+359 2 850 53 64

Инфлуенсър маркетинг - как да работим с инфлуенсъри

Инфлуенсъри и инфлуенсър маркетинг

Инфлуенсър маркетингът включва сътрудничество на дадена марка с онлайн влиятелна личност за популяризиране на нейни продукти или услуги

Какво представлява инфлуенсър маркетингът?

Инфлуенсър маркетингът включва сътрудничество на дадена марка с онлайн влиятелна личност за популяризиране на нейни продукти или услуги. Някои сътрудничества в областта на маркетинга на влиянието не са толкова осезаеми - марките просто работят с инфлуенсъри, за да подобрят разпознаваемостта на марката.

Един от ранните примери за инфлуенсър маркетинг включва известността на PewDiePie в YouTube. Той си партнира със създателите на филм на ужасите, чието действие се развива във френските катакомби под Париж, като създава поредица от видеоклипове, в които преминава през предизвикателства в катакомбите. Това e идеалното съдържание за 111-те милиона абонати на PewDiePie и получи почти два пъти повече гледания от трейлъра на филма. Всички спечелиха.

Това е пример. Лесно е да си представим знаменитост, която се обединява с компания, за да представи продукт - дори ако представянето е поредица от 10-минутни видеоклипове вместо 30-секундна телевизионна реклама.

Но хората нямаше да говорят за инфлуенсър маркетинга - Вие също нямаше да сте на уебсайта на nit.bg, и да четете за него - ако той нямаше много по-широк набор от приложения. И ключът е в думата - инфлуенсър.

За разлика от знаменитостите, инфлуенсърите могат да бъдат навсякъде. Те могат да бъдат всеки. Това, което ги прави влиятелни, са многото им последователи в мрежата и социалните медии. Влиятелен човек може да бъде популярен моден фотограф в Instagram или начетен блогър, който пише в Twitter за киберсигурност, или уважаван маркетинг мениджър в LinkedIn. Във всяка индустрия има влиятелни хора - инфленсъри - просто трябва да ги намерите. Някои от тях ще имат стотици хиляди (ако не и милиони) последователи. Но много от тях ще изглеждат по-скоро като обикновени хора. Те може да имат само 10 000 последователи, а в някои случаи и по-малко. Въпреки това те ще са си изградили репутация на експерти в своята област. Те са хората, които дават отговори на въпросите на хората. В зависимост от сферата им на компетентност те са хората, които правят най-интересните публикации в социалните мрежи по специализираните си теми. Те споделят най-добрите снимки, правят най-забавните видеоклипове и водят най-информативните онлайн дискусии.

Статистики за инфлуенсър маркетинга

Маркетингът чрез инфлуенсъри е нараснал до 16,4 млрд. долара през 2022 г.

Предприятията постигат възвръщаемост на инвестициите от 5,2 долара за всеки 1 долар, похарчен за инфлуенсър маркетинг.

От 2016 г. насам има 465% увеличение на търсенията на фразата "инфлуенсър маркетинг" само в Google.

90% от участниците в проучването смятат, че инфлуенсър маркетинг е ефективна форма на маркетинг.

67% от брандовете използват инфлуенсър маркетинг в  Instagram .

Само през последните 5 години на пазара са навлезли 1360 платформи и агенции, фокусирани върху инфлуенсър маркетинга.

Какво работи в инфлуенсър маркетинга?

Внимателно обмислете подхода си към маркетинга с инфлуенсъри

Бъдете организирани, съставете стратегия, план и бюджет, отделете време за проучвания

Вземете решение за подхода си към намирането на инфлуенсъри - да ги намерите органично, да се абонирате за платформа или да работите чрез агенция

Бъдете търпеливи и човечни - хората говорят с хората, а не компаниите с компаниите

Разработете график

Предпочита ли инфлуенсърът месечни/тримесечни/двугодишни включвания или бюлетини?

Съобразете го с графика си за PR, графика за пускане на продукти и т.н.

