+359 2 850 53 64

Тиймбилдинг игри за развитие на екипа

Тиймбилдинг игри, развиващи умения за решаване на проблеми

Тиймбилдинг игрите не са любими само на HR служителите. Те са чудесен начин да разучите методите на работа във Вашия екип и бързо да отстраните всички препятствия, които възникват по пътя към обща цел.

Тиймбилдинг игрите, предназначени за подобряване на способностите на екип, разделен на бизнес отбори могат да бъдат насочени към развитието на определени качества и умения, включително развитието на умения за комуникация и работа в екип, способността за адаптиране или засилване на способността за вземане на съвместни решения.

Списъкът по-долу изброява различните игри / упражнения/, всяка от които е посветена на определено приоритетно умение за справяне с препятствия и несгоди по пътя към постигане на целта за сплотяване на екипа и повишаване на способността за справяне с проблеми.

Ако кликнете на този линк, ще можете да се запознаете с подходящи курсове и обучения за мотивация, лидерство и други полезни умения за вашия екип.


Всеки процес на решаване на проблем започва с неговото идентифициране. Когато бъде открит проблем, екипът трябва да оцени възможния ход за действие и след това да избере най-доброто решение. Това изисква добро познаване на Вашия екип и неговите силни страни. Целта на упражненията за решаване на проблеми е да се идентифицират тези силни страни и да се формират умения и стратегии, които помагат за решаването на най-сложните проблеми и в същото време да се забавлявате с колегите си!


Модел, илюстриращ процеса на решаване на проблем.

Между другото, тиймбилдинг игрите не са подходящи за всеки отбор. Участниците трябва да бъдат достатъчно възприемчиви и подготвени да взимат всякакви идеи и решения. Те също се нуждаят от гъвкаво мислене и способност да надхвърлят старите структури, планове и процеси. Обикновено проблемите възникват в най-неочаквания момент, така че няма по-добър начин да се подготвите за тях от това да се научите да бъдете гъвкави и да действате по нестандартен начин винаги. В този случай мениджърът може безопасно да използва гъвкавите методи за управление на екипа на проекта, знаейки, че неговите подчинени са достатъчно независими, за да се справят без твърди инструкции.

Друг аспект, който трябва да се вземе предвид при участието в отборни игри и събития, е следният: няма победители или губещи. Разбира се, в някои тиймбилдинг игри има само един победител, но истинската им цел е хората да се научат как да работят в екип и да развият гъвкаво мислене.

За целите на обучението, след всяка игра, участниците в отбора победител трябва да говорят за стратегията, която ги е довела до победа и действията, които са предприели.

От списъка на отборните игри, които развиват умения за решаване на проблеми и използват различни аксесоари, от ролетки до сурови яйца, сме избрали най-добрите, които със сигурност ще Ви научат как да решавате проблеми толкова бързо, колкото екипът на Scooby-Doo.

Съвременни форми на тиймбилдинг 

През последните  години, тиймбилдинг игрите се развиват и приспособяват към съвременните изисквания и тенденции. Ето няколко модерни тиймбилдинг идеи:

  1. Виртуален тиймбилдинг: С развитието на технологиите, много компании предпочитат виртуални тиймбилдинг събития. Те могат да включват онлайн игри, използване на платформи като Zoom, Microsoft Teams или Slack, за да се създаде виртуално пространство за взаимодействие и сътрудничество.

  2. Екскурзии и приключенски спортове: Тази концепция включва тиймбилдинг събития, свързани с активни дейности като планинско колоездене, рафтинг, планинско изкачване и др. Те насърчават физическата активност и сътрудничество.

  3. Изкуство и ръчни умения: Уъркшопове, свързани с изкуство, ръчни умения или гурме кулинария, могат да предоставят възможност за сътрудничество и креативност в неформална обстановка.

  4. Тиймбилдинг със социално значение: Тази идея включва доброволни дейности или проекти с обществено значение, които насърчават екипната работа и същевременно помагат на общността.

  5. Интерактивни игри и пъзели: Разнообразни интерактивни игри и пъзели, които изискват логика, стратегия и комуникация между участниците.

  6. Разработване на умения и тренировки: Тиймбилдинг събития, които се фокусират върху развитие на конкретни умения като лидерство, комуникация или решаване на конфликти.

  7. Екскурзии и обучение в природна среда: Този вид тиймбилдинг може да включва къмпинг, преодоляване на препятствия в природна среда и други активности в дивата природа.

  8. Тиймбилдинг игри на открито: Този тип игри може да се провежда на открито и да включва GPS-базирани игри, търсене на съкровища и други приключенски предизвикателства.


