+359 2 850 53 64

Коя социална мрежа да използвате за реклама?

Какви са предимствата на различните социални мрежи за реклама?

Различните социални мрежи се използват за различни видове маркетинг и е необходим различен подход за тях.

В днешно време социалните мрежи се използват освен за общуване между хората, също така и за маркетингови цели на бизнесите. Много бизнеси днес предпочитат да рекламират своите продукти и услуги само в социалните мрежи и това има редица предимства. В тази статия ще разберете повече за рекламата в социалните мрежи, коя мрежа да изберете за Вашия бизнес и как да рекламирате правилно в социалните мрежи.

Какво представлява рекламата в социалните медии?

Маркетингът в социалните мрежи е част от дигиталния маркетинг, който използва популярността на социалните мрежи за реклама на бизнеса като се отличава с определена маркетингова стратегия.

Тя включва:

 

  • Оптимизиране на профилите – информацията в профилите трябва да бъде точна, пълна, актуална, да съдържа линк към уебсайт и да насочва към купуването на продуктите и услугите.
  • Публикуване на съдържание – съдържанието трябва да е полезно, забавно, да съдържа подходящи изображения, видеа, които да представят Вашата марка и да привличат подходяща аудитория.
  • Ангажиране на аудиторията – трябва да сте активни и да отговаряте на коментари, да следите харесванията и споделянията, да следите цялостното си представяне.
  • Платена реклама – избиране на различни начини за плащане за достигане до целева аудитория.
  • Измерване на резултатите – използване на платформи за анализ, за да следите резултатите от рекламата.

 

Защо да изберете да рекламирате в социални медии?

Както знаете, социалните мрежи се използват за изграждане на връзки с хората и рекламата в тях допринася именно за създаване на връзка с клиенти и партньори на бизнеса. Рекламата в социалните мрежи има някои предимства пред останалите видове реклама.

По-добра осведоменост за марката

Социалните медии могат да се използват за увеличаване на видимостта на марката. Ако имате подходяща стратегия за маркетинга в социалните мрежи може значително да увеличите разпознаваемостта на Вашата марка или продукт сред аудиторията. Значително голям процент търговци казват, че чрез усилията, които влагат за реклама в социалните мрежи дори само няколко часа седмично, са увеличили видимостта на марката и са подобрили потребителското преживяване. Създаването на страница в социалните мрежи е от полза за бизнеса и може да създаде широка аудитория за много кратко време.

Ефективна реклама на ниска цена

Рекламирането в социалните мрежи е изключително рентабилно за да достигнете до широка аудитория. Създаването на акаунт и регистрация е безплатно за почти всички платформи за социалните мрежи. Но ако използвате платена реклама и знаете как правилно да рекламирате в мрежите, може да достигнете до много потребители на много ниска цена. Освен това в повечето платформи може да насочите рекламата и бюджета точно към типовете хора, които смятате, че ще се интересуват от продукта или услугата, която предлагате.

По-голяма ангажираност с клиентите

Социалните мрежи спомагат за ангажирането и взаимодействието с клиенти. Комуникацията с клиентите е добър начин да спечелите тяхното внимание и доверие и да предадете посланието на марката. Социалните мрежи предоставят както преки, така и непреки линии за комуникация с последователите, чрез които можете да събирате обратна връзка, да създавате дискусии и да получавате повече споделения на съдържанието.

Увеличаване на лоялността към марката

Когато имате присъствие в социалните мрежи, Вашите клиенти могат по-лесно да ви открият и да се свържат с вас. Когато сте активни в социалните мрежи е по-вероятно да увеличите задържането и лоялността на клиентите. Удовлетвореността на клиентите и лоялността към марката обикновено са свързани.  От съществено значение е да се ангажирате с клиентите си и да започнете да развивате връзка с тях. Социалните медии не се ограничават само до представяне на вашия продукт, те са и водеща платформа за промоционални кампании. Клиентите виждат тези платформи като канали за услуги, където могат да комуникират директно с бизнеса.

Увеличаване на трафика

Социалните медии помагат също за увеличаването на трафика към вашия уебсайт. Споделянето на качествено съдържание в социалните мрежи може да насочи повече потребители към вашия сайт.

Предимства на различните социални мрежи

Най-добрите маркетингови платформи за социални мрежи са Facebook, YouTube, Instagram, LinkedIn, TikTok и Snapchat. Необходим е различен подход за всяка една от мрежите и различен тип съдържание, което трябва да се създава за маркетинг. Ето кратък преглед на най-важните характеристики на всяка от изброените социални мрежи.

