+359 2 850 53 64

Защита от фишинг и готови ли сме да се предпазим от него

Защо фишингът е все още толкова голяма заплаха. Как да се борим с него

Образованието е ключов фактор за защита от фишинг. Подготвени служители и осведомени потребители могат да предотвратят този вид кибер атаки, осигурявайки по-сигурна и отговорна култура на бизнеса.


Здравейте, приятели! Сега ще ви споделя нещо много важно - защо фишингът е все още толкова голяма заплаха и как да се борим с него. Преди всичко, трябва да разберем - това не е просто проблем на технологиите, а и проблем на образованието и културата. Така че, ако сте готови за малко сериозна беседа, започваме.


Фишингът - устойчивата заплаха: защо е толкова опасна?


За нещастие, фишингът продължава да бъде заплаха, защото хората, които се занимават с фишинг стават все по-изкусни. С технологичните напредък през последните години се появиха нови методи за манипулация и престъпления. Най-тревожното обаче е, че много хора все още не са наясно с това как фишингът работи и как да го предотвратят.

Нови тенденции във фишинг атаките

С развитието на технологиите и повишаването на киберсигурността, фишингът също еволюира и се адаптира. Новите технологии, социални тенденции и цифрови промени са довели до появата на нови методи и тактики, които злоумишлени лица използват във фишинг атаките. Въпросът тук не е дали фишингът е променил тактиките си, а по-скоро колко. С развитието на социалните мрежи, хакерите сега могат да използват личната информация, която споделяме в интернет, за да изградят убедителни сценарии за фишинг. Освен това те се научиха да използват все по-сложни техники, включително "спийр фишинг" Spear (специализирани атаки, насочени към конкретни индивиди или организации) и "уейл фишинг" Whaling Phishing (фишинг насочен към висши ръководители или ключови лица).

  1. Спиране на защитни Филтри: За да преодолеят автоматизираните защитни филтри, използвани от е-мейл провайдъри и софтуери за сигурност, хакерите са започнали да използват напълно нови източници и инфраструктура за разпространение на фишинг съобщенията. Това включва използването на легитимни, но компрометирани уебсайтове и домейни, за да изглежда, че съобщенията идват от доверени източници.
  2. Използване на AI и машинно обучение: Фишърите се възползват от технологични иновации като изкуствен интелект и машинно обучение, за да създават персонализирани и убедителни фишинг атаки. AI може да проучи предпочитанията, интересите и онлайн поведението на потребителя, за да създаде подходящо фишинг съобщение, което да изглежда по-истинско и лесно за натискане.
  3. Социален инженеринг и подли методи: Хакерите често се възползват от социалния инженеринг, за да манипулират емоционалното състояние на потребителя. Те използват страх, любопитство, съчувствие и други емоции, за да ги накарат да изпратят лични данни или да кликнат върху вредоносна връзка.
  4. Спийр и уейл Фишинг: Вече споменатите спийр и уейл фишинг атаки  (Spear and Whaling Phishing) са се превърнали във все по-популярни методи. Спийр фишинг атаките насочват направо към конкретни индивиди или организации, като използват информация, събрана от социалните мрежи или други източници. Уейл фишинг цели висшите ръководители или ключови лица, защото те са по-вероятно да разкрият ценни информация.
  5. Измамни профили и акаунти: Хакерите използват фалшиви профили в социалните мрежи или имейл адреси, които приличат на доверени личности, за да убедят потребителите да разкрият свои данни или пароли.
  6. Фишинг чрез SMS и социални мрежи: В последно време се наблюдава нарастване на фишинг атаките чрез SMS или съобщения в социалните мрежи. Злоумишлените лица изпращат линкове или маскират зловреден код в кратки съобщения или чатове, които могат да пренасочат потребителите към фалшиви уебсайтове или да инсталират зловреден софтуер.

За да се защитим ефективно срещу новите тенденции във фишинг атаките, трябва да сме внимателни, да обучаваме себе си и колегите си за разпознаване на фишинг съобщения и да поддържаме актуални мерки и технологии. Една от ключовите стратегии е да се разчита не само на технологията, но и на образованието и културата, които да помогнат да се подобри осведомеността за киберсигурността и да се намали успешността на фишинг атаките.

