+359 2 850 53 64

Големи пробиви в сигурността на популярни приложения

Какво трябва да знаем?

Експерти по киберсигурност откриха потенциално най-големия пробив на всички времена, личните данни на много хора може да са изложени на риск.

За сигурността на данните в днешно време се говори повече от всякога, но въпреки голямото внимание и инвестиции в сигурността, пробивите продължават да се случват. Най-новите пробиви в данните, които засягат някои от най-популярните приложения, подчертават необходимостта от постоянно внимание към сигурността на данните и изграждането на по-устойчиви системи за защита.

  Запазете данните във вашата фирма, обучете персонала с нашите пълни с примери, полезни  обучения по киберсигурност.

Какво е нарушение на сигурността на данни?

Според Европейската комисия, нарушение на сигурността на данни възниква, когато данните, за които Вашето дружество/организация отговаря, са засегнати от инцидент със сигурността, в резултат на който се нарушава поверителността, наличието или целостта. Ако това се случи и има вероятност нарушението да представлява риск за правата и свободите на дадено лице, Вашето дружество/организация трябва да уведоми надзорния орган без ненужно забавяне и най-късно до 72 часа, след като сте узнали за нарушението. Ако Вашето дружество/организация е обработващ данни, то трябва да уведоми администратора на данни за всяко нарушение на сигурността на данните.
Ако нарушението на сигурността на данните представлява висок риск за засегнатите лица, всички те също трябва да бъдат информирани, освен ако не са въведени ефективни технически и организационни мерки за защита или други мерки, които гарантират, че вече няма вероятност рискът да се случи на практика.

Най-големият пробив на данни на всички времена

Личните ви данни може да са изложени на риск, след като експерти по киберсигурност откриха потенциално най-големия пробив на всички времена.

Огромният пробив в данните включва 26 милиарда записа.

Боб Дяченко - собственикът на SecurityDiscovery.com и Cybernews имат заслуга за шокиращото откритие, съобщава The Sun.

Cybernews го описва като "свръхмасивно изтичане" и "майката на всички пробиви" или накратко MOAB (Mother of all Breaches). То включва данни от популярни приложения, сред които Twitter, Weibo, MySpace, LinkedIn, Adobe, MyFitnessPal, JD.com и др. Изследователите смятат, че това е най-голямото изтичане на данни, откривано някога. Те са открили откраднатите записи на незащитен уебсайт.

Смята се, че виновникът за пробива може никога да не бъде открит, но може да предизвика вълна от киберпрестъпления.

Изследователите заявиха, че наборът от данни е изключително опасен, тъй като участниците в заплахите биха могли да използват обобщените данни за широк спектър от атаки, включително кражба на самоличност, сложни фишинг схеми, целенасочени кибератаки и неоторизиран достъп до лични и чувствителни акаунти.

Cybernews предполага, че лицето, което съхранява тези данни, може да е "злонамерено лице, посредник при обработка на данни или някоя услуга, която работи с големи количества данни".

Въпреки че са открити 26 милиарда откраднати записи на данни, възможно е някои от тях да се повтарят. Данните не са описани подробно, но се твърди, че са чувствителни и ценни за киберпрестъпниците.

Китайското приложение за незабавни съобщения Tencent QQ е най-засегнатото с общо 1,4 милиарда откраднати записи, според изследователите.

Твърди се, че изтичането включва и данни от различни правителствени организации в САЩ, Бразилия, Германия, Филипините и Турция, както и от други държави. Според експертите последиците от това могат да бъдат безпрецедентни.

Защо не трябва да използвате едни и същи пароли за различни акаунти?

Изследователите предупреждават, че ако потребителите използват същите пароли за своя акаунт в Netflix, както и за своя акаунт в Gmail, нападателите могат да използват това, за да се насочат към други, по-чувствителни акаунти. Освен това потребителите, чиито данни са били включени в MOAB, могат да станат жертви на фишинг атаки или да получат голямо количество спам имейли.“

Най-доброто нещо, което можете да направите, ако се притеснявате за данните си, е да промените паролите си за важни акаунти.

Научете как да създавате сигурни пароли.

Бъдете внимателни ако откриете подозрителна дейност във вашите социални медии или банкови приложения и се пазете от фишинг имейли.

  Запазете данните във вашата фирма, обучете персонала с нашите пълни с примери, полезни  обучения по киберсигурност.

Източник: https://www.news.com.au/technology/online/security/major-data-breach-affecting-popular-apps-twitter-linkedin-adobe-and-myspace/news-story/69083567a519d56429b7c175ee320b47 

Свързани статии