 

Платформа

Аудитория

Съдържание

Недостатъци

Facebook

25г. – 34г.;
Поколение Бейби бумъри (1946г. – 1964г.)

Снимки и линкове;
Информационно съдържание;
Видеа наживо.

Нисък органичен досег

YouTube

18г. – 35г.

Съдържание тип „Как да“;<
Уебинари;
Хора, които обясняват тема или разказват за впечатления.

Правенето на видеа изисква големи ресурси.

Instagram

18г. – 34г.;
Поколение милениали (1980г. – 1995г.)

Вдъхновяващо съдържание, приключения;
Въпроси/ анкети.

Високи разходи за реклами.

LinkedIn

46г. – 55г.;
Професионалисти

Дълго съдържание;  Представя основни ценности.

Отчитането на рекламите; Персонализиран аудитория.

TikTok

18г. – 24г.

Забавно съдържание;
Хумор;
Предизвикателства.

Слабо изграждане на връзка с аудиторията.

Snapchat

14г.-17г.;
25г. – 34г.;
Тийнейджъри.

Глуповато съдържание;
Тенденции.

Слабо изграждане на връзка с аудиторията.

Facebook

Facebook е най-голямата социална мрежа в света и една от най-подходящите за развиване на местен бизнес. Потребителите на мрежата я използват, за да общуват в приятели и семейство, да участват в различни групи, да намират и посещават бизнеси в близост до тях и да следват марки.

 

За какъв маркетинг е подходящ Facebook?

  • За изграждане на връзка с настоящи клиенти.
  • Съобщаване за важно събитие.
  • Провеждане на дискусии и предаване наживо.
  • Продажба на Бейби бумъри (1946г. – 1964г.)

Рекламата във Facebook е много подходяща, ако искате да генерирате потенциални клиенти или да намерите нова аудитория.

YouTube

YouTube не винаги се възприема като социална медия за маркетинг, но той отговаря на всички изисквания за това. Може да се публикуват видеоклипове, могат да се харесват, коментират и споделят видеоклипове и да следват други акаунти, които харесвате. Освен това в началната страница има секция с препоръчани видеоклипове. Най-важното за маркетинга в YouTube е да добавите стойност.

За какъв маркетинг е подходящ YouTube?

  • Обучителни видеа, видеа от типа „Как да…“, видеа, които са насочени към обясняване на дадена тема.
  • Предавания наживо.
  • Реклама (видеореклами и показване на реклами в платформата).
  • SEO оптимизация.

Instagram

Въпреки, че се появи по-късно от други платформи за социални мрежи, Instagram надмина бързо тези платформи. Броят на активните потребителски акаунти месечно в Instagram е над 1 милиард. Мрежата е популярна с разнообразно съдържание, което включва публикации, сторита, лайфове, Reels. Хората използват Instagram, за да следват инфлуенсъри и марки, от които купуват и които подкрепят личните им ценности.

За какъв маркетинг е подходящ Instagram?

  • Пазаруване в социалните мрежи.
  • Инфлуенсър маркетинг.
  • Съдържание, генерирано от потребителите.
  • Фирмена култура.

Цената на рекламите в Instagram е по-висока отколкото във Facebook, но органичният обхват също е по-висок.

LinkedIn

LinkedIn може да е професионална мрежа, но също така е и вдъхновяваща общност, която поощрява лидерството, обучението и основните ценности. Освен, че може да се използва за свързване на хората в мрежа, намиране на потенциални клиенти, споделяне на съдържание относно дадена сфера на работа, също така LinkedIn е място, където може да се представите фирмената култура и да изградите лична марка успоредно в вашата бизнес марка.

За какъв маркетинг е подходящ LinkedIn?

  • Привличане на най-добрите таланти.
  • Свързване с партньори, колеги и клиенти.
  • Споделяне на важни събития, свързани с компанията и фирмената култура.
  • Публикуване на новини за индустрията.

Snapchat

Snapchat се фокусира предимно върху снимки и кратки видеоклипове, които се споделят между приятели. Аудиторията варира от 13 до 34 години. Платформата не е подходяща за изграждане на взимоотношения, но може да се изгради аудитория чрез забавни изображения и кратки видеоклипове. 

За какъв маркетинг е подходящ Snapchat?

  • Локален маркетинг (базиран на местоположение).
  • Маркетинг на приложения.
  • Развлекателно съдържание.

TikTok

TikTok е най-бързо развиващата се платформа за социални мрежи, която само за пет години достигна до един милиард активни потребители месечно. Въпреки че е известна с танците, в платформата има много други категории, които постепенно се увеличават. Бизнесът го използва също за маркетинг, но трябва да се има предвид, че хората използват TikTok за забавление и съдържанието трябва да бъде съобразено с тази цел.

