+359 2 850 53 64

7 неща, които трябва да знаете, преди да се запишете за онлайн курс

Какво да имате предвид преди да се запишете за онлайн курс

Какво е добре да знаете за онлайн курсовете преди да се запишете за обучение в онлайн програма за обучение

Предимствата на онлайн обучението са многобройни. Те предлагат допълнителна гъвкавост за заетите курсисти, особено за тези, които съчетават училището с работата и семейството. Те могат да привлекат професионалисти, които търсят кариерно развитие, родители, които се стремят да осигурят по-добра прехрана на семействата си, и студенти, които се завръщат и искат да продължат там, където са спрели. Oнлайн програмите за обучение дори осигуряват допълнителен контрол върху темпото на обучение.

Но ако никога преди не сте посещавали онлайн курс и програма, може би не знаете как точно се различават присъствените обучения от онлайн курсовете в учебното заведение.

По-трудни ли са? Какъв е най-добрият начин да не изоставате от съучениците в курса?

Научете се от тези, които са били на ваше място. Продължавайте да четете, за да научите някои от най-важните факти за това какво да очаквате, когато посещавате онлайн курсове.

7 неща, които трябва да знаете, преди да започнете да посещавате онлайн курсове


Не сте първите, които имат въпроси относно онлайн уроците, и със сигурност няма да сте последните. Но има някои съществени поуки, които можете да научите от тези, които са успели в онлайн курсовете. Ето седем неща, които те биха искали да знаят, преди да се впуснат в своето онлайн учебно пътешествие.

1. Онлайн класовете не са "по-лесни" за преминаване


Един от най-често задаваните въпроси по тази тема е: "По-лесен" ли е процесът на обучение в онлайн класовете? Казано по-просто, отговорът е "не".

Записването за онлайн курсов пред традиционен такъв не е "по- лесният път" за вашето обучение. Вярно е, че онлайн курсовете предлагат по-голяма гъвкавост, но това не променя количеството време и работа, които полагате.

Гъвкавостта на онлайн курсовете може да бъде изключително полезна за заетите студенти, но същата тази свобода създава и допълнителен натиск върху записалите се. От вас самите зависи да избягвате отлагането и разсейването с други занимания и да се придържате към темпото и плана на курса за обучение.

"Онлайн обучението е такова, каквото вие си го направите", казва наш курсист. "Всичко зависи от учителя, от формàта и от ученика."

Въпреки че той признава, че някои онлайн курсове са си спечелили репутацията на лесни, много онлайн курсове  изискват повече самостоятелна работа по усвояване и разбиране, както и анализ от учениците - работа, на която не се свършва с бързо търсене в Google.

2. Всъщност може и да се справите по-добре в онлайн курсовете


Въпреки че не е гарантирано, със сигурност има потенциал онлайн курсовете да ви помогнат. Ако сте достатъчно организирани, за да следите крайните срокове за предстоящите задачи, текстове и проекти и не отлагате лесно, може да се радвате на контрола, който имате върху начина, по който да свършите всичко.

Онлайн лекциите са чудесен вариант, ако сте склонни да се чувствате изгубени в тълпата на класната стая. Те ви дават възможност да направите пауза и да си водите задълбочени бележки или дори да прегледате отново частите, които не сте разбрали напълно първия път. Освен това винаги можете да се свържете с преподавателя чрез съобщение, за да зададете въпроси относно материала, който не сте разбрали.

3. Ще имате нужда от познаване на технологиите и ИТ умения, за да се възползвате от предимствата на онлайн курсовете


Достъпът до Вашите онлайн курсове най-вероятно ще се осъществява чрез персонален компютър или таблет. Преподавателите ни ветерани в областта на онлайн курсовете препоръчват да отделите известно време, за да се запознаете с платформата и да използвате всички информационни материали преди началото на занятията. Наличието на надеждна интернет връзка и операционна система също е от решаващо значение, за да не изоставате от работата си. Ще искате също така да се уверите, че вашето училище разполага с ресурси за подпомагане на учащите от разстояние.

