+359 2 850 53 64

Обърнете фунията на продажбите

Какво могат да направят за Вас супер феновете?

Утвърдете лоялни, развълнувани и страстни фенове чрез привличане на суперфенове, които са готови да пътуват, да си купят продуктите и да ги подкрепят, без да има нужда от хитов продукт. Те ще продължат да развиват марката ви, като се превърнат в добри посланици.

Работили сте толкова усилено, за да си осигурите последователи, абонати и клиенти, но по какъв начин можете да ги задържите? Възможно ли е да подхраните вече създадените взаимоотношения, за да утвърдите една невероятна група от лоялни, развълнувани и страстни фенове?

В тази публикация ще научите, че това е възможно и ще Ви кажем как точно да го постигнете.

Автор на идеите е Пат Флин / Pat Flynn /, автор на книгата "Superfans".

Разберете повече за т.нар. "суперфенове" и как те могат да Ви помогнат да изградите дългосрочен, устойчив бизнес, без да се налага постоянно да преследвате нови клиенти.

 

 

Какво е суперфен?

Идеята за суперфеновете хрумва на Пат, когато през 2007 г. прочита статията на Кевин Кели (Kevin Kelly) "1000 истински фена" ("1000 true fans").

Концепцията наистина го вдъхновила не само да изгради собствен бизнес, но и да го направи по начин, който не разчита на изграждането на цяла империя. Вместо това, той се досетил, че може да създаде бизнеса си на базата на суперфенове, които определя като "тази невероятна основна група от хора, общност, която ще бъде там, за да Ви подкрепи, без да се налага да имате някакъв супер хитов продукт или услуга. Те ще бъдат там, за да приветстват с ентусиазъм Вашите услуги, занаят, продукт или артистичност".

Кои са суперфеновете?

Суперфеновете са хора, които ще пътуват 10 часа, за да Ви видят, или ще чакат на опашка цяла нощ, за да си купят Вашия продукт, без дори да знаят какъв е той.

Да се сдобиете с 1 000 фена наистина не кой знае колко трудно начинание. Ако успеете да привлечете само по един човек на ден, ще имате 1 000 фена за по-малко от три години. И ако от всеки от тях печелите по 100 долара годишно, ще имате шестцифрен бизнес.

Съсредоточете се върху измислянето на начин, по който да стимулирате суперфеновете, така че силно да ги развълнувате. Ще постигнете удивителни резултати! Представете си например фен, който слуша Ваша песен веднъж на ден, а в следващия момент да закупува задкулисни пропуски, колекционерски фигурки (bobbleheads) и т.н. 

Що се отнася до социалните медии, Вашите суперфенове ще се абонират за Вас, за да следват активността Ви. Това е една сигурна група от хора, която ще Ви покрепя завинаги.

Според Пат, красотата на ситуацията се състои в това, че тези 1000 фена ще продължат да развиват марката Ви вместо Вас. Но какъв е начинът това да се случи?

Трябва ли да достигнете до всички? Категорично не. Пат вярва, че суперфеновете са много по-добри посланици:

"Вашите суперфенове ще свършат много по-добра работа в продажбата на Вашата компания или продукт, или в рекламирането на Вашия бизнес, защото те са потребители, клиенти и Ви обичат."

Обърнете фунията си за продажби с главата надолу

И така, как се вписва идеята за суперфеновете в традиционната фуния за продажби? Нали знаете, че чрез SEO оптимизация, реклами и т.н. насочваме трафика от посетители към горната част на фунията, а след това го филтрираме надолу, докато се превърне в клиент?

Ето какъв е проблемът с тази традиционна фуния: Ние сме склонни да спрем, когато стигнем до клиента. Вместо това, според Пат, ключът е да преосмислите изцяло фунията си:

"Постоянните клиенти могат да бъдат невероятни разпространители на Вашата марка, когато обърнете фунията за продажби с главата надолу и работите върху превръщането им в суперфенове."

Тази обърната фуния се нарича "Пирамида на фенството":

Започвате с привличането на нови хора към дейността Ви. Те почти не Ви познават и не знаят какво можете да им предложите. Това може да са Ваши случайни слушатели. Вашата задача е да ги надградите до активни членове на аудиторията, като ги накарате да се абонират за Вас, или дори да купуват Ваши продукти. Те вече Ви познават, но все още не са част от следващото ниво: общността.

