+359 2 850 53 64

Какво трябва да може Вашият уеб сайт?

Задължителни функционалности за ефективно функциониране на уеб сайт

В статията ни „Защо Вашият бизнес се нуждае от уеб сайт?” Ви представихме основите причини, поради които си заслужава да популяризирате дейността си в интернет пространството.

За да изпълни целите си, обаче, сайтът Ви трябва да бъде изработен и поддържан по правилен начин. Затова, днес ще Ви запознаем с основните функционалности, които той трябва да притежава, ще отговорим на няколко често задавани въпроса и ще разясним какво се крие зад някои от най-използваните термини в уеб разработването.

Сайтът трябва да бъде с адаптивен дизайн (responsive дизайн)

През последните няколко години адаптивният дизайн, известен още с името responsive дизайн, се наложи като тенденция в изработката на уеб сайтове. Това, разбира се, не е случайно. Развитието и разпространението на мобилните технологии (смартфони, таблети) постави изискване сайтовете да могат да се визуализират добре на екрани с различен размери.

Затова, ако искате сайтът Ви да бъде модерен, оптимизиран, харесван и посещаван, не бива да пропускате възможността за изработка на сайт с responsive дизайн.

Сайтът трябва ясно да посочва какъв е характерът на бизнеса Ви

Дизайнът на сайта Ви, изображенията, които използвате, както и текстовете, трябва да говорят за бизнеса Ви, за това какви стоки/услуги предлагате и т.н. При това по недвусмислен начин - избягвайте думи, като „решения”, които могат да означават много неща. Ако още в първата секунда, интернет потребителят, попаднал на сайта Ви, не разбере какво точно предлагате, той няма да се задържи. И най-вероятно, няма да се върне.

Сайтът трябва да съдържа информация за контакт

Много често ни се е случвало да попаднем на уеб сайтове, които или не съдържат информация за контакт или тя е много трудно откриваема. Това не трябва да е така. От информацията за контакти, интернет потребителите се ориентират в това доколко легитимен е даден бизнес, затова не пропускайте да добавите тази секция при изработката на Вашия сайт. Можете да дадете кратко описание на фирмата си, да посочите физически адрес, телефон, факс, имейл, а защо не и интерактивна карта – чрез нея хората лесно ще се ориентират за това къде точно се намира бизнесът Ви.

Сайтът трябва да има секция „Често задавани въпроси”

Ако забележите, че клиентите Ви задават едни и същи въпроси, добавете към уеб сайта си секция, в която посочвате отговорите им. Това ще подобри обслужването и ще Ви спести ценно време.

Сайтът трябва да предоставя актуална информация

Много е важно съдържанието на Вашия уеб сайт да бъде максимално актуално. Лесен начин да постигнете това, е като добавите блог към сайта си. Пишете кратки статии на всеки няколко дни - разбира се, става въпрос за релевантни статии - такива, които са свързани с дейността във Вашия бизнес сектор и които биха били интересни на клиентите Ви. Ако спазите това условие, не само ще привлечете и задържите вниманието на интернет потребителите, но и ще помогнете на Вашия уеб сайт да се класира по-добре в Google.

Често задавани въпроси

Колко важен е дизайнът на сайта?

Дизайнът е основна част не само от изработката на Вашия сайт, но и от неговия успех. За много от Вашите клиенти, уеб сайтът Ви ще бъде първото им впечатление за бизнеса Ви. Той ще им даде представа за това каква е основната Ви дейност, към кого е насочена и кой я управлява.

Колко трябва да похарча за изработката на сайта си?

Няма еднозначен отговор на този въпрос. Цената за изработка на уеб сайт се определя от много неща: функционалностите, които той притежава, от тяхната сложност, от това дали ще използвате готов темплейт или ще поискате персонализиран дизайн и мн.др.

Термини

Хостинг

За да бъде достъпен за интернет потребителите, сайтът Ви трябва да бъде „разположен” на сървър. Това „разполагане” на уеб сайта на сървър се нарича „хостинг”. Може да се предлага като част от пакета за изработка на сайт, като ние Ви препоръчваме да изберете фирма, която се грижи за сигурността на своите сървъри. Така, Вашият уеб сайт и данните, които се постъпват в него, ще бъдат максимално добре защитени.

Домейн

Името на домейна е адреса на сайт - това, което следва след „www”. Домейнът може да включва букви, цифри, знаци и обикновено завършва с „.com”, “.bg”, “.info” и др.

Блог

Блогът представлява вид онлайн списание, в което, в хронологичен ред, се показват новини или статии по актуални теми. Блоговете се създават и поддържат лесно - поради тази причина, много бизнеси ги превръщат в основен компонент от техните уеб сайтове.

Изработка на уеб сайтове с responsive дизайнПовече...

Свързани статии