+359 2 850 53 64

Как да подготвим печеливша професионална автобиография

Как се пише автобиография? (Съвети и образец за CV)

Тайните съставки за перфектната автобиография, която да Ви помогне да започнете мечтаната работа.

Търсите си нова работа. Ще Ви трябва автобиография. Преди да започнете да изброявате всичко, което сте правили от първата си работа до сега, нека поговорим за това какво всъщност има значение за мениджърите по наемане на работна ръка и специалистите по подбор на персонал.

Какво точно представлява автобиографията?

В общи линии това са една-две страници, които представят Вашите умения и са предназначени да Ви помогнат да си намерите добра работа. Независимо дали за първи път пишете автобиография, или сте нинджа в областта на автобиографията, ето няколко полезни съвета, които ще Ви помогнат да се издигнете до върха на списъка с кандидатите.

 

Спечелете отлична работа с нашето обучение Успешно интервю за работа

Какво да включа в автобиографията?

Страхотен въпрос! Мислете за автобиографията като за филмче в словесен вид.

Този маркетингов инструмент трябва да представи Вашите знания и опит, за да покаже дали сте подходящи за работата.

ОСНОВНИ СЕКЦИИ

Когато съставяте автобиографията си, има пет основни раздела, които ще трябва да включите:

  1. Заглавие
  2. Професионално резюме
  3. Умения
  4. Професионален опит
  5. Образование

ЗАГЛАВИЕ

В началото на автобиографията си включете следното:

- Име и фамилия

- Телефонен номер, имейл адрес и град/държава

- Уверете се, че имейл адресът Ви е професионален: Your.Name@gmail.com е подходящ а chereshka@hotmail.com трябва да бъде запазен само за лична употреба.

- Информация за профила в LinkedIn

- Личен уебсайт или портфолио, ако е приложимо

ПРОФЕСИОНАЛНО РЕЗЮМЕ

Има известно колебание по въпроса дали да бъде включенo резюме, или не.

Професионалното резюме е точно това - общ преглед на автобиографията Ви в 3-4 изречения. То трябва да включва най-впечатляващите Ви професионални постижения, както и съответните знания, опит и меки умения, които показват, че сте "истинска звезда".

ПРОФЕСИОНАЛЕН ОПИТ

Преди да започнете да изброявате професионалния си опит и умения, ПРОЧЕТЕТЕ описанието на длъжността внимателно, за да определите какво търси мениджърът по наемане на персонал. След това можете да съставите своя автобиография така, че да отразява най-добрите Ви качества.

Включете последните 10 години професионален опит с 3-4 точки конкретна информация. В този случай по-малкото е повече. Рекрутъри и специалисти по наемане на персонал мениджърите трябва да могат бързо да се запознаят с Вашите умения и да не се налага да четат страници и таблици с общи задачи. Автобиографията трябва да е най-много 1-2 страници.

Спечелете отлична работа с нашето обучение Успешно интервю за работа

Как да оформя миналия си професионален опит?

Избройте името на компанията, длъжността, която сте заемали, датите на работа и местоположение. Тази информация е изключително полезна, когато специалистът по подбор на персонал или наемащият мениджъри по подбор на персонал преглежда автобиографията Ви за първи път.

- Поддържайте форматирането последователно и лесно за четене.

- Използвайте 3-4 точки за всяка позиция, която отразява професионален опит.

- НЕ копирайте и не предоставяйте автобиографията от последната си работа. Подчертайте важните служебни задължения, които сте изпълнявали и които са свързани с работата, за която кандидатствате. Не изброявайте всяка задача, която сте някога сте изпълнявали.

- Споделете данни за големите си постижения.

УМЕНИЯ

Вашият професионален и академичен опит може да покаже, че имате технически познания да свършите работата, но уменията Ви ще ни покажат колко квалифицирани сте за тази роля.

- Твърдите/техническите умения са количествено измерими компетенции или техники, които могат да бъдат да бъдат подкрепени от Вашето образование, технически или професионални удостоверения. Примерите включват сертификати за работа със софтуер, управление на проекти, владеене на езици, CSS/HTML, DBA, софтуерни програми (Adobe, Microsoft Office, SalesForce), SEO, SEM и др.