Изпращайте имейли от името на ключови мениджъри. Планирайте графиците за пътуване на мениджърите и организирайте срещи лице в лице.

Какво не е инфлуенсър маркетинга?

Инфлуенсър маркетингът не се състои само в това да намерите човек с аудитория и да му предложите пари и/или договор, за да каже добри неща за вас. Инфлуенсърите са хора, които са прекарали дълго време в изграждане на собствена марка и култивиране на аудиторията си; те естествено ще защитават репутацията си и хората, които им се доверяват. Те са хора, които имат търпението и фокуса да успеят в социалните медии, да събират един по един органични последователи - такива хора не се интересуват от това да правят инфлуенсър маркетинг единствено заради парите.

Инфлуенсър маркетингът също така не е свързан с бързи резултати. Това е същият вид бавен и постепенен подход като маркетинга в социалните медии и маркетинга на съдържанието, при който кампанията ви не е насочена към директна продажба на Вашите стоки. Вместо това става въпрос за демонстриране на Вашия авторитет, доверие и лидерство в мисленето във Вашата индустрия. Става дума за това да се превърнете в синоним на това, което предлагате, както когато хората казват, че ще ксерокопират документ, вместо да го ксерокопират, или че ще изчистят пода с прахосмукачка, вместо да го изсмучат.

При маркетинга в социалните медии това е бавна игра за придобиване на такива последователи, които ще бъдат лоялни и ангажирани. Затова е изкушаващо да се мисли, че обединяването на усилията с инфлуенсър ще бъде лесен начин да се проникне в сърцата и умовете на неговите последователи - това обаче не е толкова просто. Защото, за да се съюзите с инфлуенсъри, трябва да спечелите тяхното доверие и уважение. Но как?

Какво не работи в инфлуенсър маркетинга

Обобщаване на подхода ви към намирането и използването на различни инфлуенсъри. Един и същи подход не пасва на всички влиятелни личности: съобразете подхода си с конкретния инфлуенсър

Просто разглеждане на популярността на инфлуенсъра. Влиянието не означава само популярност. Не забравяйте, че целта ви е да предизвикате конкретно действие от страна на клиентите си. Не приемайте автоматично, че хората с най-много последователи са най – подходящите инфлуенсъри в дадена ниша.

Едно просто правило: Маркетингът на инфлуенсъри е маркетинг на инфлуенсъри

При традиционния маркетинг в социалните медии марката може да създаде своя идентичност на която и да е платформа по свой избор, а с течение на времето и нарастването на броя на последователите си може да види кои са нейните шампиони. Това са клиентите, които харесват и споделят съдържание или споменават самата марка в дадена публикация. Подобни последователи могат да бъдат допълнително подхранвани чрез лично внимание и като част от силно сегментирана група на всички фенове на марката. Усилията за маркетинг на тази група се фокусират върху начините да ги накарате да разпространяват информация.

Един от проблемите при този подход е, че някои от последователите на дадена марка просто нямат достатъчно последователи, за да окажат голямо влияние. Всъщност повечето обикновени хора в социалните мрежи нямат такива. Повечето хора имат малка мрежа от може би няколкостотин приятели и съмишленици, представляващи най-различни вкусове и предпочитания. Междувременно марките се борят да подбират и създават съдържание, което се надяват да резонира по някакъв значим начин с техните последователи, като същевременно остават ангажирани с ежедневните взаимодействия.

Този хаотичен подход към маркетинг в социалните мрежи води до предсказуемо непостоянни резултати. Вместо сляпо да се опитваме да събираме харесвания и последователи или да изпробваме различни части от съдържанието, за да видим какво ще се харесва, инфлуенсър маркетингът ни казва, че е по-добре да прекарваме времето си в маркетинг директно към инфлуенсърите, чиито харесвания и нехаресвания вече познаваме - те добре съвпадат с нашите собствени. Това означава да се ангажираме с тези хора в социалните акаунти - не само да ги следваме и харесваме, но и да коментираме, да демонстрираме знания и личностни качества. Това може да означава и куриране или създаване на съдържание, което е подбрано така, че да привлече вниманието на влиятелните личности. Така че, макар че аудиторията на инфлуенсърите е крайната награда, целевият пазар за марките включва и самите инфлуенсъри.

