+359 2 850 53 64

Ключови думи и фрази за SEO оптимизация

Какво представляват ключовите думи и фрази?

Как и откъде да избирате ключови думи за Вашето по-добро класиране в резултатите от търсенето в търсачките

Ключовите думи за SEO оптимизацията на сайта, наричани още SEO ключови думи, са думите или фразите, които хората слагат в търсачките, когато търсят нещо и генерират резултати, като например "как да си вържем връзките за обувки". Използването на ключови думи и фрази в уеб съдържанието на сайта може да помогне за подобряване на релевантността на съдържанието, класирането при търсене и органичния трафик към който се стремим.

Днешните потребители разчитат на интернет, за да намерят необходимите им продукти и услуги. Това означава, че ако искате те да станат Ваши клиенти, уебсайтът на Вашата компания трябва да се появява в резултатите от търсенето за думите и фразите, които те търсят.

Това не се случва случайно. То е резултат от процес, наречен оптимизация за търсачки, или SEO. Ако сте начинаещи в SEO оптимизацията и искате да я използвате за привличане на нови клиенти, вероятно сте се сблъсквали с термина "ключови думи" в много от проучванията си.

Но какво представляват ключовите думи и фрази за SEO оптимизация и защо са толкова важни за SEO оптимизацията?

На тази страница ще обясним какво представляват ключовите думи в SEO, как да изберете ключови думи и фрази за уебсайта и за Вашата SEO стратегия и как да използвате SEO ключови думи на Вашия сайт. Можете също така да се свържете с нас онлайн или да се обадите на 02 850 5364 днес, за да разговаряте директно с някой от нашите експерти!

Какво представляват ключовите думи?

Основната цел на SEO оптимизацията е да се класирате добре в резултатите на търсачките за думите и фразите, които Вашите потенциални клиенти търсят. Тези думи и фрази са ключови думи.

Защо са важни ключовите думи?

Има много фактори, които влияят на способността на сайта Ви да се класира добре в резултатите от търсенето, но ключовите думи помагат също на търсачките да разберат за какво се отнася всяка страница на сайта Ви.

Ключовите думи помагат на търсачките да показват подходящите страници за определени търсения и да са сигурни, че предоставят на потребителите информацията, която искат да намерят.

Това означава, че една от основните цели на SEO оптимизацията за търсачки е да се идентифицират ключовите думи, които Вашите потенциални клиенти използват, когато търсят Вашите продукти или услуги, след което да се създаде съдържание, което отговаря на намеренията за търсене, стоящи зад тези ключови думи, и да се използват тези ключови думи в правилните страници на Вашия сайт.

Какво представляват ключовите думи за SEO?

Ключовите думи за SEO оптимизация са думи или фрази, използвани в уеб съдържанието Ви, които помагат на хората да намерят уебсайта Ви чрез търсачки като Google. Оптимизирането на уебсайта Ви с ключови думи за SEO (и в съответствие с най-добрите практики за SEO) може да Ви помогне да привлечете повече потребители и трафик към сайта си.

Какви са видовете SEO ключови думи?

Когато става въпрос за SEO ключови думи, има два вида, които трябва да познавате: кратки и дълги.

 

  1. Къси ключови думи и фрази

Късите ключови думи са ключови думи, които се състоят само от една или две думи.

Например "куче" е ключова дума с къса опашка.

Тези ключови думи обикновено имат изключително голям обем на търсене, което означава, че много хора ги търсят всеки месец. Ако се опитвате да изберете ключови думи за сайта си, това може да звучи като нещо добро. В края на краищата, искате бизнесът ви да достигне до възможно най-много хора, нали?

За съжаление, ключовите думи, които са съставени от една -две думи имат много висока конкуренция, което означава, че ще е трудно да се класирате добре за тях. Това е вярно най-вече, ако току-що стартирате уебсайт, който се конкурира с компании, които оптимизират сайтовете си от години.

Ето защо късите ключовите думи не са предпочитани за SEO оптимизация, поне за фирми, които сега започват да оптимизират своите уебсайтове. За сравнение, компания, която използва SEO от години, може да се насочи към кратките ключови думи без колебание.

  1. Ключови думи и фрази с дълги опашки

Дългите ключови думи, от друга страна, могат да варират от три до 10 отделни думи, а понякога и повече. В същия пример "най-добрата порода куче пазач за семейства с деца" е ключова дума с дълга опашка.

Тези ключови думи обикновено са с по-малък обем на търсене, но и с много по-малка конкуренция. Това означава, че въпреки че всеки месец ги търсят по-малко хора, имате много по-голям шанс да достигнете до тези хора.

Освен това дългите ключови думи обикновено имат много по-ясно намерение от кратките ключови думи.

Например, ако се опитвате да се класирате за термина "куче", би било почти невъзможно да знаете какво търсят посетителите ви и да предоставите тази информация. Но ако искахте да привлечете посетители, които търсят "най-добрата порода куче пазач за семейства с деца", щяхте да знаете точно какво да засегнете на тази страница.

