

Не е нужно да сте Хичкок ...
Ето и последния съвет: Не е нужно да сте страхотен режисьор, за да направите страхотно тренировъчно видео. , , но помага! Има причина професионално направените видеоклипове да изглеждат по-добре от тези, които сте направили в коридора на вашия офис - професионалните режисьори знаят как да правят филми. Добрата новина е, че всеки може да се научи да прави добро видео. Въпреки че може да не сте готови за Холивуд, вашите видеоклипове ще имат по-професионален вид и ще бъдат по-ефективни. Курсистите ви може да не знаят ЗАЩО са по-добри - но ще усетят, че са по-добри!

Все още търсите какво да направите за по-ефективни видеоклипове? Можете да ни потъсите за консултация на телефон: +359 2 8505364 или да ни пишете през формата по-долу:

Свързани статии