+359 2 850 53 64

Създаване на блог. Как да си направим блог

Изработка на блог с персонализиран дизайн и функционалности

Как да си направите блог? Да изберете някоя от безплатните платформи за създаване на блог, или да се обърнете към фирма, която се занимава с изработка на блог?

Блог и блогър

Без значение на коя точка по света се намирате (стига да имате интернет, разбира се), е почти сигурно, че сте запознати, или най-малкото сте чували за понятията блог и блогър.

Започването на собствен блог може да трансформира живота ви. То ви дава възможността да оставите зад гърба си традиционната работа от девет до пет. Ще имате свободата да работите по свои условия – когато пожелаете, откъдето пожелаете, и по темите, които наистина ви вълнуват. Но това е само върхът на айсберга от ползи, които блогът може да ви донесе. С подходящ подход, блогът може да се превърне във ваш източник на допълнителен доход, а с времето дори и да замести вашата основна професия. Освен това, не е необходимо да инвестирате значителни суми пари или време за поддържането на блога си.

 

Искате БЛОГ, обадете ни се на телефон +359 2 8505364 или ни пишете на office@nitbg.com

Какво е блог

С развитието и усъвършенстването на дигиталната форма на общуване, все повече хора харесват идеята да изразяват себе си в онлайн пространството под различна форма. И докато за някои това остава само хоби, други решават да напуснат сегашната си работа и да вложат своите време и усилия в изграждането на един по-различен бизнес, а именно – създаването на свой собствен блог. Нека все пак да обобщим с няколко думи какво представлява той.

Какво е блог: Блогът е вид сайт, в който неговият създател  публикува под формата на дневник или статии текст, покриващ най-различни теми – политика, спорт, литература, философия и др. По този начин авторът изразява своето лично мнение по даден въпрос, като дава на своите читатели възможността те да участват активно в дискусията чрез коментари.

Видове блогове

Съществуват различни видове блогове. Голяма част от блогърите ги използват, за да споделят своето ежедневие под формата на личен блог, а други се концентрират върху точно определена тема, каквито са кулинарството – кулинарен блог, туризмът – травъл блог, модата – моден блог, литература – литературен блог, политически блогове и др. Една от положителните страни на създаването на блог е, че той може да обхваща абсолютно всяка сфера, за която се сетите.

От друга страна, корпоративните блогове набират все повече популярност сред потребителите, тъй като чрез тях се осъществява едно по-различно ниво на комуникация между фирмата и нейните клиенти. В тях фокусът е насочен главно върху информация за продукт или услуга, като там под формата на описание и обучение може да бъдат подкрепени услугите и продуктите на фирмата.

Блогът е чудесен начин за развитие на бизнес, за популяризиране на определена кауза или разпространението на иновативни идеи. Когато авторът на блога използва образователен подход към маркетинга, той печели вниманието и доверието на потребители, които при други условия биха игнорирали обикновената реклама. Те не само ще станат негови клиенти, но и ще започнат да подкрепят дейността му.

Ето и едно полезно видео от YouTube, в което можете да се запознаете какво представлява и как работи блогът: https://www.youtube.com/watch?v=NjwUHXoi8lM

Каква е разликата между блог и уебсайт?

С течение на времето границите между блог и уебсайт все повече се размиват. Има, разбира се, няколко отличителни черти, по които можете да се ориентирате.

За разлика от уебсайта, в който рядко се наблюдават промени по съдържанието, блогът бива поддържан от неговия създател и често, а понякога и всекидневно, бива обновяван с нови публикации, които в повечето случаи изразяват личната позиция на автора и включват статии с полезни съвети. Редът на постовете при блоговете е обратен – най-отгоре стоят най-новите постове, а по-старите минават по-надолу.

В случай че един блог добие голяма популярност, той често се превръща в онлайн магазин. Все повече сайтове добавят блог страници, които запълват със статии, свързани с техните продукти или услуги.

Защо точно блог?

