+359 2 850 53 64

Дистанционна работа

Популярността на дистанционната работа продължава да расте

Ще стане ли работата от къщи нещо обичайно и изглежда ли като все по-привлекателен вариант за служителите? Какви са тенденциите и нагласите за "хоум офис" и доказаха ли се твърденията че ефективността и щастието при служителите нарастват.

Ако началото на 2020 г. ни научи на нещо, то е, че гъвкавите условия на труд не са нито лукс, нито предимство, което по принцип може да бъде отказано. За всички, които работят с дигитални технологии, работата от разстояние е това, което ни очаква в бъдеще. Все повече хора приемат работата от къщи за обичайно и нормално явление.

Въпреки че отдалеченият режим на работа в много отрасли е въведен незабавно поради мерки за сигурност, предприети в различни страни, The Guardian и други публикации предвиждат "постоянна промяна" към работа от дома или "хоум офис". Това мнение се подкрепя от резултатите от много проучвания и изследвания, които показват, че нарастващата популярност на хоум офис е нарастваща тенденция, възникнала не вчера.

Компаниите, които са инвестирали в инфраструктура за отдалечена работа, могат да имат уникална възможност да се справят с трудности и рискове, като настоящата пандемия COVID-19, която е в списанието Time наскоро наречен "най-големият домашен експеримент в света."

Успешното взаимодействие на екипи, чиито членове не работят в един и същи офис, се превръща в обичаен начин на работа за много компании. В същото време вече се появиха много убедителни статистически данни, които свидетелстват за кардиналните промени, свързани с наемането на служители, нивото им на удовлетвореност и производителността от отдалечената работа. Тази статия предоставя статистическа информация за отдалечена работа, която може да Ви изненада.

Популярността на отдалечената работа продължава да расте с годините.

С увеличаването на скоростта на интернет връзките, появата на все по-надеждни облачни решения  и промяната в отношението към баланса между работата и личния живот и собственото им здраве, отдалечената работа започна да изглежда за служителите все по-привлекателен вариант.

  • През последните 10 години популярността на дистанционната работа се е увеличила на 91%.
  • 2028 година 73% от екипите ще включват професионалисти, работещи отдалечено.
  • Едно от проучванията казва, че 62% от участниците работят отдалечено поне част от времето и само 38% от служителите работят постоянно извън офиса.
  • По прогнози на Regus до 2030г. икономическият растеж на САЩ от гъвкави условия на труд ще възлиза на 4,5 трилиона долара.

Дистанционната работа може да увеличи конкурентоспособността на компанията при наемане на персонал

Отдалечената работа както отбелязва Forbes вече не се възприема като привилегия. И служителите се интересуват не само от размера на заплатата, но и от много повече. Това „повече“ включва баланс между професионален и личен живот, гъвкав график и условия на труд.

  • 80% от специалистите от САЩ твърдят, че ще откажат да приемат работата, ако няма да могат да работят в гъвкави условия.
  • Междувременно обаче, в проучване на 880 американски експерти 74% от анкетираните са декларирали за готовността им да напуснат работа заради преминаването към дистанционен режим.
  • До 2030 г., когато всички представители на поколение Z навлизат на пазара на труда, търсенето на работа от разстояние ще нарастне на 30%.
  • 50% от от дистанционните служители планират някой ден да започнат да работят за себе си.
  • 34% от участниците в анкетата твърдят, че са готови да се откажат от 5% от приходите за възможността да работят отдалечено.

Какво ни казват тези статистически данни за бъдещето на пазара на труда? На първо място, те доказват, че гъвкавите условия на труд ще продължат да бъдат най-важният фактор, който привлича талантливи специалисти.

Проучване на PwC при Международно проучване на поколенията, показа, че много млади служители смятат „работата като явление, а не място“. Облачното работно пространство само подсилва този възглед и носи гъвкавост и прозрачност на ежедневните процеси.

Според служителите работата от дома е по-продуктивна

По-малко разсейвания, свързани с общуването с колеги и използването на решения за сътрудничество, позволяват на служителите по-добре да управляват натовареността си и да поддържат връзка с колегите.

  • Ръководителите на 85% от компаниите твърдят, че тяхната производителност се е увеличила „в резултат на увеличената гъвкавост“.
  • В един от експериментите на Университета в Станфорд работата в далечен план е довела до нарастване производителността труд на 13%.
  • Служителите в офиса прекарват средно 66 минути на ден да обсъждат теми, които не са свързани с работата, докато служителите, работещи отдалечено, отделят само 29 минути за такива разговори с колеги.

Облачните и цифрови инструменти стават все по-удобни и по-лесни за адаптиране към различни стилове на работа. Запитаните в проучването хора потвърдили, че отчитат намаляване на обема на електронната кореспонденция и в резултат на това те трябва да прекарват по-малко време в търсене на необходимата информация.

И разбира се, служителите казват, че гъвкавите условия на труд подобряват тяхното здраве и чувство на удовлетвореност.

Как би могло да е иначе? Дистанционните служители прекарват по-малко време в градския транспорт, повече време общуват със семейството си и отсъстват по-малко заради болести отколкото техните колеги, работещи в офиса.

  • 75% от служещите в телекомуникациите казват, че работата от дома е подобрила баланса между работата и личното време.
  • 71% от служителите в телекомуникациите са доволни от сегашното си място на работа, докато за колегите им от офиси тази цифра е 55%.
  • 36% от служителите сигурни, че няма да се пенсионират, ако имат възможност да работят от дома или на непълно работно време.
  • 40% от отдалечените служители твърдят, че обикновено не са „стресирани“ през работния ден.
  • 57% от работодателите казват, че гъвкавите условия на труд повишават мотивацията на служителите и намаляват на текучеството на персонала.

Бъдещето е работа от разстояние. Вижте как можете да управлявате по-лесно Вашите виртуални екипи, като се запознаете с нашето обучение.

Свързани статии