+359 2 850 53 64

Обучение на възрастни

Обучение на възрастни

Нужен ли е различен подход при обучението на възрастни? Какво трябва да имат предвид преподавателите когато ще обучават възрастни. Научете кои са основните характеристики, които отличават възрстните от другите обучаеми?

Макар понякога да си мислим, че възрастните всъщност са пораснали на височина деца, когато става въпрос за учене, разбираме, че нещата стоят доста по-различно. Основната разлика идва от начина, по който зрелият човек възприема процеса на обучение и нуждата от него.

С натрупването на житейски опит и навлизането в различни културни и образователни среди, възрастният човек претърпява личностно израстване, оформят се неговите ценности и цели, изгражда се представата му за бъдещето. Този оформен модел на мислене би могъл да насочи в правилна посока създателите на електронни курсове, така че да структурират учебното си съдържание по най-добър и мотивиращ за тази конкретна аудитория начин.

Предлагаме Ви списък с основните характеристики, отнасящи се към повечето възрастни учащи.

  • Автономност Възрастните обикновено предпочитат чувството за контрол и автономност. Харесва им да разполагат с опции и възможност за избор в обучителната им среда. Дори тези, които изпитват безпокойство от автономност, могат да се научат да оценяват този подход, ако им се даде правилна първоначална подкрепа.
  • Целенасоченост. Много възрастни следват конкретни цели, които се опитват да постигнат. Те предпочитат да участват в учебни дейности, които им съдействат в тяхното осъществяване.
  • Практичност. Зрелите хора на работното място предпочитат практическите знания и опит, които биха улеснили работата им. С други думи, възрастните се нуждаят от учебни дейности, които да бъдат приложими в реалната среда.
  • Компетентност и майсторство. Компетентността в уменията на работното място са друг важен елемент за възрастния обучаем, тъй като това повишава увереността и подобрява самочувствието.
  • Учене чрез опит. Много възрастни предпочитат да учат чрез практика, а не просто да слушат лекции.
  • Емоционални бариери. Възможно е възрастните да се страхуват, да изпитват безпокойство по дадена тема или гняв заради принудителни промени в служебните им отговорности или политики. Тези емоции могат да пречат на процеса на обучение.
  • Ориентираност към постигането на реални резултати. Възрастните са ориентирани към постигането на резултати. Те имат конкретна представа за това, което ще извлекат от учебните дейности и често се отказват от обучението, в случай че тези очаквания не бъдат изпълнени.
  • Външни отговорности. Повечето възрастни имат много отговорности и ангажименти към семейството, приятелите, общността и работата. Отделянето на време за учене може да бъде трудно.
  • Потенциални физически ограничения. В зависимост от възрастта и физическото си състояние, възрастните учащи могат да имат повече трудности при разчитането на малки шрифтове и изображения от компютърния екран, да възприемат по-бавно изучавания материал.
  • Общ поглед върху материала. Възрастният обучаем има нужда да види в по-едър план материала за обучение. Той има нужда да разбере как малките части се вписват в по-голямата картина.
  • Чувство за  отговорност. Възрастните учащи често носят отговорност за собствения си успех или неуспех в обучението.
  • Нужда от участието в общност. Много от зрелите учащи предпочитат да участват в учебна общност, с която могат да общуват и да обсъждат въпроси и проблеми.

Ние от НИТ - Нови Интернет Технологии ЕООД знаем колко е трудно да се погрижите за дома, семейството, работата, себе си, че и да Ви остане малко свободно време. А когато успеете да го спечелите, Ви се иска да го оползотворите. Усещате липса на знания, които желаете да запълните но… как? Отговорът е – лесно! Не е нужно да излизате от вкъщи, достатъчно е да се отпуснете пред компютъра и да разгледате нашите електронни дистанционни обучения. Те са представени по интересен, интерактивен и лесен за усвояване начин. Учете и се забавлявайте! 

Ако сте работодател, имаме решение за дистанционно обучение на Вашите служители - може да внедрим при Вас електронно дистанционно обучение, чрез някоя от платформите за дистанционно обучение, която предлагаме. Не се колебайте да се свържете с нас!

Предоставяме Ви първа част от методическо ръководство за обучение на възрастни - "Основни изисквания към организирането на обучение за възрастни" с източник МОН: http://lll.mon.bg/uploaded_files/Adult_education1.pdf

 

Свързани статии