+359 2 850 53 64

Говорене пред публика - съвети за успешно представяне

Публично говорене: Изкуството да впечатляваш публиката

Изкуството на публичното говорене съчетава майсторство, емоции и свързване с публиката, създавайки преживяване, което остава в сърцата и умовете на слушателите.

Как да завладеете публиката когато застанете пред нея? Това е въпрос за 1 милион долара, нали?

Независимо дали сте опитен оратор и презентатор, или тепърва започвате, тук ще намерите идеи, които да ви помогнат да се усъвършенствате в говоренето пред публика.

От университетски презентации до големи речи пред изтънчена аудитория, публичното говорене ни предизвиква. Този процес на изнасяне на реч пред аудиторията изисква умение и майсторство. Включва  умело използване на емоции, аналогии, ясна структура и емоционална връзка с публиката.

Исторически корени: Още от времето на Аристотел се поставят основите на публичното говорене и ораторското майсторство. 

Етос, патос и логос - се наричат триъгълник на въздействието или трите стълба на говоренето пред публика. Емоцията, логиката и връзката с аудиторията влияят също на  представянето. Най-силните речи обединяват етос, патос и логос.

Структура и вдъхновение: Речта трябва да бъде структурирана, изпълнена с логични доводи и факти. Но истинската магия идва от вдъхновението, което създава връзка между оратора и слушателите.

Успешната реч ангажираи взаимодейства с аудиторията. Въпроси, примери и истории показват отношение към слушателите, завлядяват и увличат. Правилната доза хумор и партньорство със слушателите правят говоренето незабравимо.

Изкуството на публичното говорене е много повече от думи. То съчетава майсторство, емоции и свързване, създава преживяване, което остава в сърцата и умовете на слушателите.

Ето няколко съвета, които ще Ви помогнат да се представите отлично при говорене пред публика, ще Ви вдъхнат увереност и спокойствие, че ще се справите!

Покажете своята страст и се свържете с публиката си 

Трудно е да се отпуснете и да бъдете себе си, когато сте нервни.  Но отново и отново великите презентатори и оратори казват, че най-важното нещо е да се свържете с аудиторията си, а най-добрият начин да направите това е да дадете израз на страстта си към темата.

Бъдете честни когато говорите пред публиката за това какво е важно за вас и защо е важно. Бъдете ентусиазирани и честни и публиката ще ви отговори.

Подобрете уменията си с нашето обучение : Изкуството на успешните презентации

Фокусирайте се върху нуждите на аудиторията си

Вашата презентация трябва да бъде изградена около това, което слушателите ви ще получат от нея.

Докато подготвяте речта си, винаги трябва да имате предвид от какво се нуждае и какво иска да знае публиката, а не какво можете да ѝ кажете.

Докато изнасяте презентацията, трябва да останете фокусирани върху реакцията на аудиторията и да реагирате на нея.

Трябва да улесните слушателите в разбирането и реагирането. 

Стремете се към яснота: Съсредоточете се върху основното си послание

Когато планирате речта си, винаги трябва да имате предвид въпроса:  Кое е основното послание (или три ключови послания), което моята публика трябва да получи и отнесе със себе си?

Трябва да сте в състояние да предадете това ключово послание много кратко.  Някои експерти препоръчват 30-секундно "асансьорно представяне", а според други можете да го  кажете с не повече от 15 думи. Което и правило да изберете, важното е основното ви послание да бъде фокусирано и кратко.

Усмихвайте се и поддържайте визуален контакт с присъстващите

Това звучи много лесно, но изненадващо голям брой презентатори не го правят.

Ако се усмихвате и установявате контакт с очите, вие изграждате връзка, която помага на публиката да се свърже с вас и с темата ви. Това също така ви помага да се чувствате по-малко нервни, защото говорите с отделни хора, а не с огромна маса непознати хора.

За да си помогнете с това, уверете се, че не сте угасили всички светлини, така че да се вижда само екранът с презентацията. Аудиторията ви трябва да вижда както вас, така и слайдовете ви.

Подгответе силно начало

Началото на вашата реч е от решаващо значение. Трябва да грабнете вниманието на публиката си и да го задържите.

Хората ще ви дадат САМО няколко минути, в които да ги забавлявате, преди да започнат да изключват, ако сте скучни. Затова не ги губете за обяснения за това кой сте. Започнете с това да ги забавлявате.

Спазвайте правилото 10-20-30 за слайдшоута

Това е съвет от Гай Кавазаки. Той предлага слайдовете от презентацията да спазват следните условия:

да съдържат не повече от 10 слайда;
да продължават не повече от 20 минути; и
да използват шрифт с размер не по-малък от 30 пункта.

Последното е много важно, тъй като предотвратява опитите за поместване на твърде много информация на всеки един слайд. С този подход се избягва ужасяващата "смърт от PowerPoint".

Като общо правило слайдовете трябва да бъдат поддържащо шоу за вас, презентатора. Добрият набор от слайдове не трябва да бъде полезен без презентатора и определено трябва да съдържа по-малко, а не повече информация.

Ако е необходимо да предоставите повече информация, създайте специална брошура и я раздайте след презентацията.

Разказвайте истории

Човешките същества са програмирани да реагират на истории. Историите ни помагат да обръщаме внимание, а също и да запомняме нещата. Ако можете да използвате истории в презентацията си, аудиторията ви е по-вероятно да се ангажира и да запомни точките ви след това. Добра идея е да започнете с история, но има и по-широк смисъл: необходимо е презентацията ви да действа като история.