- Меките умения са лични качества, които Ви правят страхотен човек. Примери: включват организационни умения, творческо мислене, умения за решаване на проблеми, лидерство, управление на времето и комуникационни умения. Те може да са трудни за описание, но те са уменията, които Ви превръщат в много търсена личност (и чудесен колега).

ОБРАЗОВАНИЕ

Включете следните данни за всяко училище, което сте посещавали:

- Пълно име

- Дата (или очаквана дата) на завършване

- Вид и заглавие на дипломата(ите) и/или сертификата(ите)

- Награди или отлични постижения, ако е приложимо

Формати на автобиографията

Сега, когато вече сте се справили с основните положения, ще трябва да разберете как да оформите информацията. Съсредоточете се върху това автобиографията Ви да бъде лесна за четене и разбиране. Ако решите да изберете "дизайн", то той трябва да бъде прост.

ПРО СЪВЕТ ✨ Запишете автобиографията си като PDF файл, за да запазите целостта на форматирането.

(ОБРАТНА) ХРОНОЛОГИЧНА автобиография

Това е най-любимото CV на специалистите по подбор на персонал! Интересувайки се от "историята на работата Ви", обратният хронологичен формат позволява лесно да се види с един поглед напредъка в кариерата Ви. Използвайте този формат, ако имате силна кариерна траектория, последователна трудова история или ако сте заемали една и съща длъжност, но в различен бранш (напр. мениджър продажби на мобилни телефони, дилър и мениджър продажби в автокъща).

Не забравяйте да включите следното:

  1. Заглавие (име и информация за контакт)
  2. Професионално резюме
  3. Професионален опит (започнете с настоящата / най-скорошната позиция.) 
  1. Образование
  2. Сертификати/награди, ако е приложимо
  3. Умения

ФУНКЦИОНАЛНА автобиография

Този тип формат е за кандидати с много умения и малко опит. Той е идеален за кандидати с малък или никакъв професионален опит, кандидати с пропуски в трудовата история, временно заети лица, кандидати за и работещи на свободна практика, както и тези, които искат да променят кариерата си.

Функционална автобиография. Не забравяйте да включите следното:

  1. Заглавие (име и информация за контакт)
  2. Резюме
  3. Умения
  4. Професионални умения
  5. Професионален опит
  6. Образование
  7. Сертификати/награди, ако е приложимо

КОМБИНАЦИЯ от двете горни автобиографии

Комбинираният или хибридният формат на автобиографията позволява на търсещите работа да представят своите най-важни квалификации и силни страни в допълнение към професионалния им опит. Този формат е чудесен за всеки, който желае да покаже звездната си професионална история и впечатляващите си умения. Ако имате пропуски в трудовата история или малък или никакъв опит, придържайте се към функционалния формат.

Комбинирана автобиография. Не забравяйте да включите следното:

  1. Заглавие (име и информация за контакт)
  2. Професионално резюме
  3. Резюме на квалификациите
  4. Ключови умения
  5. Професионален опит
  6. Образование
  7. Сертификати/награди, ако е приложимо

ДОВЪРШИТЕЛНИ работи

След като трудната част е свършена, е време да поставите финалните щрихи.

Какъв шрифт трябва да използвам? Helvetica, Arial и Times Roman са добър избор.

Оставете стилизираните шрифтове за други проекти. Говорейки за шрифтове, уверете се, че размерът на шрифта Ви е 11-12 пункта, за да се чете лесно. Заглавията и имената на разделите могат да бъдат по-големи - 14-16 пункта, с удебелен шрифт. Моля, изберете само един шрифт за последователен и изчистен вид.

Вложете усилия и изпипайте и най-малките неща! Използвайте функциите за проверка на правописа и граматиката във вашата програма Word за обработка на текстове, за да проверите всичко ли е наред. След това затворете файла и изчакайте един ден. На следващия ден го погледнете с "нови" очи и ще можете да откриете всички грешки, които може да сте пропуснали.