Класически тиймбилдинг игри, развиващи умения за решаване на проблеми

1. Потъващият кораб

Развива способността за адаптиране.
Необходимо оборудване: въже, одеяло или лента за канали, за да маркирате място на пода.
Правила на играта. Използвайте въже (одеяло, лента), за да маркирате ограничена площ на пода и оставете Вашия екип да застане върху него. Постепенно намалете това пространство за 10-15 минути и оставете участниците да търсят начин да се задържат вътре и да не „падат зад борда“.

2. Кула от спагети и чаша

Развива умения за работа в екип.
Необходимо оборудване: 20 броя сурови спагети, един чифт лента за канали, метър дълго парче въже и една пластмасова чаша за всеки отбор.
Правила на играта. Вашата цел е да изградите най-високата кула, която може да стои самостоятелно, пред съпернически отбори. Ако искате да усложните играта, поставете допълнително условие: чашата трябва да е отгоре на кулата и да се използва като "купол". Това упражнение учи на активно мислене, а също така засилва екипния дух и развива лидерските умения.

3. Яйцепад

Развива умения за работа в екип, умения за вземане на решения.
Необходимо оборудване: сурови яйца; строителни материали (вестници, коктейлни сламки, лепенка, тиксо, балони, гумени ленти, пръчки за сладолед и др.); брезент или защитно фолио, място на паркинга или на която и да е зона, където не се страшно да цапаш.
Правила на играта. Всеки екип получава яйце и избира строителни материали за себе си. В продължение на 20-30 минути участниците трябва да построят защитен контейнер, който няма да позволи на яйцето да се счупи. След това пуснете контейнерите с яйца от височина (от висока маса или дори от втория етаж) и вижте чие яйце не се счупва. Ако оцелеят няколко яйца, постепенно увеличавайте височината на падането, докато остане само един победител.

4. Оцеляване

Развива комуникативни умения, способност за вземане на решения.
Необходимо оборудване: няма
Правила на играта. Представете си, че Вашият екип е бил затворен в офис. Всички врати са заключени; те не могат да бъдат счупени или извадени. След 30 минути членовете на екипа трябва да изберат 10 общи артикула от Вашия офис, с които трябва да оцелеят и да ги подредят по важност. Целта е да се обсъдят предложените списъци и реда на артикулите в тридесет минути, както и да се постигне споразумение и съгласие между членовете на екипа..

Тиймбилдинг игри, които развиват творчески подход за решаване на проблеми

5. Лего

Развива комуникативни умения.
Необходимо оборудване: Lego комплект.
Правила на играта. Разделете се на малки отбори от двама или повече участници. Изберете лидер, който не е включен в нито един от отборите, който трябва да изгради произволна структура от Lego блокове за 10 минути. След това екипите трябва да възпроизведат тази конструкция за точно 15 минути, използвайки блокове от същия цвят и форма. Но само един участник от всеки отбор може да види оригиналния дизайн. Този участник ще трябва ясно и точно да опише размера, цвета и формата на оригиналния дизайн. Ако това Ви се струва твърде лесно, не позволявайте на „виждащия“ участник да докосне структурата, която изгражда неговият екип. Тази игра ще Ви помогне да разберете важността на ефективното споделяне на информация.

6. Бягство

Развива умения за работа в екип.
Необходимо оборудване: 1 въже, 1 ключ, заключена стая и 5-10 пъзели, в зависимост от това колко време искате да отделите за играта.
Правила на играта. Целта на това упражнение е да излезете от заключената стая в определеното време, като намерите ключа с помощта на подготвени съвети. Ключът и съветите трябва да бъдат скрити предварително. Екипът е заключен в стаята и след 30 минути или един час играчите трябва да намерят ключа с помощта на скритите съвети. За да завършите успешно играта, трябва да сте в състояние да действате заедно чрез мозъчна атака, опитвайки се да разберете какво означава дадена улика.

7. Полярни изследователи

Развива способността за вземане на решения, способността за адаптиране.
Необходимо оборудване: ленти за очи и един пакет „строителни материали“ (листове от картон, клечки за зъби, гумени ленти или стикери) за всеки екип, електрически вентилатор.
Правила на играта. Представете си, че сте смели изследователи на Арктика, скитащи из ледената пустиня. Във всеки екип изберете „лидер на експедицията“. След 30 минути трябва да се появи виелица и всеки екип трябва да изгради подслон, за да остане жив. За съжаление на ръководителят на експедицията са му измръзнали ръцете, така че той не можеше да участва в строителството, а останалите имат снежна слепота и те не могат да виждат. След 30 минути включете вентилатора и вижте чий подслон оцелява.

