+359 2 850 53 64

Как да създадете ангажиращо електронно обучение

10 ефективни стратегии за професионалисти в електронното обучение

Когато създавате електронно преживяване /леле че термин!/, което увлича и свързва обучаемите с вашето онлайн съдържание, обучението става просто, естествено и без усилия. И се получава.

Мотивирането и ангажирането на обучаемите е основната битка в процеса на учене и развитие.
Независимо дали се фокусираме върху партньори, клиенти или служители, ангажирането на нашите обучаеми е крайната цел. Процесът на обучение става толкова по-труден, колкото публиката е неангажирана с него.

И така, как можете да създадете интересни и ангажиращи преживявания в електронното обучение?
В тази статия ще споделим 10 ефективни стратегии за електронно обучение за създаване на програми за обучение, които вълнуват, мотивират и ангажират обучаващите се, независимо кои са те.


1. Проучете и се запознайте със своите ученици
Това трябва да е ясно, но наистина ли сте отделили време да се запознаете с учащите се?
Целта на всяка учебна програма е да се свържете с Вашата аудитория, но е трудно да се свържете с някого, ако не знаете нищо за него.
Анализирайте аудиторията си за да се запознаете с характеристиките, навиците, поведението и потребностите от учене, за да знаете точно какво очакват учениците Ви от електронното обучение.
Дали са достатъчно интелигентни, за да реагират добре на новите технологии, които искате да използвате? Дали имат голямо натоварване и следователно не могат да отделят много време за учене? Какъв е образователният статус на учащите, техните способности за обучение и предпочитания?
Различните хора учат по различни начини и, освен ако не знаете точно за кого създавате Вашите курсове за електронно обучение, няма да можете да намерите елементите, които допринасят за завладяващото им обучение.


2. Поставете ясни учебни цели
Защо някой би се заинтересувал да научи каквото и да било, освен ако не знае точно за какво ще му трябва информацията?
Поставянето на ясни цели на обучение в началото на всеки курс ще помогне на учащите се да видят ползите от своето обучение, как ще им помогне да развиват и усъвършенстват уменията си. Създайте подходяща среда за ангажираност на обучаемите.
Съобразяването с учебните цели не само ще добави стойност към Вашите програми за обучение за Вашите обучаеми, но също така ще Ви помогне значително да създадете ясна структура на курса.
След като си поставите целите, всички останали аспекти на стратегията Ви за развитие на съдържание ще застанат по местата си.


3. Направете Вашите програми за обучение интерактивни
Включването на интерактивност във вашите програми за обучение е важен фактор за подпомагане на учащите се да се интересуват от това, което учат, и да бъдат фокусирани, докато напредват през курса. За това са нужни програми, които предоставят възможност за изработване на SCORM модули за обучение.
И двата елемента засилват ангажираността, тъй като скуката и разсеяността са най-лошите врагове на ангажираността.
Има няколко начина за разработване на интерактивна стратегия за електронно обучение, от добавяне на прости взаимодействия с хващане и пускане с мишката до превръщането на Вашата презентация в интерактивен курс за електронно обучение и проектиране на интерактивна среда за виртуална класна стая.
Само не забравяйте, че целта Ви е да накарате Вашата аудитория да се интересува и ангажира - колкото повече знаете за Вашите обучаващи се, толкова по-лесно ще намерите интерактивните елементи, които ги държат очаровани и ангажирани.


4. Поддържайте структурирани курсовете за електронно обучение
Говорейки за ясна структура, организирайте Вашето съдържание за електронно обучение е така, че да Ви помогне да избегнете когнитивно претоварване, което не позволява на учащите да се ангажират и да се съсредоточат върху ключовите моменти.
Уверете се, че давате приоритети - кои са най-важните съобщения, които искате да предадете? Кои курсове са задължителни и кои са допълнителни?
Помислете дали да не използвате картографиране на действията, за да подредите Вашите теми и да ги предоставите в логичен поток, за да засилите проникването на знания. Добре организираното учебно съдържание не само ще помогне на обучаемите да усвоят учебния материал по-лесно и по-бързо, но също така Ви позволява да разпространявате информацията по ефективни начини, които са в съответствие с целите Ви за електронно обучение.


5. Поддържайте кратки модулите за обучение
Безкрайно дългото съдържание е най-бързият начин да отегчите аудиторията си - никой няма неограничено време и търпение да се посвети на ученето, особено ако води натоварен живот.
Поддържането на кратки модули за обучение не само ще покаже на учащите, че уважавате факта, че времето им е ограничено, но и ще им помогне да се ангажират по-лесно с материала, тъй като е по-лесно да усвоите малки парчета информация отколкото безкрайни истории, видеоклипове и разкази.
Най-добрият начин на действие е да разбиете съдържанието си на къси секции, да осигурите бързи упражнения и, ако използвате презентации, не забравяйте да не претоварвате екраните си с текст.

