+359 2 850 53 64

7 причини защо се нуждаем от дизайнер на учебно съдържание

Защо се нуждаем от дизайнер при създаване на онлайн курс

Попадали ли сте някога на термина дизайн на учебно съдържание, известен още като “педагогически” или “инструкционен дизайн” (от англ. “instructional design”)? Макар и концепцията да не е нова, много от нас имат бегла представа какво стои зад нея.

Накратко, дизайнът на учебно съдържание се отнася до изкуството да се създава стойностно учебно преживяване. А в контекста на дистанционните обучения това е определящо.

През последната година дизайнът на учебно съдържание се превърна в нещо много повече от мода. В следствие на пандемията COVID-19, през 2020 станахме свидетели на невиждана дигитална трансформация в образованието, а развитието на дистанционното обучение надмина и най-смелите ни очаквания. На фона на увеличеното предлагане на онлайн курсове, изискванията на клиентите вече действително настояват за качествени и ефективни онлайн обучения.

Именно тук се проявява и ключовият принос на дизайнера учебно съдържание. За илюстрация, тази професия се превърна в една от най-търсените професии в образователния сектор през годината.


Какво е дизайнер учебно съдържание?


Дизайнерът на учебно съдържание работи рамо до рамо с лекторите в обучението през етапите на неговото планиране, разработване/ дизайн и предоставяне. Докато лекторите специализират в предметната област на курса, дизайнерите учебно съдържание отговарят за всички други компоненти, които могат да го превърнат в качествен онлайн курс.

Дизайнерът научебно съдържание притежава специфична съвкупност от педагогически, дизайнерски и технологични умения за изграждане на първокласен учебен процес. Макар че основното му образование може да е от различни направления, функциите му по същество са интердисциплинарни.

Ролята на дизайнера учебно съдържание в разработването на електронното обучение е изключително многообразна. Така, тя може да включва

• планиране и анализиране на формата на онлайн курсовете въз основа на оценка на нуждите от обучение;
• разработване на учебна програма;
• избор на технологии, които могат да удовлетворят целите на курса;
• планиране на структура на учебно съдържание за осигуряване на ефективен процес на обучение с високо ниво на ангажираност;
• подготовка на интерактивните елементи в онлайн курса – куизове, тестове и други инструменти за взаимодействие за гарантиране на нужния обучителен ефект;
• осигуряване на мултимедиен дизайн за отлично потребителско преживяване;
• осъществяване на контрол на качеството преди публикуване на курсовете онлайн;
• реализиране на сътрудничество с другите заинтересовани страни в курса;
• оценка на учебните резултати.


Изискванията към професията на инструкционния дизайнер са разработени от IBSPI (Международен съвет по стандарти в обученията, ученето и преподаването) с цел изграждане на общ професионален стандарт. Те спомагат още за задаване на рамката на очакванията към тези специалисти с оглед на предизвикателната им роля.


Кои са основните ползи от дизайна на учебно съдържание при проектиране на един онлайн курс?


Както можем да видим с невъоръжено око, ролята на дизайнера на учебно съдържание е толкова многоаспектна, че добавената й стойност към обучителния екип е гарантирана. Независимо от това, аналитичният подход към намиране на отговор на този въпрос би могъл да ни разкрие и допълнителни предимства.

В тази статия разглеждаме седем ключови ползи, които дизайнът на учебно съдържание осигурява. Те са както следва:


1. Фокус върху обучаемите – включването на професионален дизайн учебно съдържание би ви позволило да подобрите потребителската ориентация на обучението си. То би гарантирало още, че курсът ще бъде адаптиран конкретно към нуждите на вашата група обучаеми.

2. Внимание към детайлите – дизайнерът учебно съдържание има готовност да осъществи качествен контрол на курсовете, които разработвате, така че да ги превърне в завършени крайни продукти. Това би гарантирало още, че материалите ви са безупречни.

3. Интердисциплинарни знания в областта на дистанционното обучение – може би една от най-ценените компетенции на дизайнера учебно съдържание е негово методическо ноу-хау относно това как да поднесе вашия учебен материал онлайн на конкретната група обучаеми.

4. Творчески подход към учебното преживяване – включването на дизайнер учебно съдържание към екипа по разработване на обучението би ви осигурило творческа експертиза за постигане на по-добра ефективност от учебния процес.

5. Технология, съответстваща на учебните цели – няма по-добър експерт от дизайнера учебно съдържание, когато става въпрос за това как да използвате максимално добре избраната технология за електронно обучение, за да постигнете целите си.

6. Включване на заинтересованите страни – дизайнерът учебно съдържание ще гарантира, че вашият образователен продукт е консултиран надлежно с всички заинтересовани страни за отчитане на различните им гледни точки.

7. Анализ на учебните резултати – успехът на обучението може да бъде измерен само след оценка на неговите резултати, в което дизайнерът учебно съдържание е професионалист.


В зависимост от конкретните ви нужди, можете да откриете и други ползи от включването на дизайнер учебно съдържание в проекта си за създаване на електронно обучение. Ако имате въпроси за това как да подходите към въпроса, не се колебайте да се свържете с нас.


Съществува ли теоретична рамка за дизайна на учебно съдържание?


Логично е, че един ефективен онлайн курс предполага и избор на издържан подход за създаване на обучение. В случай че обмисляте разработване на дистанционно обучение за първи път, може да се запознаете с някои от неговите основни изисквания тук.

Дизайнът на учебно съдържание се основава на добре установена теоретична рамка, за която ще публикуваме специална статия. Ако искате да научите повече още сега, разгледайте ресурси като този.


Какво да запомня?


Дизайнът на учебно съдържание е съвременна практика за осигуряване на първокласно преживяване от електронното обучение. Използването на дизайнер учебно съдържание може да осигури несравними предимства в разработването, предоставянето и оценката на курса.

Ако се чудите как Вашата идея за електронно обучение може да се възползва от дизайна на учебно съдържание, не се колебайте да се консултирате с нас.


Свързани статии