Целта на тази общност не се състои само в това Вие да говорите с хората, а в това слушателите Ви да говорят помежду си. Това култивира по-голяма осведоменост за марката и ѝ носи по-голям авторитет.

И накрая, когато вече сте свързани с аудиторията си, по естествен начин ще се появят и някои от Вашите суперфенове. Тук идва моментът да ги насърчите и да подхраните взаимоотношенията си с тях, за да ги превърнете във Ваши поддръжници за дълъг период от време.

Силата на суперфеновете

Според Пат, наличието на суперфенове е най-добрият начин за изграждане на наистина дългосрочен и устойчив бизнес.

Вероятно вече сте открили, че получаването на потенциални клиенти в следствие на усилията Ви в социалните медии, може да бъде доста трудно. Всъщност, според неотдавнашен доклад, само 7% от маркетолозите са изключително доволни от резултатите си.

Въпреки това, ако имате суперфенове, всичко останало си идва на мястото. Списъкът Ви с имейли ще се увеличи. Социалните Ви медии ще се раздвижат. Вашите резултати ще се увеличат.

В края на краищата, тези суперфенове не са непременно само фенове на Вашия продукт или Вашата компания. Те са фенове на това как ги карате да се чувстват и на резултатите, които получават.

Вашият най-голям фен

Пат Флин споделя как му е хрумнала тази идея. Първият му онлайн бизнес е бил уебсайт, предназначен да помогне на хората да издържат определен изпит. След началото на проекта, той получил имейл от жена на име Джаки. Двамата си разменили няколко имейла, тъй като тя се готвела за изпита през последната година, но все не успявала да го вземе.

След като намерила уебсайта на Пат, най-накрая издържала изпита. В израз на своята голяма благодарност, му изпратила имейл, като го подписала: "Твоят най-голям фен, Джаки".

По онова време Пат не обърнал особено внимание на това. Какво толкова, просто ѝ е помогнал да издържи един изпит.

Но няколко месеца по-късно той забелязал нещо доста невероятно. Дошли 25 нови клиенти от същата фирма, в която тя работела. Жената убедила всеки човек в офиса да отиде и да си купи ръководството, което да им помогне да издържат изпита.

Вместо просто да сподели ръководството със своите познати, тя е искала да направи нещо повече, искала е да му покаже благодарността си, защото е станала негов фен.

И заради постъпката на Джаки, компанията започнала да изисква от новите служители да си купят ръководството на Пат, когато постъпват на работа. Удивително!

Един от начините, по които Пат предлага да развивате подобни взаимоотношения, е да се съсредоточите върху това да карате хората да се чувстват специални.

Трябва да изградите бизнеса си така, както го правят собствениците на любими заведения или пекарни. Когато влезете в пекарната, собственикът казва: "Здравей, как си? Как е семейството ти?" Той Ви познава и Ви кара да се чувствате специални, само защото сте влезли при него.

Как да превърнете хората от клиенти в суперфенове?

Пат вижда, че собствениците на бизнес се фокусират върху трафика, абонатите, клиентите и т.н., и това е всичко. За тези собственици превръщането на посетителите в клиенти е крайната цел. Така, както в YouTube се стремят да привличат видео феновете.

Според Пат Флин обаче, това е само началото. Толкова много невероятни неща могат да се случат, след като този човек Ви стане клиент.

Една от стратегиите, които можете да използвате, за да подхраните този вид взаимоотношения с Вашите фенове, е да създавате и изпращате персонализирани имейли или видеосъобщения. Следващият път, когато клиент Ви последва в социалните медии, някой видео фен е харесал Вашите видеа в YouTube или купува нещо от Вас, му изпратете директно съобщение с Вашата благодарност. Без нищо друго. Просто благодарете, че е Ваш клиент.

Инфлуенсърите са един от основните източници за привличане на фенове. Ако желаете да научите как да извлечете максимална полза за Вашия бизнес чрез съвместното си сътрудничество с инфлуенсъри, запишете за нашия курс "Инфлуенсърите в маркетинга"!