+359 2 850 53 64

Виртуални интервюта новост, която се налага на пазара на труда

Виртуално интервю и как да се подготвим за него - 7 бързи съвета

Виртуалното интервю е не по-малко стресиращо от интервюто лице в лице. Как да се подготвим и как да се представим за него. Вижте тайните за отлично представяне.

Какво е виртуално интервю

Виртуалните интервюта, наричани още видеоинтервюта, са дистанционни интервюта за работа, които се провеждат по интернет. Някои компании използват специализирани платформи.

Виртуалните интервюта позволяват на кандидатите и интервюиращите да се срещат виртуално от различни места и да координират по-лесно графиците си. Виртуалните интервюта се нуждаят от настройка и използване на оборудване като софтуер за видеоинтервюта, уебкамери и слушалки.

Тъй като виртуалните интервюта се налагат, е важно да се подготвите по по-различен начин, отколкото за обикновено лично интервю.
Според проучване на Indeed 82% от работодателите са използвали технология за виртуални интервюта. И се оказва, че това се харесва както на компаниите, така и на кандидатите. Същото проучване разкрива, че 93% от компаниите планират да продължат да използват технологията за виртуални интервюта и в бъдеще.

Тук са ценните 7  съвета, които ще ви помогнат да представите най-доброто от себе си на следващото виртуално интервю.

1. "Защо търсите нова работа? "  - отговорете си предварително на въпроса

Този въпрос остава един и същ, независимо дали провеждате виртуално, или лично интервю. Всеки има своя собствена причина, поради която търси нова работа, така че големият въпрос за Вас е да знаете каква е тази причина. Ако знаете какво е вашето ЗАЩО, това ще ви мотивира в процеса на търсене на нова работа. Като човек, който работи в сферата на набирането на таланти или набирането на персонал повече от 7 години, един от първите въпроси, които ще задам на нов кандидат, е "Защо търсите нова работа?". Няма правилен или грешен отговор на този въпрос, това ще позволи на Вашия специалист по подбор на персонал да адаптира разговора към Вашите нужди. Ако търсите по-добри придобивки, фирмена култура, работен график, заплащане или дори нова кариера, не забравяйте да обясните своето ЗАЩО.

2. Опознайте компанията , за която кандидатствате 

Поразровете се и разгледайте уебсайта на работодателя. Разгледайте ценностите им и се уверете, че те съвпадат с това, което търсите от новия си работодател. Отделете известно време, за да разгледате каналите на компанията в социалните медии като YouTube, Facebook или Instagram. Опитайте се да потърсите информация за компанията от други източници, като например новинарски статии. Проверете в LinkedIn и вижте дали нямате връзки или колеги, които са завършили там и работят там. Свържете се с тях и задайте някои въпроси предварително. Разберете всичко, което можете за компанията. Бонус точки, ако можете да измислите начини, по които можете да добавите стойност към организацията.
Едно от добрите неща на виртуалните интервюта е, че те се провеждат от екрана. Можете да отбележите уебсайта на компанията и да си водите бележки за нещата, които сте научили по време на задълбоченото си проучване в интернет и социалните мрежи. Ако държите тези неща отворени в отделен раздел по време на интервюто, това може да ви помогне лесно да се обърнете към тях, ако възникнат по време на интервюто.

3. Пригответе си актуална автобиография

В днешния свят е от съществено значение да имате актуална автобиография. Така можете да "продадете" себе си като кандидат за работа на компанията, за която кандидатствате. Погрижете се да имате физическо копие на собствената си автобиография за бърза справка по време на интервюто. Също така се уверете, че всички, които ще присъстват на интервюто, ще имат дигитално копие на автобиографията Ви.
Няма правилен или грешен начин за създаване на автобиография, така че в крайна сметка трябва да решите кое е важно. Лично на мен ми харесва да виждам автобиографии, които са максимум 1-2 страници. Също така бих запазил цветовата палитра до 1-2 цвята, повече от това може да отвлече вниманието. Не забравяйте, че сега е моментът да се продадете на екипа, който провежда интервюто.

За да получите помощ при писането на автобиография и да изтеглите безплатен шаблон, вижте тази статия в блога: Как да напишем запомняща се  автобиография

4. Очаквайте обаждането по телефона и следете пощата си за да не пропуснете линка с поканата

Това е моментът, в който процесът на интервю официално ще започне за Вас. Никой не обича да се занимава с обаждания от телемаркетинг или спам по електронната поща. На този етап от процеса на интервюто обаче е много важно да отговаряте на телефона си и да отговаряте на текстови съобщения и имейли възможно най-бързо. Ако получите телефонно обаждане и нямате 15-20 минути за разговор точно сега, напълно приемливо е да отговорите и да кажете, че не можете да говорите точно сега. Не забравяйте да кажете, че бихте искали да уговорите време за разговор по-късно.
След като сте определили среща с Вашия специалист по подбор на персонал, уверете се, че имате място, където можете да отидете, за да е тихо и да не се разсейвате. Определено трябва да имате нещо, с което да си водите бележки през това време. Не забравяйте да отбележите датата и часа на интервюто, на коя виртуална платформа ще се проведе и към кого да се обърнете с въпроси или ако срещнете някакви компютърни проблеми.