Като поставите тази основа, можете да постигнете две неща като марка:

Първото е, че като взаимодействате по конструктивен начин на страниците на инфлуенсърите, получавате ранен достъп до техните последователи. Не им рекламирате нищо, а показвате лицето си като член на тяхната общност, което увеличава доверието към вас впоследствие.

Второто постижение е, че в крайна сметка, когато предложите някакъв вид маркетингово сътрудничество с влиятелни личности, те вече ще Ви познават. Инфлуенсърите сами по себе си не са знаменитости, но техният онлайн живот може да прилича много на реалния живот на известните хора: много прекъсвания от непознати хора, които искат да отделят от времето си, за да ги похвалят или да им се противопоставят. Трябва да можете да се откроите от вниманието, което те получават под формата на имейли и туитове. Това означава, че когато най-накрая се свържете с тях, те вече ще знаят за какво става дума и ще знаят дали сте подходящи за тяхната аудитория.

Запишете се на Курс "Инфлуенсърите в бизнес маркетинга" 

Програма на Онлайн КУРС „ИНФЛУЕНСЪРИТЕ В БИЗНЕС МАРКЕТИНГА“ 

1. Защо Ви трябват инфлуенсъри?
2. Често срещани капани при работа с влиятелни личности.
3. Идентифициране на влиятелните личности, от които се интересуват Вашите клиенти.
4. Блогър, влогър или звезда от социалните мрежи – кой е най-добрият избор за Вашия бизнес?
5. Микро или макро – кое да изберете?
6. Как да използвате влиятелни личности?
7. Как да приобщите влиятелните личности във Вашата маркетингова стратегия?
8. Как да изградите перфектната маркетингова стратегия за инфлуенсъри?
9. Как да подхождате към влиятелните личности?
10. Как да напишете кратко описание на кампанията за влиятелни личности?
11. Как да определите и измерите възвръщаемостта на инвестициите при сътрудничеството си с инфлуенсъри?
12. Колко трябва да плащате на инфлуенсърите?

Забележителният възход на инфлуенсър маркетинга

Всяка година се провежда онлайн проучване, което помага да се разбере как компаниите виждат състоянието на инфлуенсър  маркетинга. Резултатите определено са оптимистични, което показва, че инфлуенсър маркетинга вече е наистина масов, с възходяща траектория като предпочитан маркетингов метод.

Ето ключовите резултати от проучване Influencer Marketing Hub 2022 и няколко други важни скорошни статистически данни.

  1. Значително увеличение на търсенията за ключовите думи "инфлуенсър маркетинг "

От 2016 г. насам само в Google се наблюдава 465% увеличение на търсенията на фразата "инфлуенсър маркетинг". Ясно е, че сега това е гореща тема, което води до това, че все повече хора искат да се информират инфлуенсър маркетинг и да намерят платформи и агенции за маркетинг на влиятелни личности. Периодът, предшестващ 2019 г., е особено трескав, като между 2016 г. и 2019 г. търсенето на "инфлуенсър маркетинг" се е увеличило с 1500%. Оттогава насам обаче търсенията леко се забавиха, като за мнозина инфлуенсър маркетинг вече е основна тема.

  1. Инфлуенсър маркетинг ще нараства до 16,4 млрд. долара през 2022 г.

Коронавирусът ускори растежа на инфлуенсър маркетинга през 2020 г. и се очаква това да продължи и през 2023 г. Смята се, че от едва 1,7 млрд. долара през 2016 г. инфлуенсър маркетинг е нараснал до пазарен размер от 9,7 млрд. долара през 2020 г. и се очаква да скочи още повече до 16,4 млрд. долара през 2023 г.