Направете проверка и след това я повторете. Дори и да сте най-квалифицираният кандидат, печатните и граматическите грешки ще Ви свалят на дъното на списъка за един миг.

ПРО СЪВЕТ ✨ Прочетете автобиографията си отзад напред, отдолу нагоре и отдясно наляво.

Когато правите корекция, уверете се, че използвате едно и също време навсякъде. Проверете два пъти всички думи. 

И накрая помолете някой друг да провери текста, преди да го изпратите.

Вижте още 7 съвета за перфектна автобиография:

Как се пише автобиография? (Съвети и образец за CV)

(за длъжностите човешки ресурси, мениджър или изпълнителен директор)

Без значение колко стотици или дори хиляди автобиографии сте прегледали по време на кариерата си в областта на човешките ресурси, писането на собствена автобиография винаги е предизвикателство. Може да е трудно да направите крачка назад и да погледнете обективно на кариерата си, за да определите какво Ви прави уникално квалифицирани и отличителни от другите кандидати. Защо хората ще Ви запомнят? Защо ще искат да Ви наемат? Каква е Вашата уникална стойност за новия работодател?

Отговорите на тези и много други въпроси трябва да бъдат основата, върху която изграждате своето CV и се брандирате за нови професионални възможности.

Въпреки че няма формула или единен шаблон, който да използвате при изготвянето на автобиография за човешки ресурси, има определени насоки, които ще Ви помогнат да напишете, форматирате и оформите автобиография, която ще покаже най-значимите Ви таланти, постижения и стойност за потенциалния нов работодател. Тези седем "правила за изработване на автобиография" са приложими за всички специалисти по човешки ресурси, мениджъри и изпълнителни директори.

В тази статия използваме примерна автобиография.

  1. Използвайте добре изпипано заглавие за Вашата професионална автобиография

Разбира се, автобиографията Ви ще започне с Вашето име и информация за контакт (телефонен номер и връзки към електронната поща и профила Ви в LinkedIn), разположени на видно място в горната част на страницата. Непосредствено след това включете заглавие, което да разкаже на читателите "кои" сте в професионален план по отношение на настоящата Ви кариерна цел. Само с един бърз поглед читателите веднага разпознават, че сте общ специалист по човешки ресурси, специалист по служителите и обезщетенията или висш ръководител по човешки ресурси и организационно развитие.

Вашето изречение в заглавието замества вече остарялото заглавие "Резюме на кариерата" или "Професионален профил", което може би сте използвали в миналото, за да започнете раздела с резюме на автобиографията си. Тези заглавия не съобщават никаква информация, докато Вашето заглавие го прави моментално.

След като напишете заставката си, помислете дали да не добавите едно или две подзаглавия, за да определите по-подробно своя опит. Имате ли специализация в дадена индустрия? Някакви отличителни удостоверения? Опит с актуален проблем в областта на човешките ресурси? Само с няколко думи можете бързо да предадете подходяща и ценна информация за себе си, която ще Ви отличи от другите кандидати.

В примерната автобиография, която придружава тази статия, веднага ще забележите съответните заглавия: "Мениджър човешки ресурси" за Ани Иванова, последвано от три кратки изречения, които обобщават ключовите ѝ области на компетентност. 

За Ани Иванова сме използвали заглавие от три реда. Първият ред, "Директор човешки ресурси", я позиционира за нивото на работа, към което се стреми; вторият ред съобщава за широкия обхват на нейния опит - от стартиращи предприятия до организации с висок растеж; а третият ред, "Позициониране на човешките ресурси като бизнес партньор за постигане на съвършенство", е това, което наричаме брандинг - нейното уникално стойностно предложение.

Едно предупреждение за заглавията и всъщност за всичко, което включвате в автобиографията си - бъдете сигурни, че това, което изтъквате, съответства не само на това, което сте направили в миналото, но и на това, което искате да направите в бъдеще. Това е изключително важно, защото искате читателите да Ви възприемат като квалифициран и опитен кандидат за позициите, към които се стремите в момента.