8. Минно поле

Развива комуникативни умения.
Необходимо оборудване: празна стая или коридор, щори и комплект типични офис консумативи.
Правила на играта. Разхвърлете предмети (кутии, офис столове, бутилки с вода и т.н.) на пода на случаен принцип, така че да не можете да ходите от единия край на стаята до другия и да не се спънете в нещо. Разделете участниците по двойки и завържете с парче плат очите на един от партньорите. Вторият трябва да поведе партньора си от единия край на "минното поле" до другия, като не се докосва и наранява в нито една "мина". Той обаче няма право да докосва партньора си. Ако искате да усложните задачата, стартирайте всички двойки на „полето“ едновременно, така че играчите да трябва внимателно да слушат инструкциите на своя „ескорт“.

9. Слепци

Развива комуникативни умения.
Необходимо оборудване: ленти за превързване за очите, въже.
Правила на играта. Играчите слагат превръзки и застават в кръг. Краищата на въжето са вързани заедно и то е поставено пред участниците също под формата на кръг - така че всеки от играчите да може да се наведе и да го напипа. Домакинът казва на играчите да вдигнат въжето и да оформят геометрична форма с него: квадрат, триъгълник, правоъгълник и др. Играчите могат да говорят, но не могат да свалят превръзките. Ако имате много участници, те могат да бъдат разделени на отбори, като въже бъде дадено на всеки отбор. Екипът, който най-бързо ще изгради желаната фигура, печели.

Прости и лесни тиймбилдинг игри, които развиват умения за решаване на проблеми

10. Сляпо подреждане

Развива комуникативни умения в екипа.
Необходимо оборудване: ленти за очите, въже.
Правила на играта. Участниците си покриват очите с ленти, след което водещият прошепва на всеки играч номер, започвайки с едно. Тогава участниците трябва да се подредят в нарастващ ред на броя си, без да говорят помежду си. Може също така да се подреждат не по номера, а по височина, възраст, рождени дни и т.н.

11. Обърнете пирамидата

Развива способността за адаптиране, умения за работа в екип.
Необходим инвентар: не е необходим.
Правила на играта. Участниците застават така, че да образуват пирамида, като топки в билярд. Тогава фасилитаторът казва, че трима от членовете на екипа трябва да се движат по такъв начин, че горната и долната част на пирамидата да се разменят. Най-добре е да се направи това упражнение в голяма група, която може да бъде разделена на малки отбори и да видите кой преобръща пирамидата по-бързо.

12. Смяна на местата

Развива способността за адаптиране, умения за работа в екип.
Необходимо оборудване: тебешир, въже, лента от хартия, хартия (за да маркирате мястото, където можете да застанете).
Правила на играта. Разделете групата играчи на два отбора и ги подредете в две линии, обърнати един към друг. С помощта на тебешир, лента, въже или парчета хартия (в зависимост от това на кой етаж играете) маркирайте мястото, където всеки играч стои, както и една допълнителна празна зона между двата реда. Целта е линиите да се разменят.

Използвайте следните ограничения:
Само един човек може да се движи наведнъж.
Не можете да разменяте места с играч, който гледа в същата посока.
Не можете да се движите назад.
В един ход играчът не може да сменя места с повече от един играч от втория отбор.

13. Заплетена история

Развива способността за адаптиране, умения за работа в екип.
Необходим инвентар: не е необходим.
Правила на играта. Всички участници трябва да застанат в кръг, след което всеки играч поема ръцете на всеки двама играчи, които не стоят до него. След като всички се хванат за ръце, помолете играчите да се „разплетат“ и да оформят перфектен кръг, без да отварят ръце. За това участниците в играта ще се нуждаят от креативно и стратегическо мислене.

Последните две игри са подходящи за ситуации, в които имате проблем, който трябва да бъде решен.

14. Конкуренция за най-тъпата идея

Цел: решаване на текущ проблем.
Необходим инвентар: не е необходим.
Правила на играта. Понякога глупавите идеи се оказват най-успешните. Помолете всеки участник да предложи най-глупавото решение на спешен проблем. И тогава, след като направите дълъг списък, опитайте се да намерите решение, което не е толкова тъпо.

15. Какво би направил X?

Цел: решаване на текущ проблем.
Необходим инвентар: не е необходим.
Правила на играта. Нека всеки от участниците да се представи като една от известните личности или видни хора, които харесва. След това попитайте всеки играч какво мнение би могъл да изрази техният герой, ако се сблъска с текущия проблем? Как би го решил? Това ще позволи на всеки от участниците да помисли за възможно решение, от различен ъгъл.

Искате повече бизнес игри? Те понякога могат да се решават и на компютъра! Могат да се създадат специално за Вас! Разгледайте нашето интерактивно портфолио.

Или прочетете за други начини за повишаване на мотивацията на Вашите служители.
Знаете ли бизнес игра, която всички харесват?

Разкажете ни за любимите си отборни игри, които помагат при управлението на екипа на проекта в коментарите в нашата Facebook страница!

Не забравяйте, че друг лесен начин за управление на екипа на проекта е да изберете подходящо изготвено онлайн обучение за Вашия екип.

Свързани статии