  1. Платформите и агенциите, фокусирани върху инфлуенсър маркетинга, са се увеличили повече от два пъти за две години

Инфлуенсър маркетинг се превърна в достатъчно масова практика, така че компаниите непрекъснато създават платформи, които да подпомагат процеса на търсене и подбор на инфлуенсъри, както и да направят системата по-прозрачна и по-лесна както за марките, така и за инфлуенсърите. Вече са открити доста агенции, които са специализирани в предоставянето на услуги в областта на маркетинга на влиятелни личности. Не желаейки да губят клиенти, доста традиционни агенции добавиха инфлуенсър маркетинга към услугите, които предлагат.

  1. Висока средна медийна стойност на 1 долар, похарчен за инфлуенсър маркетинг

Предприятията печелят средно по 5,78 долара промоционална реклама за всеки 1 долар, похарчен за инфлуенсър маркетинг. Някои компании печелят до 18 долара EMV за всеки похарчен долар за инфлуенсъри, въпреки че 25% или губят пари, или просто се изравняват.

  1. Много фирми вече разполагат с бюджет както за инфлуенсър маркетинг, така и за маркетинг на съдържанието

Маркетингът на съдържанието вече е толкова утвърден, че 59% от маркетолозите имат самостоятелни бюджети за него. Тази цифра в известен смисъл е по-ниска от очакваното, тъй като HubSpot съобщава, че 70% от техните респонденти използват маркетинг на съдържанието. Някои фирми, които използват маркетинг на съдържанието, явно го финансират от централизиран маркетингов бюджет.

Маркетингът на влиянието (инфлуенсър маркетинга) е достатъчно разпространен, така че 75% от  респондентите в проучването посочват, че през 2023 г. ще отделят бюджет за маркетинг на влиянието. Този процент е значително по-висок в сравнение с 37%, които твърдяха, че ще отделят бюджет за него през 2017 г.

  1. Мнозинството от фирмите възнамеряват да увеличат бюджета си за инфлуенсър маркетинг

Фирмите ясно виждат инфлуенсър маркетинга като посока, в която възнамеряват да се насочат, като 62% от анкетираните, които вече отделят бюджет за инфлуенсър маркетинг, планират да увеличат бюджета си за инфлуенсър маркетинг лица през 2023 г. Само 7% от фирмите са заявили, че ще намалят бюджетите си за инфлуенсър маркетинг или ще се откажат от него.

  1. Повечето маркетолози оценяват маркетинга чрез инфлуенсъри като ефективен

Маркетолозите и брандовете явно вярват в ефективността на инфлуенсър маркетинга и това доведе до експлозия от ново съдържание, създадено през последната година. 90% от участниците в  проучването смятат, че инфлуенсър маркетинга е ефективна форма на маркетинг. Тази статистика остава относително статична от 2017 г. насам и признаците са ясни, че тази положителна нагласа към този вид маркетинг ще продължи и в бъдеще.

Инфлуенсър маркетинг в  Instagram

  1. Огромен брой снимки, видеоклипове и харесвания в Instagram всеки ден

През последните няколко години Instagram отбеляза експлозия на използването си. Идеята, че нейните потребители публикуват 95 милиона снимки и видеоклипове и харесват 4,2 милиарда публикации всеки ден, е умопомрачителна. Постовете със снимки вече съставляват 64,4% от всички публикации в основния канал на Instagram, следвани от публикациите с карусели (18,8%) и видеопостовете (16,8%).

  1. Instagram отбелязва огромен ръст на подкрепата през последните четири години

Instagram със сигурност не е пострадал от това, че е бил закупен от Facebook. По време на ерата на Facebook се наблюдава огромно увеличение на потребителите на Instagram, като в момента те са над 1,074 млрд. активни потребители. Историите също са изключително популярни, като 500 милиона души използват Instagram Stories всеки ден.