Как да избирате ключови думи, които увеличават трафика

Сега, след като знаете какво представляват ключовите думи, вероятно се чудите как да изберете ключови думи. За щастие има много инструменти, които помагат да намерите най-добрите ключови думи, както и надеждни подходи, които можете да използвате за маркетинг на ключови думи.

  1. Използвайте инструменти за проучване на ключови думи

Изборът на ключови думи никога не трябва да включва предположения и има различни онлайн инструменти, които можете да използвате, за да проучите най-добрите възможни варианти за Вашия бизнес.

Ако провеждате кампании за плащане на клик (PPC) с Google Ads, Planner на Google за ключови думи е една от най-добрите възможности, тъй като извлича данни директно от Google Ads. Той предоставя точна информация за обема на търсене и нивото на конкуренция на всяка ключова дума.

Той също така предлага ключови думи въз основа на съдържанието, което вече се намира на Вашия сайт, което е полезна отправна точка за проучване на ключови думи.

Google keyword planner - служи за планиране на ключови думи. Той е част от Google Ads платформата и служи за проучване на ключови думи.

Показва колко души/месец търсят дадена фраза;

Показва какви са нивата на конкуренция за Ads кампании

Показва колко струва рекламата на клик за дадена фраза;

Използва се за идеи за нови ключови думи.

Ако нямате активни кампании в Google Ads - или ако просто искате да погледнете нещо различно от Google - можете да избирате измежду няколко други инструмента за проучване на ключови думи. Въпреки че някои от тях са платени, има и безплатни варианти, които можете да използвате. Няколко примера за някои безплатни инструменти включват:

а. Google Autocomplete - Гугъл автоматично довършване

б. Google Related Searches - Гугъл намиране на сродни търсения

в. Wikipedia

g. Уебсайтове на конкурентите

Най -добре е да използвате комбинация от тези инструменти, за да намерите най-добрите ключови думи за Вашия уебсайт.

  1. Фокусирайте се върху ключови думи с дълги опашки

Въпреки че може да изберете някои по-кратки ключови думи (особено брандирани ключови думи, като например името на Вашата компания) за началната си страница и други специфични за компанията страници, идентифицирането на ключови думи с дълга опашка трябва да бъде основната ви цел.

Ако използваме същия пример от по-горе, въвеждането на "куче" и "най-добра порода куче пазач" в Keyword Planner показва, че макар "куче" да се търси над 1,2 милиона пъти месечно, би било трудно да се класирате по тази ключова дума.

От друга страна, "най-добра порода куче пазач" се търси само 40 пъти месечно, но конкуренцията за тази ключова дума е ниска. Това означава, че ако бизнесът Ви е зоомагазин, приют за животни или продава продукти за грижа за домашни любимци, насочването към тази ключова дума би било добър избор.

В края на краищата, 40 търсения на месец може да изглеждат малко - но това са възможни 480 търсения на година от хора, които в крайна сметка могат да станат Ваши клиенти.

  1. Търсете ключови думи с голям обем и ниска конкуренция

Въпреки че ключовите думи с дълги опашки обикновено имат ниска конкуренция, все пак когато правите проучването си, добре е да проверите обема и конкуренцията на всяка от тях.

Някои индустрии са по-конкурентни от други и дори ключовите думи с дълги опашки могат да бъдат предизвикателство за класиране. Това са компаниите от юридическата, застрахователната, фармацевтичната или онлайн образователната индустрия.

Независимо от отрасъла Ви обаче е важно да следите колко трудно ще бъде да се класирате за дадена ключова дума. Ако нямате никакъв шанс да се класирате за определена фраза, оптимизирането на страница за нея би означавало губене на  времето ви.

Вместо това съсредоточете проучванията си върху ключови думи, за които имате шанс да се класирате и да привлечете трафик към сайта си. Ако сте начинаещи в търсенето на ключови думи, тази публикация за избора на качествени ключови думи е добра отправна точка.

6 инструмента, които улесняват намирането на ключови думи за SEO

Когато става въпрос за избор на ключови думи за SEO, следните инструменти за ключови думи правят живота Ви изключително лесен:

  1. https://keywordtool.io/ - Инструмент за ключови думи
  2. AnswerThePublic - Отговор на публиката
  3. Инструмент за изследване на ключови думи WordStream
  4. Ahrefs
  5. SEMrush
  6. Moz Keyword Explorer

Експериментирайте с тези различни инструменти, за да видите кой от тях осигурява на екипа Ви най-добро преживяване. В повечето случаи вероятно ще използвате повече от един. Например може да използвате Answer the Public за проучване на теми и съдържание, последвано от Ahrefs за проучване или стесняване на списъка с ключови думи.

Как да използвате SEO ключови думи на Вашия уебсайт

След като сте избрали ключовите си думи, ще трябва да ги използвате в целия си сайт. Като общо правило е най-добре да се съсредоточите върху една ключова дума на страница. Това позволява на търсачките лесно да идентифицират основния акцент или темата на всяка страница и да я предоставят като резултат при съответни търсения.