Вижте курсове, подходящи за първоначално и последващо обучение за Киберсигурност и курс за Социално инженерство 


Новите методи на защита от фишинг


Първата стъпка е усъвършенстването на сигурността на нашата технология. Настройте филтрите за спам на вашия е-мейл, инсталирайте сигурни браузъри и антивирусен софтуер, и обновявайте софтуера си редовно. Но технологичните мерки могат да ни доведат само до определено ниво на защита.

Новите методи на защита от фишинг атаки се развиват, за да се справят със сложните и измислени техники на хакерите. Тези подходи включват комбинация от технологични решения и образователни подходи, които да помогнат на потребителите и организациите да се защитят по-ефективно от тази заплаха.

  1. Използване на AI и машинно обучение за откриване на фишинг

Както споменахме по-рано, хакерите използват изкуствен интелект и машинно обучение, за да усъвършенстват фишинг атаките. Обаче, тези същи технологии могат да бъдат използвани и за откриване на фишинг съобщения. AI може да анализира хиляди имейли и съобщения, за да открие характеристиките и индикаторите на фишинг атаки. Това помага на сигурни решения да откриват и блокират фалшиви съобщения преди да достигнат до потребителите.

  1. Двуфакторна Аутентикация (2FA)

2FA е допълнителен слой на защита, който изисква от потребителите да предоставят два или повече независими фактора за идентификация. Това може да бъде нещо, което потребителят знае (парола), нещо, което потребителят притежава (мобилен телефон), и/или нещо, което потребителят е (отпечатък на пръст). 2FA усложнява възможността за хакерите да достигнат до данните на потребителите, дори ако те попаднат във фишинг атака.

  1. Облачни базирани сигурни решения

Използването на облачни базирани сигурни решения може да помогне на организациите да предпазят себе си и своите служители от фишинг атаки. Тези решения могат да сканират и анализират имейли, линкове и прикачени файлове, за да идентифицират потенциални рискове и зловреден съдържание.

  1. Разнообразни образователни програми и симулации

Подходът към обучението и повишаването на осведомеността за фишинг атаките играе критична роля в защитата. Организациите могат да предоставят разнообразни образователни програми, курсове и симулации, които да обучат служителите как да разпознават фишинг атаки и как да действат предпазливо. Симулациите позволяват на служителите да упражняват уменията си в реален или контролиран сценарий, без да рискуват реална защита.

  1. Персонализирана Защита

Повишената персонализация на защитата може да помогне на потребителите да контролират и управляват своята киберсигурност. Инструменти за управление на имейл акаунти и уведомления за необичайна активност могат да помогнат на потребителите да разберат, когато се опитват да нарушат техните акаунти.

  1. Системи за разпознаване на зловреден софтуер

Използването на системи за разпознаване на зловреден софтуер (IDS/IPS) е ефективен начин за предотвратяване на влизането на фишинг атаки. Тези системи са способни да идентифицират и блокират зловреден трафик, включително фишинг съобщения, преди те да достигнат до мрежата на потребителя.

Комбинирането на технически решения и образователни подходи може да увеличи ефективността на защитата срещу фишинг атаките. Прилагането на тези нови методи може да помогне на потребителите и организациите да се справят с постоянно развиващата се заплаха и да запазят своята киберсигурност.


Ролята на образованието в защитата от фишинг


Важната следваща стъпка в технологичната защита е образованието. Повечето хора просто не са осведомени за различните видове фишинг атаки и как те могат да бъдат избегнати. Образованието по този въпрос трябва да стане приоритет, както за индивидуални потребители, така и за организации.

Ролята на образованието в защитата от фишинг атаки е от изключителна важност. Образованието и повишаването на осведомеността сред потребителите са ключов фактор за създаване на по-сигурна киберсреда. Едно от най-големите предимства на образованието е, че той може да помогне да се предотвратят фишинг атаки, преди те дори да се случат.

Познаване на фишинг индикатори: Образованите потребители са по-вероятно да разпознаят типичните индикатори на фишинг атаки. Това включва странни адреси на електронна поща, неочаквани имейли от непознати източници, линкове, които водят към фалшиви уебсайтове, грешки в правописа или граматиката и други.

Разпознаване на социален инженеринг: Фишърите често се възползват от социалния инженеринг, за да манипулират емоциите и поведението на хората. Образованите потребители са по-склонни да разпознаят тактиките на социалния инженеринг и да бъдат по-внимателни когато получат съмнителни съобщения или искания за информация.