Използване на каналите на кампаниите на инфлуенсърите

  1. Последователите на инфлуенсъри #Followers се различават значително в зависимост от нишата в Instagram

Съществуват изненадващи различия в броя на последователите, които имат инфлуенсърите в Instagram. Няколко ниши, като например модата и красотата, имат някои изключително популярни инфлуенсъри с до 20 милиона последователи всеки. Други ниши, като лайфстайл и музика, имат по-малко "суперзвезди", което води до по-ниски средни стойности на последователите на инфлуенсърите.

  1. Разходите за инфлуенсър маркетинг в Instagram растат с бързи темпове

Цялостното нарастване на инфлуенсър маркетинга и нарастващото значение на Instagram като силен канал в социалните медии доведе до значително увеличение на броя на марките, които харчат пари за инфлуенсър маркетинг, работещи там. През 2022 г. 55% от маркетолозите възнамеряват са използвали Instagram за инфлуенсър маркетинг, което е на второ място след YouTube. Маркетолозите очакват тази тенденция да продължи и през 2023 г.

  1. Броят на спонсорираните от брандове публикации на инфлуенсъри расте почти експоненциално

С повишената осведоменост на брандовете за инфлуенсър маркетинга и по-строгите регулации по отношение на прозрачността на рекламата, наблюдаваме феноменален ръст на спонсорираните от инфлуенсъри публикации. Тези публикации се утроиха между 2015 и 2017 г. и достигнаха 2,68 милиона публикации. Освен това се очаква те да нараснат значително до 6,12 млн. спонсорирани публикации през 2023 г.

  1. Степента на ангажираност в Instagram е много по-висока от тази в Twitter, но по-ниска от тази в TikTok

Вероятно защото една публикация в Instagram се задържа за известно време, докато туитът може бързо да изчезне във фийда на потребителя, публикациите в Instagram са склонни да дават по-високи нива на ангажираност, отколкото туитовете. И при двете социални медии инфлуенсърите  с по-малко последователи е по-лесно да изградят висок процент на ангажираност, отколкото тези с повече последователи. Инфлуенсърите с по-малко от 1000 последователи имат средно 7,2% ангажираност в Instagram, 1,4% в Twitter и 9,38% в TikTok. При мегаинфлуенсърите с над 100 000 последователи средната степен на ангажираност е 1,1% в Instagram, 0,3% в Twitter и 5,3% в TikTok.

Маркетингова кампания с влиятелни личности: Проучване на случай

Примерът с PewDiePie, споменат по-рано, може би Ви е дал представа как може да изглежда една маркетингова кампания на инфлуенсър. Все пак вероятно е трудно да се разбере как този вид стратегия може да си проправи път в някои от по-малко секси области на света на бизнеса. Имайки предвид този критерий, нека разгледаме един пример - кампания за насърчаване на посещаемостта и информираността за конференцията Content Marketing World. Един по-традиционен подход би могъл да се съсредоточи единствено върху SEO и реклами в Google, както и върху известно промотирано съдържание в Twitter и LinkedIn. Може би щеше да бъде написан материал в блога, нещо, което може да се споделя, което е полезно и разгласява информацията.

Вместо това Институтът за маркетинг на съдържанието (CMI) работи с Top Rank Marketing, за да разработи маркетингова кампания с инфлуенсъри, която да разпространи посланието му. Институтът за маркетинг на съдържанието вече разполага с доста широка мрежа от влиятелни личности, с които работи; идентифицирането на потенциални сътрудници е толкова лесно, колкото да се погледне кой ще говори на конференцията, която те промотираха. Точно това направиха те, като помолиха лекторите да допринесат с някои мисли или съвети относно маркетинга на съдържанието. Отзивите бяха събрани, заедно с други образователни материали, в четири отделни електронни книги, всяка със своя уникална тема, свързана с програмата на конференцията на CMI. Всяка електронна книга беше достъпна за разглеждане в SlideShare или като PDF файл за изтегляне, като връзките бяха разпратени в социалните медии от CMI, Top Rank и самите инфлуенсъри. Цялата инициатива е подкрепена от Curata, разработчик на софтуер, специализиран в платформи за куриране и управление на съдържание.