По време на курса може да се сблъскате с предизвикателства, като например да не можете да изтеглите pdf файл, да имате проблеми с гласа по време на лекция или да имате нужда от допълнителни уроци, особено ако даден предмет се окаже твърде труден. Освен ако програмата не предлага безпроблемна програма за онлайн подкрепа на студентите, някои от тези проблеми могат да Ви затрунят и да повлияят на обучението Ви.

4. Трябва да можете да се справите с управлението на времето си


Ваша е отговорността да поемете инициативата и да сте в крак с работата си и обучението, когато сте записани в онлайн класове. Лесно е да оставите задачите за по-натам и да пропуснете датите за предаване на проектите и домашните поради свободата на курса и гъвкавостта, които са свързани с онлайн курсовете.

Отлагането е хлъзгава материя и може да се отрази негативно на оценката ви и успеха  на обучението. Важно е да сте организирани и да следвате график, защото е трудно да наваксате пропуснатото.

Много курсисти подценяват времето, което ще отделят за учене. Трябва да знаете, че онлайн курсовете ще отнемат приблизително същото време като традиционните курсове.

5. Не си мислете, че няма да имате групови проекти


Това, че курсът ви е онлайн, не означава, че ще бъдете освободени от групови проекти. Тази основна част от традиционната класна стая става все по-лесна за прилагане и за онлайн учащите се. С инструментите за съвместна работа и възможностите за видеоконферентна връзка, които улесняват работата на групите, не се изненадвайте, ако ви бъде възложен групов проект във вашия онлайн курс.

"Не знаех, че преподавателите все още възлагат групова работа в онлайн курсовете. Студентите определено трябва да знаят, че не са освободени от групова работа само защото са в онлайн курс", казва наш курсист. "Преди да се запиша в онлайн курс, не можех да си представя как е възможно една група да работи заедно напълно дистанционно по задачите. Много неща трябва да се правят с помощта на Google Docs или други подобни услуги за споделяне на файлове."

6. Полезно ще е да  положите усилия и да създадете контакти с другите участници в курса


Едно от предимствата на посещаването и ходенето на училище е броят на хората, с които то Ви дава възможност да контактувате. Приятелствата, наставничеството и създаването на контакти могат да обогатят житейския и  академичния опит - но дали това все още е така при онлайн курсовете?

Онлайн курсовете са самотно занимание. Можете да преминете през няколко онлайн класа, без да се запознаете или свържете с никого. Лесно е да пропуснете всички възможности за създаване на контакти и приятелства, които класовете могат да предоставят. Бихме Ви препоръчали наистина да положите усилия, за да се запознаете с някои от Вашите онлайн съученици или с Вашия преподавател.

Винаги насърчаваме курсистите да се свързват и да обсъждат задачите и дори да се срещат лично със съучениците и преподавателите, ако е възможно.

Онлайн платформите стават все по-усъвършенствани и предоставят все повече начини за взаимодействие и създаване на мрежи онлайн. Но все пак трябва да бъдете по-активни, отколкото в класната стая, и да направите първата крачка, за да се свържете с хората.

7. Онлайн обученията чрез класна стая могат да бъдат много вълнуващи


"Съжалявам, че не знаех колко страхотно е това преживяване", казва наш курсист, след като участва в онлайн обучение на живо.

Традиционните занимания в училище или в клас е стресиращо преживявне в сравнение с онлайн обучението чрез онлайн класна стая заради ценното време, което се губи: пътуването до класа и обратно, намирането на мястото за обучение и безкрайните разсейвания. Толкова много неща са свързани само с придвижването до класната стая, докато онлайн сте в собствена среда, защитени от стреса.. Онлайн обучението ви спестява толкова много време!

Общуването с преподавателите е удобно, тъй като можете да изберете дали да им изпратите лично съобщение, или да говорите на глас, за да зададете въпрос по време на час.

Онлайн обучението подходящ вариант ли е за Вас?


Участието в онлайн обучения може да е различно от традиционната класна стая, но за много хора това е промяна към по-добро. Тази опция Ви позволява да работите със собствено темпо, за да създадете по-добър живот за Вас и Вашето семейство. Най-хубавото е, че онлайн курсовете Ви позволяват да включите обучението си в графика си и да учите в удобно за Вас време.

 

Възползвайте се от предимствата нашите онлайн курсове и придобийте ново умение, което ще Ви бъде полезно за цял живот!! 

Свързани статии