Защита на лични данни: Образованите потребители са по-осведомени за важността на защитата на своите лични данни и информация. Те са по-склонни да бъдат предпазливи при споделянето на чувствителна информация и пароли, което ги прави по-малко вероятни да станат жертва на фишинг атаки.

Информиране за новите тенденции: Образованието трябва да бъде непрекъснат процес, тъй като хакерите постоянно развиват нови методи и техники. Обучените потребители са в състояние да се адаптират към новите тенденции и да прилагат по-ефективни методи за защита срещу промените във фишинг атаките.

Ролята на образованието и обучението в организациите:

В организациите образованието играе особено важна роля за защитата от фишинг атаки. Обучените служители са ключови защитници на компаниите, тъй като те често са цел на спийр и уейл фишинг атаки. Образованието на персонала включва:

  • Обучение на защитни мерки: Обучението на служителите за основните защитни мерки, като двуфакторна аутентикация, разпознаване на фишинг съобщения и докладване на съмнителни активности, може да повиши общата киберсигурност на организацията.
  • Тестване и симулации: Провеждането на симулации и тестове на фишинг атаки може да помогне на служителите да развият умения за разпознаване на подли съобщения и да се подготвят за реални сценарии.
  • Поддържане на осведоменост: Постоянната осведоменост за новите тенденции във фишинг атаките и разпространението на информация за предотвратяване на заплахи е от решаващо значение за предпазване на организацията.

В заключение, образованието играе критична роля в защитата от фишинг атаки. С повишаването на осведомеността и обучението на потребителите и служителите, можем да увеличим ефективността на борбата с фишинг атаките и да създадем по-сигурна киберсреда за всички.


Какво означава това за бизнес културата?

Ролята на образованието в бизнес културата, когато става въпрос за защита от фишинг атаки, е от решаващо значение. Във високо развитите организации с култура на киберсигурност, образованието за защита от фишинг е едно от най-важните приоритети. Тук са някои ключови аспекти на ролята на образованието в бизнес културата за предпазване от фишинг:

Създаване на култура на безопасност: Образованието играе ключова роля в създаването на култура на киберсигурност в организацията. Когато сътрудниците са осведомени и знаещи за киберсигурността, те са по-внимателни и по-подготвени да разпознаят и предотвратят фишинг атаки.

Обучение на служители: Организациите трябва да осигурят систематично обучение на своите служители относно фишинг атаките, как да ги разпознават и как да действат при съмнителни съобщения. Редовните обучения ще помогнат на персонала да бъде винаги наясно с новите методи на фишинг и да останат актуални в киберсигурността.

Симулации и тестове: Организациите могат да провеждат симулации и тестове на фишинг атаки, за да оценят ефективността на обучението и да идентифицират слабите места. Тези симулации са ценен инструмент за обучение и подготовка на служителите за реални сценарии.

Приоритизиране на киберсигурността: Бизнес културата трябва да приеме киберсигурността като важен и неотменим аспект на бизнес процесите. Когато киберсигурността е вградена в ценностите и стратегията на организацията, това увеличава ангажимента на служителите и ги мотивира да бъдат активни участници в защитата от фишинг атаки.

Докладване и сътрудничество: Образованието трябва да насърчи служителите да бъдат отговорни и активни при докладването на съмнителни активности. Това включва сътрудничество с отдела по киберсигурност и другите колеги, когато се забележат съмнителни съобщения или дейности.

Постоянно обновяване на знанията: Технологията и техниките на фишинг постоянно се развиват, затова образованието в областта на киберсигурността трябва да бъде постоянно обновявано. Културата на бизнеса трябва да подкрепя непрекъснатото обучение и усъвършенстване на знанията на служителите.

Образованието играе централна роля в защитата на организациите от фишинг атаки. Като инвестират в образованието на служителите си и подпомагат създаването на култура на киберсигурност, организациите могат да увеличат ефективността на защитата си и да намалят риска от фишинг атаки.

Това без съмнение предполага промяна в културата на бизнеса. Сигурността в интернет трябва да стане основен приоритет и всички сътрудници трябва да бъдат обучени как да предотвратяват, разпознават и докладват фишинг атаки. Само тогава можем да се надяваме, че ще бъдем по-ефективни в борбата срещу тази постоянна заплаха.
Така че, приятели, бъдете внимателни и никога не забравяйте - вашата защита е във вашите ръце. Нека образованието и адаптацията на нашата култура бъдат нашите оръжия в тази битка.

 

Свързани статии