Това са много играчи около една кампания, но вижте как всеки получава ползи:

Целевата аудитория - тези, които се набират за участие в конференцията, получиха безплатна, забавна и ценна информация от лично значение за тях. Над 230 000 души разгледаха електронните книги в SlideShare, а други 4 000 изтеглиха PDF файловете.

Инфлуенсърите, които участват, използваха платформата, за да стимулират посещаемостта на своите сесии на конференцията. Споделянето на електронните книги им даде повече възможности да информират хората, че ще говорят, като всичко това допринесе за тяхната личност като надеждни и уважавани хора в тяхната област.

CMI получи посещаемостта, която търсеше, и още една засечка на колана си, като организира (и проведе) още една голяма конференция с тях в центъра на всичко.

Curata, която плати за всичко това, получи над 1 000 нови потенциални клиенти, на които можеше да продаде своите продукти.

Тази ситуация, в която всички печелят, е част от това, което прави инфлуенсър маркетинга толкова привлекателна стратегия.

В тези кампании не се използват рекламни трикове, нито неискрени знаменитости, които се усмихват над продукт, за който знаете, че никога не са го използвали. Помислете за това по следния начин: кампанията на конференцията на CMI беше пряка игра на маркетинга на съдържанието, поръчана от хората, които написаха книгата за маркетинга на съдържанието, и насочена към други маркетолози на кампании. Това са все хора, които познават "триковете на занаята", но кампанията проработи. И това е така, защото в този случай трикът се състои в това, че няма трик.

Най-добрият социален маркетинг работи, защото не е нищо повече от естествено социално взаимодействие.

Най-добрият маркетинг на съдържанието работи, защото информацията е наистина полезна.

А най-добрият маркетинг с инфлуенсъри работи, защото разчита както на инструментите на социалния маркетинг, така и на маркетинга на съдържанието, при което доверието и истинският авторитет вече са установени в съзнанието на аудиторията.

Нещата, които трябва да знаете

Платете

Колко трябва да платя за маркетинг на влиятелни личности?

-Инфлуенсърите могат да вземат от 2 до над 1 млн. долара за публикация в зависимост от:

 

използваните платформи на социалните медии

обхват на влиятелните личности

ангажираност на последователите

индустрия или специализация

видове търсено съдържание

търсене на влиятелни личности

права за използване на повторно използвано съдържание

ексклузивност

37% от марките харчат по-малко от 10 хил. долара годишно за маркетинг на влиятелни личности. Други 30% харчат от 10 до 50 хил. долара.

 

Изисквания

Как да навлезете в маркетинга на влиятелни личности?

-Ако искате да навлезете в маркетинга на влиятелни личности, помислете за следните стъпки:

 

Определете целите на кампанията си.

Определете реалистичен бюджет

Познайте целевата аудитория, която се надявате да достигнете.

Проучете подходящи инфлуенсъри, привличащи целевата Ви аудитория

Осъществете връзка с тях

Сътрудничете си, за да създадете ефективно съдържание

Плюсове и минуси на инфлуенсър маркетинга:

Плюсове:

Можете да достигнете до подходяща аудитория

Влиятелните лица изграждат доверие и надеждност

Те могат да достигнат до много повече хора, отколкото Вие сами

Сравнително евтини

Минуси:

Може да е трудно да се намерят най-добрите инфлуенсъри

Инфлуенсърите могат да навредят на Вашите марки, ако не сте внимателни при избора им

Може да е трудно да се измерят резултатите

Как да печелим пари от инфлуенсър маркетинг?

Добрият инфлуенсър маркетинг може да бъде печеливш за всички. Инфлуенсърите печелят пари, като правят спонсорирани публикации за марките. Те дори могат да станат посланици на марката, след като са доказали своята стойност. Марките печелят пари, когато избират специализирани инфлуенсъри с голяма целева аудитория, съответстваща на предпочитаната клиентска база на марката.

Често задавани въпроси

Какво представлява инфлуенсър маркетингът?