Започнете да използвате SEO ключови думи на уебсайта си, като ги използвате на следните места:

Вашите URL адреси

Първо, трябва да се уверите, че всички Ваши URL адреси са подходящи за SEO оптимизация. Ако не са, преработете структурата на URL адресите си, добавете подходящи ключови думи в новите URL адреси. Ако преработите структурата на URL, не забравяйте да пренасочите старите URL с 301 redirect.

Вашите мета тагове

След това включете ключови думи в мета таговете си, като например таговете за заглавие.

Всеки таг title трябва да бъде точно това, което звучи като заглавие.

Таговете за заглавия са подзаглавия на страницата, които разделят различните раздели или идеи. Те не само подсказват на търсачките за какво се отнася страницата Ви, но и улесняват посетителите да стигнат до желаната информация.

Вашето съдържание

Оттук нататък прочетете всяка страница и се уверете, че целевата ключова дума е използвана няколко пъти по естествен начин - ключовата дума тук е естествено. Ако добавите ключовата си дума на места, които са неуместни или нямат смисъл, това се счита за спам с ключови думи.

Пренасищането с ключови думи е в разрез с всички основни насоки на търсачките и води до наказание, което възпрепятства показването на сайта ви в резултатите на търсачките. Освен това страниците, преситени с ключови думи, често нямат смисъл и не предоставят стойност на посетителите.

Вместо това използвайте ключовата дума на всяка страница само там, където тя има смисъл - и ако тя няма смисъл никъде, значи не е подходящата ключова дума за тази страница. За да постигнете най-добри резултати, опитайте се да използвате SEO ключовата си дума в първия параграф.

Вашите изображения

Въпреки че търсачките не могат да "видят" Вашите изображения, те могат да ги "прочетат".

Ето защо се препоръчва да оптимизирате изображенията си за Вашата SEO ключова дума. Можете да добавите ключовата си дума към името на файла на изображението си, както и към alt текста. Ако добавите ключовата си дума към алт текста, уверете се, че тя е естествена и има смисъл.

За справка, алт текстът Ви трябва да описва буквално Вашето изображение.

Например снимка на кученце в басейн може да получи alt текст като "кученце в басейн". Ако поставите просто така ключовата си дума в alt текста, това може да навреди на усилията Ви за SEO оптимизация, което означава по-ниски позиции, по-малък трафик и по-малко продажби от посетителите на сайта.

Как да използвате SEO ключови думи за маркетинг на съдържанието

Докато проучвате ключови думи, свързани с Вашия бранш, продукти и услуги, ще се натъкнете на много такива, които показват определени теми, за които целевата Ви аудитория иска да научи повече, но не са обхванати в съществуващите страници на сайта Ви.

Тези ключови думи са изключително ценни за Вашата стратегия за маркетинг на съдържанието. Ако не сте запознати с маркетинга на съдържанието, той включва създаване и публикуване на оригинални публикации в блогове, страници със статии, инфографики, видеоклипове и друго съдържание, което информира или забавлява потенциалните Ви клиенти.

Често се смята като отделна стратегия от SEO оптимизацията, когато използвате ключовите думи, които откривате, докато правите проучване за тях. За да контролирате избора на теми, трябва да сте сигурни, че създавате съдържание, което Вашите потенциални клиенти действително искат.

След това можете да оптимизирате съдържанието си и да имате възможност да се класирате за ключовите думи, които използвате.

Тази стратегия е особено ценна за ключовите думи с дълги опашки. В края на краищата, ако някой търси конкретна фраза, той вероятно знае точно каква информация търси. И ако искате да ги задържите на сайта си, трябва да им предоставите тази информация.

Когато създавате оригинално съдържание, което отговаря на въпросите на потенциалните Ви клиенти или решава конкретен проблем, Вие привличате трафик към сайта си и изграждате разпознаваемост на марката сред тези посетители. Стига съдържанието, което предоставяте, да е наистина полезно, първото им впечатление за Вашата компания ще бъде чудесно.

Дори ако тези посетители не са готови да направят покупка или да се свържат с Вас при първото си взаимодействие с Вашия сайт, те ще запомнят марката Ви, което означава, че съдържанието, което създавате, може да има пряко въздействие върху продажбите и приходите Ви.

Имате ли нужда от помощ за SEO ключови думи?

В НИТ ЕООД имаме опит в създаването на успешни SEO стратегии за нашите клиенти. Проучването и подборът на подходящи SEO ключови думи за всеки от тях е съществена част от процеса.

Когато си партнирате с нас, ние ще опознаем Вашия бизнес и индустрия отвътре и отвън и ще направим всички задълбочени проучвания, които са необходими, за да разберем какво искат Вашите потенциални клиенти. Нашият експертен екип ще оптимизира сайта Ви за най-добрите възможни ключови думи и ще създаде оригинално съдържание, за да придвижи стратегията Ви напред.

Свържете се с нас днес, за да разговаряте със стратег и да научите повече за това как можем да помогнем на Вашия бизнес да използва SEO оптимизацията, за да привлече повече трафик и да спечели повече клиенти! 

Свържете се с нас на тел: +359 2 850 53 64

Свързани статии