+359 2 850 53 64

Одит на съдържанието на уебсайта

Одит на съдържанието на уебсайта може да помогне за SEO оптимизацията

Как да направим при одит на съдържанието на уебсайта и как да го използваме в маркетинга на съдържанието и SEO оптимизацията на сайта

Какво е одит на съдържанието?

Одитът на съдържанието е процес на извършване на задълбочена оценка на съществуващото съдържание в уебсайта с цел:

Да се уверите, че цялото Ви съдържание е публикувано;

Да положите усилия за това съдържание в уебсайта, което Ви носи истинска стойност;

Да покриете навреме липсващите теми или видове съдържание;

Да се уверите, че цялото съдържание е правилно, подходящо и актуално.

Извършването на одит в маркетинга на съдържанието Ви помага да се уверите, че следвате правилния метод за постигане на целите по SEO оптимизация на сайта. Това е като да проверявате картата, докато управлявате кораба.

Най-добрият начин да покажем как изглежда това е чрез пример:

Ако анализираме статиите на сайта си, като използваме прегледите на страниците и създадем списък с "топ 100" на най-добре представящите се статии, ще можем да преценим кои са най-упешните наши публикации, както и да се информираме кои методи за създаване на съдържание и разпостранение на статиите работят най-добре. Може да променим количеството на статиите, като изтрием тези, които не се представят добре или ги преработим. Това дава яснота каква стратегия да следваме при разработване на съдържание за сайта и да създадем опростена, рационализирана програма, която да помага за постигане по-ефективно целите в областта на маркетинга на съдържанието и копирайтинг.

Това ще помогне да погледнете къде сте, в коя област можете да се подобрите и какво можете да научите. Така ще промените работата със съдържание завинаги.

Всичко започва с определянето на това, което се опитвате да постигнете, както и да си изясните какви са Вашите цели.

Какво точно трябва да одитирате?

Вашият одит може да включва различни видове страници, като например:

Статии в блогове. Тук можете да оцените органичния трафик на всяка блог публикация, ключовите думи и техните позиции в SEO и CTR при търсене, както и структурата на статиите, релевантността им, визуалните активи и др.

Страници на уебсайта. Както и при статиите в блоговете, страниците на даден сайт може да се нуждаят от оценка на тяхната SEO ефективност и релевантност, но освен това може да обърнете повече внимание на техните коефициенти на конверсия и броя на изтеглянията или продажбите.

Целеви страници. Тъй като тези страници обикновено са най-подготвени за конвертиране, одитът тук ще бъде по-фокусиран върху целевите действия, но може да включва и други аспекти, като графики, текст или обща релевантност.

Тези три вида съдържание са най-типичните за одит, но може да искате да оцените ефективността и на други активи: статии с примери и казуси, ръководства, подкасти, брандирани шаблони, видеоклипове и други. Нашето ръководство ще бъде по-фокусирано върху SEO одитите като пример, но лесно можете да екстраполирате инструкциите и примерите в други типове съдържание и метрики, които да следвате.

Кога трябва да започнете да одитирате съдържанието си?

Краткият отговор е: във всеки един момент. Но колкото по-рано започнете, толкова по-скоро ще можете да подобрите процеса на създаване на съдържание и резултатите от прилагането на стратегията си за съдържание.

Въпреки това има някои признаци, които сочат критичния момент, в който трябва да стартирате одита възможно най-скоро:

 

Имате много съдържание и то не е подобрявано или оценявано от години;

Нямате ясен план за съдържанието, а само куп идеи, които екипът произвежда;

Не знаете какво да публикувате след това;

Част от съдържанието Ви почти няма показвания или процентът на конверсия е нисък.

 

Дори и да не сте притиснати от времето, има много причини да планирате одит на съдържанието - а след това и подобряване на производството на съдържание - веднага щом времето и бюджетът Ви го позволят.

Защо да провеждате одит на съдържанието на уебсайта?

Проучване на Института за маркетинг на съдържанието (CMI) разкрива, че 91% от B2B и 86% от B2C компаниите използват стратегии за съдържание, за да се насочат към нови пазари и да останат актуални на съществуващите.

Това означава, че определено не можете да си позволите да излезете от правия път, но в същото време, тъй като производството е доста скъпо, съдържанието трябва да се използва ефективно.

И ето как одитът на съдържанието може да Ви помогне за това.

Идентифициране на проблемите в съдържанието на сайта

Извършването на одит Ви позволява да видите по-голямата картина. Възможно е съдържанието да е причината, поради която не постигате достатъчно привличане и клиентите не се ангажират с Вашата марка или не се връщат за втора покупка.

Одитът на съдържанието на уебсайта ще Ви позволи бързо да откриете различни видове проблеми, които могат да са причина за бавния растеж, като например остаряло, недостатъчно ефективно и нискокачествено съдържание, нерелевантни ключови думи или връзки, които просто не работят. По същия начин то може да Ви покаже кои части от съдържанието работят и са достатъчно добри, за да заложите бюджета си на тях.

Подобряване на качеството в съдържанието на сайта

В резултат на това ще можете лесно да планирате актуализации и подобрения, за да се справите с установените проблеми - да поправите счупените връзки, да промените ключовите думи към такива с по-голям обем и като цяло да подобрите достъпността на уебсайта си.

Ако одитирате и процеса по създаване на съдържание, можете да отстраните всички пречки, които го забавят, като например етап от производството или някой от екипа.

Запълване на пропуските в съдържанието на сайта

Докато картографирате съдържанието си, ще забележите пропуски в темите или видовете съдържание, които трябва да бъдат запълнени. Тези пропуски могат да бъдат запълнени чрез подобряване на публикациите с по-експертна, аналитична или ценна информация.

Що се отнася до видовете съдържание, някои от най-добре представящите се части могат да бъдат преизползвани. Например публикациите в блога могат да бъдат разделени по подтеми и да се превърнат в публикации в социалните медии или цялата тема може да се прехвърли в аудио или маркетингови видеоклипове.

Коригиране на стратегията за съдържание за по-добра SEO оптимизация

Пазарът се променя бързо, а понякога и Вашите цели. Одитът е идеален момент да се съобрази с настоящите Ви цели и да подобри стратегията си.

Още по-добре е, ако превърнете одитите в редовно явление, да проследявате как се променя ефективността на съдържанието Ви с течение на времето, за да правите навременни промени и подобрения.

Измислете нови идеи за съдържание за по-добро SEO оптимизиране на сайта.

Докато анализирате проблемите, успехите и резултатите на съдържанието си, ще стигнете до нови прозрения, които не са били толкова очевидни преди процеса на одит. Можете да дадете живот на тези нови идеи, като пренасочите един тип съдържание към друг, създавайки нова по-релевантна структура на съдържанието на сайта си.

Професионален съвет: Погледнете какво правят Вашите конкуренти. Възможно е да не виждате техните анализи, но ако Ви харесва някоя част от уебсайта, претворете я творчески със собствени думи и съдържание.

Ако имате нужда от стратегия за създаване на съдържание или копирайтинг услуги за подобряване на съдържанието на сайта и по-доброто му представяне по ключови думи в търсачките, можете да се обърнете към нас на телефон 02 850 53 64, имейл:office@nitbg.com или на формата за обратна връзка.