+359 2 850 53 64

Ръководство за получаване на отлични отзиви в Google

Как да получавате повече добри отзиви и да се класирате по-високо

Искате ли повече отзиви в Google? Това ръководство ще Ви покаже как да получавате повече отзиви чрез директни имейли и включва най-добри практики, шаблони, трикове и съвети, за да увеличите шансовете си да получите благоприятен отговор от клиентите си.

Ръководство за увеличаване на отзивите в Google чрез директен имейл ПЛЮС шаблони, най-добри практики, съвети и трикове!

Отзивите в Google могат да направят вълшебни неща за Вашата фирма! Те могат да повишат доверието във Вашия бизнес и репутация и да докажат, че си струва да инвестирате в него.

Важно е да запомните, че положителните отзиви на клиентите в Google My Business могат наистина да подобрят класирането Ви в SEO оптимизацията – което е от изключително значение, ако имате уебсайт и искате да се появявате в първите резултати при търсене в Google и в Maps.

 

Как тези отзиви могат да помогнат за SEO оптимизация на Вашия сайт?

Може би си мислите, че отзиви, в които се казва: "Много ми хареса техният (конкретен) продукт/услуга, невероятен е", не са толкова полезни - но нека помислим с "ума на Google":

Един от основните начини, по които търсачките определят качеството и уместността на даден уебсайт, е чрез броя и качеството на връзките, които са насочени към него. Вашите беклинкове, до които водят външните връзки могат да бъдат силен индикатор за авторитета и надеждността на даден уебсайт.

Когато сравнявате това с рейтингите, работата е почти същата. Положителният рейтинг казва на Google, че Вашата компания е автентична и заслужава доверие, като добавя допълнителна точка към Вашия SEO резултат.

За повече доказателства, свързани със значението на отзивите в Google (и на рейтингите заедно), вижте следните изброени фактори, които подкрепят тежестта на местните класации.

 

Източник: Moz

Колкото повече положителни отзиви получавате, толкова повече звезди ще постигнете в качествената оценката на Google. И в резултат на това вероятно ще получите по-голям трафик към уебсайта си (и конверсии), просто защото хората харесват продукти/услуги, на които други хора се доверяват!

Отзивите влияят върху потребителското изживяване, процента на кликванията и начина, по който другите хора виждат вашата компания.

Ето някои статистически данни, които показват силата на онлайн отзивите:

  • 63,6% от потребителите са склонни да проверяват отзивите за дадена компания в Google, преди да посетят уебсайта ѝ.
  • 94% от хората казват, че онлайн отзивите са ги убедили да се откажат от дадена фирма категорично.
  • 90% от потребителите четат поне 10 онлайн отзива, докато преценят, че могат да се доверят на дадена компания.
  • Положителните отзиви на клиентите могат да увеличат конверсиите с 270%.

Днес купувачите и потребителите разчитат на публикуваните отзиви, за да преценят дали да се възползват от Вашия продукт или услуга.

Отзивите помагат на Вашата компания да изпъкне сред конкурентите и дават представа за това в коя област Вашият бизнес се справя добре и какво трябва да подобрите.

Не трябва обаче да приемате няколко отзива за даденост и да смятате, че всичко е свършено. 85% от потребителите не вземат под внимание отзиви, които са написани преди повече от три месеца, а 40% биха потърсили актуални мнения, публикувани в последните две седмици.

Ето защо е важно редовно да молите клиентите си за отзиви в Google  и винаги да поддържате отлично нивото на обслужване, за да сте сигурни, че крайната оценка ще е възможно най-висока. Социалното доказателство е в цифрите - сега просто трябва да публикувате тези отзиви онлайн!

Как да помолите клиентите да оставят отзив

Ако се чудите как да получите повече отзиви в Google, отговорът е доста лесен:

Честно казано, всичко, което трябва да направите, е просто да попитате!

Не заобикаляйте нещата, когато става въпрос за искане на отзив - опитът показва, че изпращането на директен имейл е най-добрият начин да получите отговор. Въпреки това има няколко точки, които трябва да вземете предвид.