Ако например имате богат опит в управлението на възнагражденията и придобивките, но не искате това да бъде основна част от следващата Ви работа, не го изтъквайте със заглавието. Можете да го споменете по целесъобразност в раздела за опит, но не правете грешката да привличате вниманието към нещо, върху което не искате да обръщат внимание читателите. Бъдете селективни и стратегически настроени.

 

  1. Споделете подробности за организациите, в които сте работили

Помогнете на читателите си да разберат дълбочината и обхвата на Вашия опит, като предоставите подробности за организациите, в които сте работили. Можете да посочите броя на служителите, броя на локациите, общия годишен приход на компанията, конкретния бизнес или индустрия и други подробности, които ще дадат на читателите референтна рамка.

Ще забележите кратки описания на компаниите в образеца на автобиография, който споделяме. В автобиографията на Ани информацията е разположена непосредствено до името на компанията.

Без значение къде ще разположите информацията, тя е ценна. Информацията за това къде сте работили помага на читателите да поставят всичко в контекст и прави опита и постиженията Ви още по-впечатляващи.

Точно както при заглавието, бъдете стратегически настроени. Ако сте работили само в много големи публични компании, а сега искате да се преместите в малко частно предприятие, размерът на тези компании може да изплаши целевите Ви работодатели. Помислете за целите си и добавете подробностите, които Ви правят подходящи за компаниите, асоциациите и/или други организации, в които искате да работите.

 

  1. Наблегнете на постиженията в предишните работи

Това е може би най-важната стратегия за създаване на мощна и запомняща се автобиография. Без конкретни постижения автобиографията Ви ще звучи като тази на всеки друг специалист по човешки ресурси, директор, който има подобен опит.

Въпреки че Вашите знания и опит са важни, мениджърите по наемане на работа искат да знаят повече. Те искат да знаят какво сте направили - как сте допринесли за постигането на бизнес целите, как сте променили нещо, какви измерими резултати сте постигнали, как сте укрепили организацията по човешки ресурси, какво сте направили за подобряване на фирмената култура и др.

В приложената примерна автобиография ще видите както количествени, така и неколичествени курсове за постижения. Важно е да осъзнаете, че и двете добавят стойност към автобиографията, така че не смятайте, че трябва да имате твърд резултат за всяка точка.

Всъщност специалистите по човешки ресурси понякога намират за трудно да определят количествено постиженията. В края на краищата, HR не са продажби. Но Ви насърчаваме да се задълбочите, за да откриете резултати, където е възможно. Често, ако се запитате за проблема, който сте решили - не само за дейността, но и защо тази дейност е била важна за бизнеса - можете да намерите положителни и може би измерими резултати.

 

  1. Подчертайте ключовите думи в областта на човешките ресурси

Знаете колко важни са ключовите думи както за хората - читатели, така и за електронните очи, които сканират автобиографията Ви. Ако не включите тези важни термини, може да бъдете възприети като неквалифицирани и автобиографията Ви да бъде подмината. Не позволявайте това да се случи с Вас!

Потърсете възможности за въвеждане на ключови думи в автобиографията си. Можете да създадете "Основни компетенции" или "Резюме на професионалните умения" в горната част, но това не е достатъчно. Искате ключовите думи да преобладават във всеки раздел на автобиографията Ви.

Например в раздела "Професионален опит", във всяко изречение може да добавите множество ключови думи от областта на човешките ресурси. Ключовите думи могат да са интегрирани във всички точки за постижения, така че читателите да получат ясни и убедителни доказателства за извършени дейности в областта на ЧР, експертни познания и стойност.

Разгледайте автобиографията на Ани. Едно от първите неща, които ще забележите в раздела "Професионален опит", са удебелените ключови думи в началото на всяка точка. Това е много ефективна стратегия както за увеличаване на гъстотата на ключовите думи в автобиографията, така и за това автобиографията Ви да бъде силно "кондензирана". Читателите веднага придобиват представа за Вашия опит от бързото сканиране на ключовите думи, което Ви отличава от конкуренцията.