Маркетингът на влиятелни личности включва сътрудничество на марките с онлайн влиятелни личности за популяризиране на продукти или услуги. Някои сътрудничества в областта на маркетинга на влиянието не са толкова осезаеми - марките просто работят с влиятелни личности, за да подобрят разпознаваемостта на марката. Важното тук е онлайн сътрудниците да са наистина влиятелни. Те трябва да оказват влияние върху типа хора, с които марката иска да установи контакт. Инфлуенсър маркетинг е много повече от това да намерите човек с аудитория и да му предложите пари или излагане, за да каже добри неща за вас.

Какво означава маркетинг на влиянието?

Инфлуенсър маркетинг е вид маркетинг в социалните медии, който включва одобрения и поставяне на продукти от влиятелни личности. Тук се използват принципи от психологията на хората в маркетинга. Тези инфлуенсъри са си създали репутация на експерти с експертно ниво на знания или социално влияние в своята област. Това често се разбира погрешно, като някои хора погрешно отъждествяват маркетинга на влиятелни личности с маркетинга на знаменитости. Възможно е да има известно припокриване, но това, че някой уж е известен, не е достатъчно, за да бъде ефективен инфлуенсър маркетинг. Много инфлуенсъри са изградили огромни общности, сред които популяризират договорен продукт или дейност.

Какво представлява инфлуенсър маркетинг и защо е важен?

Както посочихме в тази статия, маркетингът на влиянието включва сътрудничество на дадена марка с онлайн инфлуенсър за популяризиране на някой от нейните продукти или услуги. Във всички случаи истинските инфлуенсъри ще са придобили репутация на експерти в своята област. Те са хората, които дават отговори на въпросите на хората. Ако изберете правилния инфлуенсър за своята марка, ще получите достъп до много потенциални клиенти, до които иначе не бихте могли да достигнете.

Колко ефективен е инфлуенсър маркетингът?

В сравнителен доклад State of Influencer Marketing 2022: Benchmark Report се вижда, че инфлуенсър маркетинг може да бъде изключително ефективен начин за популяризиране на Вашия продукт. Прогнозите са, че през 2023 г. стойността на тази индустрия ще бъде 7,7 млрд. долара. Средната стойност на спечелените медии е била 5,78 долара на долар, похарчен за маркетинг на влиятелни личности през 2019 г. Това означава, че средно един долар, похарчен инфлуенсър маркетинг, може да генерира реклама на стойност 5,78 долара за Вашия бизнес. 91% от респондентите смятат, че инфлуенсър маркетинг е ефективна форма на маркетинг.

Как да измервате резултатите при инфлуенсър маркетинга?

Областите на измерване ще зависят в голяма степен от Вашите цели. Много от тях няма да имат отношение към Вашата кампания за маркетинг чрез инфлуенсъри. Някои от най-често срещаните области на измерване включват:

  1. Обхват на аудиторията
  2. Впечатления
  3. Ангажираност (коментари, харесвания, споделяния)
  4. Настроения
  5. Висококачествено съдържание
  6. Конверсии:

- Ръст на последователите Ви

- Споменаване на марката

- Трафик към конкретна целева страница/уебсайт

- Попълване на формуляри

- Регистрации в бюлетин/абонамент

- Ръст на потребителите на Вашия продукт/услуга

- Увеличаване на продажбите

Как да управлявам програма за инфлуенсър маркетинг?

Първата стъпка на всяка програма за инфлуенсъри е да определите целите си. Разберете ЗАЩО провеждате кампания с инфлуенсъри. След това определете целевата аудитория на кампанията си, като имате предвид целта си. За да бъде инфлуенсър маркетингът успешен, трябва да работите с инфлуенсъри, които оказват влияние върху Вашата целева аудитория. На тази основа определете най-добрия тип инфлуенсър за Вашата марка. Потърсете тези влиятелни инфлуенсъри ръчно, с помощта на платформа или с агенция. Осъществете контакт с тези инфлуенсъри и след това сключете договор с тях.