Нека да разгледаме най-добрите практики за това как да се сдобиете с възможно най-много отзиви.

Кои клиенти трябва да поканя?

Не изпращайте искане за отзив до всеки един клиент, който сте имали. Препоръчително е отзивите да идват от Вашите доволни клиенти - те са тези, които са най-удовлетворени от Вашия бизнес.

Добър съвет за това как да намерите застъпници за Вашата марка, е да следите кой говори за Вашите продукти (или услуга) в социалните медии. Ако въпросните потребители така или иначе изказват положително мнение пред всички свои приятели и последователи за Вас, по-вероятно е именно те да оставят и чудесно ревю в Google My Business!

Кога трябва да поискате отзив?

Ключът към това да накарате клиентите си да напишат добри отзиви е да ги помолите в подходящия момент. Ще имате по-голям шанс да получите отзив, когато сте доказали стойността си за тях по някакъв начин и когато те чувстват, че оставянето на отзив ще бъде ценно и за Вас.

Ето някои подходящи моменти, в които да поискате отзиви от клиентите си:

След постигане на конкретна цел:

Целите на клиентите може да изглеждат малки, но те са идеалното време да поискате да оставят своята оценка за обслужването. Такива цели могат да включват следните ситуации:

  • Когато клиент се върне в магазина Ви и направи покупка;
  • Когато потребителят вече е използвал услугата Ви за определен период от време.

  • Когато клиентът получи отстъпка от програма за лоялност, защото е закупил Ваши продукти определен брой пъти.

Тези важни моменти вероятно са добър индикатор, че клиентите харесват продуктите или услугите, които предлагате, и няма по-добър момент да поискате обратна връзка от този, когато клиентите ви показват, че им харесва да правят бизнес с вас.

След стартиране на нови функции:

Тези важни моменти вероятно са добър индикатор, че клиентите харесват продуктите или услугите, които предлагате, и е настъпило точното време да поискате обратна връзка.

Когато фирмата Ви пуска нови функции или продукти, които улесняват живота на клиентите Ви, е добре да поискате отзив няколко седмици след пускането им.

Вашите съществуващи клиенти може да са доволни от направените от Вас актуализации и вероятно ще положат усилия да подадат отличен отзив, докато новите функции са все още свежи в съзнанието им.

Когато се обръщате към клиентите си:

Вашите представители по поддръжката на клиенти трябва да се свързват с потребителите от време на време, за да видят дали те са доволни от Вашите продукти или услуги.

Това приканва клиентите Ви да изразят гласно своята обратна връзка и позволява на Вашия представител по поддръжката на клиенти да им помогне при други проблеми или съмнения, които може да имат.

Ако няма проблеми или ако поддръжката е в състояние да реши всички проблеми на клиентите, това е чудесен момент да поискате отзив, за да могат потребителите да споделят невероятното си преживяване за това как се грижите за тяхното удовлетворение.

Когато доставката на продукта е завършена:

Повечето хора се вълнуват, когато получат пакет по пощата - и чудесен момент да поискате отзиви от клиентите е веднага след като отворят пакета.

Можете да включите приятелска бележка върху пакетите си, в която да помолите клиентите да попълнят своята оценка. Хубава ръчно написана бележка, естетически привлекателна картичка или нещо, което привлича вниманието на клиента, може да увеличи шансовете Ви да получите отзив от него.

След като сте предоставили услуга или сте продали продукт:

Когато помагате на клиенти по телефона или лично, добра практика е да поискате отзив веднага след като сте приключили разговора или сделката. Ако нуждите на клиентите Ви са удовлетворени  и сте осигурили чудесно обслужване, те вероятно ще се съгласят да напишат отзив.

Директно изпращане на имейл:

Какво да включите, когато искате обратна връзка от клиента:

След като решите към кого и кога може да се приложи вашата стратегия за искане на отзиви, е време да изготвите проекта на молбата!

Когато молите клиентите да оценят вашата компания, използвайте тези най-добри практики.