6. Направете своя курс за електронно обучение визуално привлекателен
Можем ли да използваме думата привличане на мястото на ангажиране?
Визуалният дизайн е чудесен начин да привлечете вниманието на вашите обучаеми и да получите техния интерес.
Ако не знаете откъде да започнете, не забравяйте, че по-малкото е повече. Поддържайте текста си кратък и използвайте баланса на бялото пространство за хармоничен ефект, който улеснява четенето. Изберете качествени изображения, анимации, аватари и висококачествени видеоклипове и не се колебайте да използвате страхотен дизайн за своите онлайн тестове.
Съсредоточете се върху атрактивната виртуална среда и се възползвайте изцяло от доказаната сила на естетиката, която не само инициира, но и поддържа ангажираността.

7. Предизвикайте любопитството на Вашата публика
Когато дадете на учащите нещо, което им е любопитно, увеличавате техния интерес и по този начин нивата им на ангажираност.
Привлечете вниманието им с добре подбрани визуализации и след това създайте среда, която стимулира любопитството им с въпроси, провокиращи мислите, и предизвикателни въпроси. Използвайте игри за електронно обучение.
Всякакъв вид упражнения, които въвеждат конфликт и дилема, ще насърчат аудиторията Ви да мисли и да разсъждава върху това, което научава. Не забравяйте, че целта Ви е да ангажирате учащите се и нищо не може да ги ангажира повече от любопитство, тъй като любопитството продължава да води хората по нови пътища и създава жажда за знания.

8. Нека обучението е смислено
Защо смислено? Тъй като намирането на смисъл в новата информация помага на учащите се не само да се свързват по-лесно с нея, но и да усвоят знанията по лесен начин.
За да създадете смислено електронно обучение трябва да се съсредоточите върху резонирането с личните преживявания на учащите и да предизвикате техните емоции.
Приемането на подход, ориентиран към обучаемите, и Вашата стратегия за електронно обучение ще Ви помогне да се справите с различни нужди и опит, а сценариите, които изследват реални ситуации от живота, ще помогнат на Вашите обучаеми да видят как новото обучение е приложимо за тях.

В допълнение, адресирането към емоциите на Вашата аудитория е един от най-ефективните начини за увеличаване на нивата на тяхната ангажираност; добре подбрани образи, завладяващи истории, малки дози хумор, всичко това стимулира интерес, положителна мотивация и емоционална свързаност.
Активирайте съществуващите знания на Вашите обучаващи се, използвайки както подходяща информация, така и техните емоции, и им предлагайте смислено, ангажиращо преживяване на електронно обучение.

9. Позволете на Вашите учащи да изследват
Нека самото учене да стане изследователско проучване!
Интересът на Вашите учащи нараства, когато им бъде позволено да се движат свободно през платформата за обучение и сами да търсят информацията.
Много често заключената навигация е причина за неудовлетвореност - представете си, че слушате аудио файл, липсва ключова точка и нямате възможност да пренавивате няколко секунди, за да го слушате отново. Или искате да получите обща представа за курса за електронно обучение и да не можете да щракнете върху него, освен ако първо не завършите цялата глава или модул.
Освобождаването на навигацията дава свобода и контрол на Вашата аудитория. Помага им да изградят контекст, да създават свои собствени пътеки, да се движат и да се ангажират много повече със своя опит в електронното обучение.

10. Бъдете горди от крайния резултат
Може би се чудите как гордостта може да бъде стратегия, но този ефект на стратегията за електронно обучение гарантира, че крайният Ви продукт си заслужава.
Когато се почувствате горди с нещо, което сте създали, това означава, че сте се ангажирали да се борите срещу всички сили, които биха могли да го саботират. Това означава, че наистина сте се потрудили за резултата. Че сте обърнали пълно внимание на всеки детайл. Че сте използвали всички средства, които е трябвало да го направи страхотно. Че сте се поставили в обувките на Вашата публика и сте били доволни от това как се чувстват.
Ако искате да предоставите на учащите си увлекателно преживяване, като същевременно мащабирате стратегията си за електронно обучение, ускорявате времето за доставка и автоматизирате обикновени задачи, говорете с нашия екип за това, което системите за дистанционно обучение, които предлагаме  може да направят за Вас!

Вземете нашето безплатно ръководство : Как да създадем електронно обучение

Свързани статии