+359 2 850 53 64

Как да стартирате Вашия уеб сайт? - I част

Цели и начини за тяхното постигане

В днешно време, често фирменият уеб сайт е първото нещо, което клиентът търси, за да получи желаната от него информация.

Няма да се спираме подробно на това какви са предимствата Вашият бизнес да има уеб присъствие - повече по тази тема можете да намерите в статията ни "Защо Вашият бизнес се нуждае от уеб сайт?"

Вместо това, в следващите няколко статии, ще се Ви запознаем с основите неща, които трябва да знаете, когато поръчате изработване  на собствен уеб сайт. В същото време, ще Ви дадем и няколко съвета по дизайн и маркетинг, които ще Ви помогнат да направите Вашата инвестиция печеливша.

Как да стартирате Вашия уеб сайт: Какво искате да постигнете?

Първото нещо, което трябва да направите преди да започнете изработка на сайта си, е да решите какво точно искате да постигнете с него – да продавате, да създадете фирмен блог и т.н.. В зависимост от характера на Вашия бизнес, уеб сайтът може да комбинира няколко различни функции.

По-долу сме разгледали основните видове уеб сайтове и целите, които те изпълняват.

Уеб сайт - брошура

Този вид сайт служи, като онлайн визитна картичка на Вашия бизнес. В него обикновено се съдържа информация за това кои сте Вие, с какво се занимавате, какви са цените на Вашите услуги/продукти, кои са миналите и настоящите Ви клиенти, данни за контакт.

Онлайн магазин

Уеб сайтовете от типа онлайн магазин дават възможност за осъществяване на директни продажби. Ако решите да изработите такъв сайт, трябва да знаете, че той задължително трябва да има количка за пазаруване (shopping cart) и информацията за начините на плащане.

Уеб сайт с периодично обновявано съдържание

Уеб сайтовете, които периодично обновяват съдържанието си са известни още като агрегатори на новини. Те правят оборот от публикуването на актуално съдържание и поддържане на архив с информация. Тя може да бъде представена както в текстови формат, така и в мултимедиен – като видео, например.

Блог

Блогът е сайт, поддържан от служител (служители) на компанията, като негово основно задължение е редовното публикуване на релевантна информация. Тя може да е свързана с продуктите/услугите на компанията или пък да представя предстоящо събитие от същата сфера на дейност. Много бизнеси изработват такъв вид уеб сайтове с цел привличане на лоялни клиенти.

Уеб сайт - база с данни

При този вид уеб сайтове потребителите могат да търсят съдържание или информация, събрана от различни източници или сайтове.

Форум/общностен уеб сайт

Във форумите и общностните уеб сайтове обикновено се включват големи групи от хора, които използват тези онлайн места, като платформа за споделяне на идеи и мнения за различни теми.

Заключение

В следващата статия от нашата поредица „Как да стартирате Вашия уеб сайт?” ще Ви дадем още няколко полезни бизнес съвета. Този път те ще бъдат насочени към това дали е по-добре да изработите уеб сайта си сами или да наемете фирма, както и към това как да изберете подходящ домейн и хостинг.

 

Изработка на уеб сайтове с responsive дизайнПовече...

Свързани статии