За какъв маркетинг е подходящ TikTok?

  • Участие в актуални предизвикателства.
  • Публикуване на забавни и вдъхновяващи видеоклипове.

 

Съвети за реклама в социалните медии

Създавайте разнообразно съдържание

Съдържанието е от ключово значение за маркетинга в социалните мрежи. Необходимо е редовно да публикувате интересно съдържание, което да е полезно за аудиторията.

Това може да включва:

  • Съдържание тип „Как да…“
  • Бързи съвети.
  • Данни.
  • Анкети, въпроси, състезания.
  • Актуализации и съобщения.

Това означава създаване на съдържание в различни формати – изображения, видеа, истории, онлайн предавания, онлайн магазини и други.

Бъдете последователни

Независимо коя социална мрежа използвате за представяне и маркетинг на Вашия бизнес е много важно основната идентичност и идеи на бизнеса да останат постоянни и да сте верни на принципите си.

Бъдете активни

Да бъдете активни в социалните мрежи означава не само да влизате веднъж месечно, за да насрочите публикациите, а да участвате активно като комуникирате с аудиторията. Това включва да отговаряте и харесвате коментари, да предавате наживо, да публикувате анкети и въпроси в реално време, за да предизвикате дискусии.

Използвайте инструменти за създаване на съдържание

Визуалното съдържание е важно за всички социални медии. Ако искате да привлечете вниманието на аудиторията трябва да използвате визуални елементи в публикациите – снимки, илюстрации, дори текстът може да бъде превърнат в изкуство така, че да привлича внимание. За тази цел може да използвате инструменти за създаване на съдържание, които имат шаблони и функции за създаване на визуализации, които изглеждат професионално, имат Вашето лого върху тях и са в съответствие с марката. Такъв инструмент е например Canva.

Преработване на съдържанието за различни цели

Създайте публикация от отзиви на клиенти, обединете публикация в блог в поредица от постове, поставете казус в центъра на вниманието на клиента, превърнете набор от уеб семинари в публикация. Публикувайте вашите TikTok видеоклипове и Instagram Reels в YouTube, добавете вашите записи на живо във Facebook към вашия канал в YouTube. Възможностите са безкрайни.

Повторно публикуване на съдържание

Това трябва да се прави умерено, но е чудесен начин да запълните празнини в календара със съдържание. Можете също така да подготвяте съдържание от авторитетни източници и да споделяте тези връзки в публикациите си.

Следете конкуренцията

Всеки иска публикациите му да се виждат в полето с новини на другите, но забравяте, че Вие също виждате публикациите на другите и може да черпите идеи и вдъхновение от останалите. Следвайте Вашите конкуренти, за да можете да ги следите, да получавате идеи, които можете да адаптирате към собствената си стратегия, и да определите пропуските, които можете да запълните. Следвайте инфлуенсъри, за да сте в крак с тенденциите и да се образовате. Следвайте марки, които споделят вашите ценности или които имат страхотни стратегии за вдъхновяващо съдържание и нестандартни идеи.

Използвайте анализи, за да оцените успеха

Не може да определите успеха на Вашите маркетингови стратегии в социалните мрежи бе проследяване на данни. Google Analytics може да се използва като страхотен маркетингов инструмент за социални медии, който ще ви помогне да измерите най-триумфалните си маркетингови техники за социални медии, както и да определите кои стратегии е по-добре да изоставите. Прикрепете маркери за проследяване към маркетинговите си кампании в социалните медии, за да можете правилно да ги наблюдавате. И не забравяйте да използвате анализите във всяка социална платформа за още по-добра представа кое от вашето социално съдържание се представя най-добре пред Вашата аудитория.

Опитайте платените реклами в социалните мрежи

Една от причините хората да рекламират в социалните мрежи е, че това е изключително рентабилно за да достигнете до голяма аудитория. Ако рекламирате правилно, можете да представите съдържанието и офертите си пред огромна аудитория на много ниска цена. Повечето платформи за социални медии предлагат невероятно детайлни възможности за таргетиране, което ви позволява да фокусирате бюджета си върху аудиторията, която е най-вероятно да се интересува от Вашия бизнес.

Независимо коя социална мрежа използвате за Вашия бизнес, това, което трябва да знаете е, че те не служат за представяне на бизнеса, а за изграждане на общност, в която споделяте полезна информация за аудиторията. За хората които следват Вашия бизнес в социалните мрежи, няма да има нужда от представяне. С този подход може да постигнете както Вашите бизнес цели, така и удовлетворение на Вашите клиенти.

 

 

Свързани статии