5. Подгответе се за видео интервюто

Това ще бъде една от най-важните части от процеса на интервюто. Вашият специалист по подбор на персонал иска да види, че сте се справили успешно с интервюто; той иска да може да Ви се обади след интервюто с добри новини. Начинът, по който ще постигнете това, е като се подготвите. Най-вероятно ще Ви бъдат изпратени инструкции как да се подготвите за виртуалното интервю. Отделете време, за да прегледате тази информация, защото може да има връзка към видеоклип, който да гледате и който ще Ви подготви за успешно интервю. Уверете се, че разполагате с необходимото оборудване и инструмент за видеоконферентна връзка преди интервюто, за да сте подготвени предварително. Винаги е добра идея да направите пробен тест и да се уверите, че можете да използвате и да навигирате безпроблемно  в платформата за интервюто.
Отделете известно време, за да помислите за собствените си въпроси, които бихте искали да зададете по време на интервюто. Задаването на въпроси по време на интервюто показва на интервюиращия, че се интересувате от позицията и искате да научите повече. Извършете подготвителната работа, подгответе ума и духа си за предстоящото интервю. Подгответе се да ползвате своите умения за нализ и критично мислене.

6. Как да се държите на самото интервю 

Вече сте стигнали до интервюто, а това ще бъде вашият момент да се представите лично. За виртуалното интервю се уверете, че разполагате с тиха стая, може да е подходящо да поставите лаптопа или телефона си на бюро или маса. Интервюиращият иска да види вас, а не тавана ви.
Не забравяйте, че това е интервю за работа, затова трябва да изглеждате професионално.  Повечето компании и интервюиращи вече не очакват официално облекло. Новата тенденция е модерното бизнес облекло. Това означава, че трябва да имате хубава риза с яка по избор. Въпреки това, което може би сте чували за " работата от вкъщи", ако се виждате в цял ръст, определено трябва да носите панталони. Дънките са приемливи, но бих казал, че трябва да са по-професионални. Избягвайте всякакви панталони, които имат дупки, скъсани или изглеждат мръсни.
Бъдете навреме или дори по-рано на виртуалното си интервю. Ако не си дошъл рано, значи си закъснял. По време на интервюто седнете на стола си, не се прегърбвайте и не се облягайте назад, избягвайте да се въртите. Уверете се, че говорите високо, ясно и гледате интервюиращия. Когато Ви бъде зададен въпрос, добре е преди това да сте се подготвили с отговори на най-използваните въпроси при интервюиране. 
Преди края на виртуалното интервю се уверете, че знаете кога можете да очаквате отговор от специалиста по подбор на персонал и към кого да се обърнете, ако дотогава не сте получили отговор.

7. Какво да направите след интервюто


За да се отличите от всички останали кандидати, не забравяйте да изпратите персонализирано съобщение на всички, участвали в интервюто. В миналото е било обичайно да се изпраща физическа бележка. Сега специалистите по подбор на персонал работят с много бързи темпове и решението може да бъде взето преди физическата бележка да бъде доставена. Една също толкова впечатляваща алтернатива е да изпратите имейл до всеки интервюиращ.

На този етап, когато получите отговор, трябва да разберете дали сте получили работата, или не, или ще има още един кръг интервюта. Когато най-накрая Ви предложат позицията се уверете, че сте разбрали ясно кога ще започнете работа, как ще изглежда обучението и да попитате дали трябва да поддържате контакт с интервюиращия или друг ще се свърже със Вас.
Ако не сте избрани за работата, знайте, че това не е краят на търсенето на работа. Това е Вашият шанс да попитате интервюиращия каква обратна връзка има за Вас. Попитайте какви умения трябва да придобиете или да подобрите за следващия път. Дори и сега да е "не", може да се окажете подходящ кандидат за бъдеща позиция. Не забравяйте да уведомите лицето, което набира персонал, дали искате да бъдете разгледани за бъдещи възможности. И накрая, това все още е шанс да разширите мрежата си. Попитайте дали можете да се свържете в LinkedIn.

Като използвате тези съвети, ще можете да представите най-доброто от себе си пред бъдещия си работодател. И не забравяйте, че виртуалното интервю е новост за всички нас. Специалистът по подбор на персонал или мениджърът по наемане, с когото работите, може да е също толкова нервен или незапознат с технологията, колкото и Вие.

 

Можете да се подготвите още по-добре ако се запиште на нашия Курс "Успешно интервю за работа"

Свързани статии