 

  1. Подгответе автобиографията си за системите за проследяване на кандидати

Продължавайки обсъждането на значението на ключовите думи, като специалист по човешки ресурси имате предимство пред повечето кандидати. Имате възможност да надникнете "под капака" на системата за проследяване на кандидати (ATS), за да видите какво се случва при типичния преглед на автобиография, базиран на ключови думи. Използвайте тези знания за собствена полза.

Тъй като има толкова много софтуери за автоматичен отбор на кандидати за работа и тъй като търсенето на кандидати се извършва от хора, които имат свои собствени навици и предпочитания, не можете да гарантирате перфектен резултат от всяко сканиране в софтуера. Но можете и трябва да следвате най-добрите практики за оформяне на автобиографията си, интегриране на ключови думи и увеличаване на плътността на ключовите думи.

Например в автобиографията на Ани ще забележите, че съкращенията след името ѝ по-късно са изписани изцяло в съответния раздел на автобиографията. "SHRM-SCP" става "Society for Human Resource Management Senior Certified Professional" в раздела "Образование и професионални квалификации". Това ѝ дава по-голям шанс да бъде намерена при компютърно сканиране по ключови думи, независимо от точния термин, който мениджърът по наемане на работа въвежда за конкретното търсене.

 

  1. Споделете какво Ви прави специални

Очевидно е, че професионалният Ви опит и образователните Ви документи са от съществено значение за позиционирането Ви като добре квалифициран кандидат. Въпреки това има много други елементи, които можете и трябва да включите в автобиографията си, ако са от значение за Вашата кариера. Тези елементи добавят допълнителна стойност, отличителност и квалификация.

Не забравяйте да включите всички тези елементи, които са от значение за Вас: Професионални пълномощия (напр. SHRM-SCP); професионални връзки (напр. SHRM, OD Network); назначения в бордове на директори и други ръководни длъжности; презентации и публични изказвания; медийни характеристики и цитати; публикации.

Препоръчваме Ви да се съсредоточите върху горепосочените професионални дейности и да изключите общите граждански и/или общностни връзки. 

 

  1. Пишете ясно, стегнато и изчистено

Изчистеното, ясно и стегнато писане е отличителен белег на една силна и модерна автобиография. Читателите просто нямат време или желание да се занимават през несъществен опит, красиви прилагателни, ненужни подробности и други "пълнежи", които утежняват много автобиографии.

Никой не пише стегнато, изчистено и чисто от първо преминаване. Необходим е многократен преглед, внимателно редактиране и постоянно фокусиране върху стратегията и целите, за да се определи какво е важно да се включи и какво не подкрепя професионалната Ви марка и настоящите Ви кариерни цели.

В допълнение към стегнатото писане, обърнете внимание на начина, по който е оформено и форматирано Вашето CV. Избягвайте плътните параграфи (всичко, което е по-дълго от три или четири реда) и оставете достатъчно "въздух" и  пространство, за да създадете привлекателен документ, който остава пригледен за читателите, независимо дали са дошли за бърз преглед, или за по-задълбочено четене.

Тези седем насоки за писане на силни, въздействащи и запомнящи се автобиографии за човешки ресурси, мениджъри и директори обхващат само някои от многото неща, които можете да направите, за да създадете автобиография, която ще работи за Вас и ще Ви отличи от тълпата други кандидати, много от които също са добре квалифицирани. Непрекъснато си напомняйте, че пишете за бъдещето - за позициите, към които се стремите, и наблягайте на съответните умения, опит, постижения, ключови думи и резултати.

Ако успеете да се съсредоточите върху най-важното, да покажете уникалното за Вас и Вашата кариера и да съставите силна и отличителна автобиография, има вероятност да Ви забележат, да Ви интервюират и, надяваме се, да Ви назначат на желаната позиция.

Шаблон за CV ✨

Изтеглете безплатен шаблон на автобиография тук!

Примерен формат за автобиография

Европейски обрaзец на автобиография

 

Можете да се подготвите за интервюто за работа като се запишете на онлайн обучение “Успешно интервю за работа”