  1. Персонализирайте съобщението си:

Накарайте клиента да се почувства специален - няма да получите отзив със скучен, отчаян имейл, в който се казва: "Оценете ни, моля!" - Това определено няма да проработи.

Персонализирайте имейла си до клиентите, като включите тяхното първо име, името на компанията и дори споменете конкретния продукт или услуга, които са купили.

Ако при писането на имейла използвате маркери за персонализация на CRM-a, това няма да отнеме повече време от обичайното и ще направи голямо впечатление на клиента Ви.

Не забравяйте да поддържате непринуден тон, когато искате рецензия - ако звучите отчаяно или нуждаещо се, това просто ще отблъсне клиентите, а това е точно обратното на това, което желаете!

*Възможност за персонализация на CRM: С токените за персонализация можете да показвате персонализирано съдържание на контактите си въз основа на стойностите на техните свойства в CRM. Персонализацията може да повиши ангажираността с Вашия уебсайт и имейл кампаниите Ви. Можете да персонализирате съдържанието във Вашите имейли, страници на уебсайта и целеви страници на CRM с всяко свойство на контакт по подразбиране или персонализирано свойство на контакт.

  1. Направете писмото кратко:

Най-важното при искането на отзив от клиент в Google е то да бъде кратко, просто и да премине направо към същността. Вече сте ги помолили да отделят време, за да оставят отзив, така че не губете повече време да ги карате да четат роман.

Имейлът Ви трябва дa изрази благодарност за доверието на клиентите във Вашия бизнес, да спомене защо искате тяхната обратна връзка, как може да бъде оставена тя и да ги уведоми приблизително колко време би могло да отнеме това.

  1. Включете връзка за преглед:

Това е "черешката на тортата" на Вашата стратегия: улеснете максимално клиента си, като предоставите директна връзка към полето за обратна връзка.

Ако поискате отзив и не предоставите връзка, върху която потребителите могат лесно да кликнат, вероятно те ще се разсеят с други ангажименти и след това няма да имат желанието отново да търсят профила Ви в Google My Business, където да Ви оценят.

Но добрата новина е, че можете лесно да генерирате връзка за оценяване в Google, която ще отведе клиента Ви до конкретната страница, където автоматично ще се появи формулярът за попълване.

Как да генерирате личната си връзка за преглед:

От компютъра:

  1. На компютъра си влезте в Google My Business.
  • Ако имате няколко локации, отворете тази, която искате да управлявате.

  1. В лявото меню щракнете върху Начало.
  2. В картата "Get more reviews" (Получаване на повече отзиви) можете да копирате своя кратък URL адрес, който да споделите с клиентите.

От мобилно устройство

  1. На мобилното си устройство отворете приложението Google My Business .
  • Ако имате няколко локации, отворете тази, която искате да управлявате.
  1. Кликнете на Отзиви на клиенти.
  2. В горния десен ъгъл отворете Споделяне .
  3. Копирайте краткия си URL адрес, за да го споделите с клиентите.

Когато клиентите кликнат върху връзката Ви, те могат да оценят бизнеса Ви и да оставят отзив. 

  1. Тествайте различни текстве в писмото и намерете най-подходящото:

Не знаете какъв вид съобщение ще проработи, докато не изпробвате няколко различни варианта. Тествайте разнородни имейли до отделните клиенти и след това проследете и сравнете резултатите от всеки от тях.

Но не забравяйте да модифицирате всеки имейл за всеки един клиент - не всички потребители са еднакви и наистина не е добра идея да ги третирате така, сякаш са.

Използвайте най-ефективните варианти на имейли като общо ръководство за изпращане на съобщения с молба за обратна връзка. Това тестване (наричано още A/B тест) може да Ви помогне да идентифицирате и подобрите най-добре представящия се шаблон на имейл и да се надяваме, че ще получавате нови отзиви от клиенти всеки път, когато изпратите съобщение.

Шаблони, които да Ви помогнат да започнете!

Сега, след като вече сте запознати с най-добрите практики, сте готови да съставите свой собствен имейл, чрез който да насърчавате оставянето на отзиви от Вашите клиенти.