Помислете каква история се опитвате да разкажете на публиката си и създайте презентацията си така, че да я разкаже визуално.

 

Намиране на историята зад вашата презентация

За да разкажете ефективно една история, съсредоточете се върху използването на поне една от двете най-основни механики за разказване на истории във вашата презентация: 

Фокусирайте се върху героите - Хората имат истории; нещата, данните и предметите нямат такива. Затова се запитайте "кой" е пряко свързан с вашата тема, който можете да използвате като фокусна точка на вашата история. 

Например, вместо да говорите за автомобили (продуктите на вашата компания), можете да се фокусирате върху конкретни персонажи като шофьорите, за които е предназначен автомобилът - хора, които търсят скорост и приключения
Инженерите, които са се постарали да проектират най-икономичния автомобил, който можете да си представите 

Променяща се динамика - една история се нуждае от нещо, което да се променя по пътя. Затова се запитайте "Какво не е както трябва?" и отговорете с какво ще го направите (или какво сте направили по въпроса).

Например... Опасните пътни условия ли ви вдъхновиха да създадете здрав, високопроходим джип, който всяко семейство може да си позволи?
Дали сложната и объркваща система за етикетиране на хранителните продукти ви накара да създадете цветен хранителен индекс, така че всеки да може лесно да го разбере?

Използвайте гласа си ефективно

Говореното всъщност е доста неефективно средство за комуникация, защото използва само едно от петте сетива на публиката. Ето защо ораторите са склонни да използват и визуални помощни средства. Но можете да допринесете за подобряване на устното слово, като използвате гласа си ефективно.

Промяната на скоростта на говорене и подчертаването на промените във височината и тона на гласа помагат да направите гласа си по-интересен и да задържите вниманието на аудиторията.

Използвайте тялото си

Повече от три четвърти от комуникацията е невербална. Това означава, че освен тонът на гласа, и езикът на тялото ви е от решаващо значение за предаването на посланието ви. Уверете се, че отправяте правилните послания: езикът на тялото, който трябва да избягвате, включва кръстосани ръце, ръце, държани зад гърба или в джобовете, и крачене по сцената.

Жестовете ви трябва да са открити и уверени и да се движите естествено по сцената, а по възможност и сред публиката.

Отпуснете се, дишайте и се наслаждавайте

Ако ви е трудно да презентирате, може да е трудно да бъдете спокойни и отпуснати, докато го правите.

Един от вариантите е да започнете, като се концентрирате върху дишането си. Забавете го и се уверете, че дишате пълноценно. Уверете се, че продължавате да правите паузи за дишане от време на време и по време на презентацията.

Ако успеете да се отпуснете, почти сигурно ще представите презентацията си по-добре. Ако наистина започнете да се забавлявате, аудиторията ви ще реагира на това и ще се включи по-добре. Презентациите ви ще се подобрят експоненциално, както и увереността ви. Струва си да опитате.

Какво може да допълним за изкуството за  говорене пред публика?

Използвайте емоциите чрез вашето изкуство на говорене

Емоциите са ключов фактор за задържането на вниманието на аудиторията. Вградете лични или вълнуващи истории, които ще въздействат емоционално върху вашата публика. Независимо дали предизвикват смях, вдъхновение или размисъл, емоционалните връзки, които създавате, ще направят вашето изказване запомнящо се и наистина оставящо отпечатък.

Създавайте образи чрез аналогии и метафори

Метафорите и аналогиите са вашите съюзници в усилието ви да направите вашия говор оживен и запомнящ се. Преобразете абстрактни идеи в конкретни образи, които ще бъдат по-лесни за усвояване. Например, ако представяте нов продукт, опишете го като "някакъв познат предмет". Този подход ще подчертае уникалността на вашия материал и ще го направи интересен и дълбоко запомнящ се.

Примерите и казусите – път към реално свързване

Използвайте реални случаи и истории, за да въведете публиката в контекста на вашия материал. Представете вдъхновяващи или познавани личности, които са свързани с темата ви. Този практичен пристъп ще направи вашето изказване интересно и публиката ще може лесно да се идентифицира с това, което представяте.

Използвайте умерено хумор

Всички обичаме хубав хумор, който прави нашия живот по-приятен. Въведете забавни моменти и лекота във вашето изказване чрез умело вмъкнати шеги или комични ситуации. Правилно дозираният хумор ще подобри атмосферата, ще разреди напрежението и ще създаде приятно и запомнящо се изживяване.

Подпомагайте си с интересни факти и статистики

Обогатете вашата презентация с впечатляващи факти, статистики или последни тенденции, които се отнасят до темата ви. Нещо неочаквано и интересно ще подчертае значението на вашите аргументи. Впечатляващите числа и данни могат да засилят убедителността на вашата презентация и да направят впечатление на аудиторията.

Поставяйте въпроси, които провокират размисъл

Смелите и провокативни въпроси към аудиторията могат да ги накарат да се включат активно в дискусията. Тези въпроси могат да поставят основи за по-дълбоки и интересни разговори и да стимулират хората да размислят върху съществени въпроси.

С използването на тези разнообразни и оригинални методи за говорене пред публика, вашата презентация ще бъде не само полезна и информативна, но и узапомняща се за вашата аудитория.

Подобрете уменията си с нашето обучение : Изкуството на успешните презентации

Свързани статии