Ето някои общи шаблони, които можете да използвате, за да Ви помогнат да започнете:

  1. Преглед на продукт - шаблон на имейл

Здравейте [ПЪРВО ИМЕ НА КЛИЕНТА],
Благодарим ви за скорошната покупка на [ВИД ПРОДУКТ] с [ИМЕТО НА ВАШАТА ФИРМА] ! Радваме се и оценяваме решението Ви да пазарувате при нас и наистина Ви ценим като клиент.
Удовлетвореността на клиентите е изключително важна за нас и ще се радваме да чуем Вашите коментари за това дали сте доволни от покупката от нас и от Вашия продукт!
Ако можете да отделите няколко минути, за да ни оставите отзив в Google [ВКЛЮЧЕТЕ ЛИНК], ще бъдем много щастливи и благодарни!
За да изпратите отзива си, просто кликнете по-долу и ни дайте мнението си!
[ВМЪКНЕТЕ CTA/БУТОН С ЛИНК ЗА ПРЕГЛЕД В GOOGLE]
Благодарим Ви за това, че ще оставите отзив!
Ако имате въпроси или искате да разговаряме директно за Вашия [ТИП ПРОДУКТ], не се колебайте да се свържете с нас [ВКЛЮЧЕТЕ ЛИНК] по всяко време.
С уважение,
[ИМЕ НА ВАШИЯ ТЪРГОВСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛ].

  1. Оценка на услугата - шаблон на имейл

Здравейте [ПЪРВО ИМЕ НА КЛИЕНТА] ,
Благодарим Ви, че избрахте [ИМЕТО НА ВАШАТА ФИРМА] да Ви помогне с [ВИД УСЛУГА].
Ние ценим и оценяваме Вашето доверие в нашите услуги.
Удовлетвореността на клиентите е изключително важна за нас, така че бихме искали да чуем какво мислите за неотдавнашната услуга, която извършихме за Вас!
Ако разполагате с няколко минути, ще сме Ви много благодарни за бърза оценка на ревюто в Google за работата на [нашия / името на служителя, който е работил с тях].
За да изпратите отзива си, кликнете върху връзката по-долу и ни кажете мнението си!
[ВМЪКНЕТЕ CTA / БУТОН С ВРЪЗКА ЗА ПРЕГЛЕД В GOOGLE]
Предварително Ви благодарим за това, че сте оставили отзив! Ако имате въпроси или искате да разговаряте директно за Вашата [ВИД УСЛУГА], моля, не се колебайте да се свържете с нас [ВЪВЕЖДАЙТЕ ЛИНК] по всяко време.
С уважение,
[ИМЕ НА ВАШИЯ ТЪРГОВСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛ].

  1. Отзиви за опита - шаблон на имейл

Здравейте [ПЪРВО ИМЕ НА КЛИЕНТА] ,
Как премина Вашият [ВИД ИЗЖИВЯВАНЕ] в [ИМЕ НА ВАШАТА КОМПАНИЯ] ?
Винаги се стремим да подобряваме услугите си и обичаме да получаваме обратна връзка от нашите посетители за това какво им е харесало най-много.
Затова моля, бихте ли ни оставили отзив в Google на този линк [ВКЛЮЧЕТЕ ЛИНК]?
Това ще отнеме само две минути и ние ще се радваме да прочетем какво мислите за нас!
За да изпратите отзива си, просто кликнете по-долу и ни дайте своето мнение!
[ВМЪКНЕТЕ CTA/БУТОН С ЛИНК ЗА ПРЕГЛЕД В GOOGLE]
Благодарим Ви предварително за оценката на опита Ви с нас!
Ако имате някакви въпроси или искате отново да дойдете и да се насладите на [ВИД ИЗЖИВЯВАНЕ], не се колебайте да се свържете с нас [ВЪВЕЖДАЙТЕ ЛИНК] по всяко време.
С уважение,
[ИМЕ НА ВАШИЯ ТЪРГОВСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛ]

5 други доказани техники за искане на повече отзиви в Google

Въпреки че имейлите са най-добрият начин за връзка с клиентите и получаване на отзиви, има няколко други метода, които можете да опитате, ако са приложими за Вашия бизнес.

Попитайте директно:

Ако редовно се срещате лично с клиенти и потребители, имате възможност да ги поканите директно да Ви напишат отзив. Въпреки че може да изглежда по-лесно просто да изпратите връзка по-късно, поканата им лице в лице може да има по-голямо въздействие и да доведе до незабавни положителни резултати.

Но имайте предвид, че когато директно молите за ревю, е важно да имате картичка или някакъв друг помощен материал с включена връзка за ревю в Google, който да предадете на клиента. С това напомняне те ще бъдат много по-склонни да оставят отзивите си, знаейки къде да отидат, ако забравят.

Добавете връзки за отзиви на няколко места:

Невинаги е възможно да водите дълги разговори с всичките си клиенти, затова включете искания за отзиви в различни фирмени материали, например на уебсайта си, на торбичка за пазаруване, на табло за комуникация, в менюто си или на други елементи, използвани всеки ден.

Поискайте обратна връзка в бюлетините си:

Информационните бюлетини са чудесно място за включване на опцията за оставяне на отзив. Те Ви позволяват да актуализирате информацията за настоящите и потенциалните си клиенти за това какво се случва с Вашия бизнес - а добавянето на връзка за отзиви може да бъде начин да разберете кои са посланиците на Вашата марка и да увеличите броя на отзивите.

Направете раздела, в който искате отзиви, малък - но очевиден - и включете призив за действие, който гласи нещо като "Кажете ни какво Ви харесва най-много при последната Ви покупка при нас".

Споменете го в социалните медии:

Голям брой хора прекарват голяма част от времето си в разглеждане на социалните медии - и ако Вашата компания се ангажира с клиенти в социалните медии, можете лесно да поискате откровени отзиви в тези платформи.

Помислете дали да не публикувате връзката за преглед в биографията си, или директно в някоя от публикациите си, за да я направите достъпна за клиентите, които могат да кликнат и бързо да оставят оценката си - не забравяйте да ги улесните!

Включете искания за отзиви в CTA:

Можете да поставите контактите си на различни страници, като например началната страница, блога или страница с продукт или меню.

Уверете се, че CTA е релевантна и привлича вниманието, така че да постигнете желаното увеличаване на броя на отзивите си за Вашата компания в Google.

Заключение:

Хубаво е да се чуват положителни отзиви от клиенти. Това Ви насърчава и Ви показва, че сте на прав път. На тези потребители, които изпращат коментари, отговаряйте директно, тъй като това показва, че тяхното мнение е важно за Вас.

Знаете ли, че отговорът Ви на публикуваните обратни връзки може да подобри Вашата SEO оптимизация?

"Положителните, висококачествени отзиви от Вашите клиенти ще подобрят видимостта на Вашата компания и ще увеличат вероятността потенциален клиент да посети Вашия обект. "

Замислете се, че ако Google Ви казва да го направите, това означава, че вероятно наистина трябва да се вслушате в този съвет!

Докато другите усилия за SEO оптимизация са насочени към постигане на първо място в резултатите от търсачките, получаването на висококачествени отзиви за бизнеса може да Ви помогне да установите и каква е степента на надеждност на Вашата марка.

Съсредоточете се върху доволните си клиенти, за да получите положителни отзиви за бизнеса си. Скоро ще имате онези пет красиви звездички, свързани с оценяването на Вашата компания - а потенциалните потребители биват привлечени неудържимо от тях.

Отзивите са чудесен начин да помогнете на бизнеса си да се класира по-високо в резултатите от търсенето в Google и SEO оптимизацията. А получаването на положителна обратна връзка от клиентите винаги е приятно, нали?

Това ръководство ще Ви покаже как да получите повече отзиви чрез директни имейли и включва най-добри практики, шаблони, трикове и съвети, за да увеличите шансовете си да получите положителна обратна връзка от клиентите си.

Какво чакате? Време е да увеличите броя на отзивите си в Google!

Свържете се с нас, ако имате нужда от помощ за нещо от това, ние сме тук за това.