На някои хора им се отдава писането, а съчетаят ли го с някое друго умение, каквото е например кулинарството, резултатът може да бъде впечатляващ -  кулинарен блог! Представете си, че умеете да готвите и имате куп иновативни рецепти, които са лесни за приготвяне. Поради липса на време, повечето хора търсят бърз начин да се справят с домакинските задължения, ето защо един блог, пълен с интересни и прости за изпълнение рецепти, би се сторил много привлекателен за читателите. Неусетно ще натрупате последователи и техният интерес може да Ви донесе даже и печалба! Афилиейт маркетинга, рекламните банери (GoogleAdSense), онлайн продажбата на Ваши собствени курсове са само част от начините да изградите печеливш бизнес чрез блоговете.

Как да си направим блог – стъпка по стъпка

Един ден се събуждате в творческо настроение. Искате да избягате от монотонното ежедневие и да опитате нещо ново. Ами да! Решавате, че ще създадете блог! Поздравления, това е чудесна идея! Но като се замислите… Как се прави блог?

Сега ще разгледаме основните стъпки, които ще Ви отведат по пътя на успешния блогър.

 1. Изберете пазарна ниша (подходяща аудитория)

Първата стъпка, която трябва да уточните, е т.нар. пазарна ниша, тоест – към коя от тях да насочите своя блог, коя би Ви донесла най-голяма популярност и печалба. Обърнете внимание на конкуренцията – кои теми се обсъждат, до колко са успешни техните блогове, какво се търси? .

 1. Определете темата, по която ще пишете

Друг важен елемент е да се спрете на тема, която е интересна и на Вас самите. Може да изберете да се насочите към блоговете за мода или травел блог.  Със сигурност не бихте се почувствали добре, ако трябва месеци наред да мислите над някоя тематика, към която не изпитвате дори слабо влечение. Колкото по-вълнуваща намирате дадена тема, толкова по-голямо вдъхновение ще черпите, когато пишете за нея. Бъдете сигурни, че това ще проличи в стила Ви на изразяване и бързо ще спечелите вниманието на читателите.

 1. Изберете име на блога

Задължително отделете време да изберете подходящо име за своя блог. Възможностите са две. Можете да харесате име на домейн, състоящо се от ключовите думи, които желаете да класирате в Гугъл, или да се доверите на своето въображение и да измислите име, което да представлява занапред Вашата марка.

 1. Изберете CMS (Content Management System)

WordPress е сред най-използваните системи не само за създаване на блогове, но и за уебсайтове. Чрез нея и богатия избор от плъгини на пазара, които могат да са както платени, така и безплатни, ще успеете да придадете на Вашия блог мечтания облик.

 1. Изберете уеб хостинг

В случай че искате да се заемете сериозно със създаването на своя блог, препоръчваме Ви да закупите Ваше собствено домейн име срещу малка годишна сума, а също и уеб хостинг. Персонализираният дизайн ще придаде професионален вид на Вашия блог и ще задържи потребителите, като ги насочи към важното съдържание. Имате свобода да нанасяте промени по всяко време. Можете да брандирате страницата си, като сложите логото си и да започнете да налагате името си на пазара. Ще имате опцията да качвате файлове във всякакъв формат и размер, а шансовете да бъдете одобрени от Google AdSense стават по-големи.

    6. Кои са най-добрите безплатни блог платформи, които можете да ползвате без да плащате към настоящия момент:

Wix (www.wix.com)

WordPress (www.wordpress.org)

LinkedIn (www.linkedin.com)

Weebly (www.weebly.com)

Medium (www.medium.com)

Ghost (www.ghost.org)

Blogger (www.blogger.com)

Tumblr (www.tumblr.com)    

 1. Пишете качествено съдържание

Вашият блог трябва да се занимава с проблем, грижа, желание или нужда, от които потребителят би се заинтригувал. Свежото, оригинално съдържание е от решаващо значение. Целта на всеки блогър е да успее да накара своите читатели да споделят неговите публикации със своите близки и приятели. Хората не искат да знаят "какво" могат да направят, те искат да знаят "как" се прави това. Ако смятате, че давате твърде много информация, сте на прав път.

Поствайте смислени и качествени материали. По този начин от човек на човек постепенно Вашият блог ще добие популярност. Важно е да следите дали информацията е актуална и непрекъснато да обновявате съдържанието в страницата си.

За да задържите по-дълго вниманието на читателя, можете да му предложите и по-стари постове, свързани тематично с настоящата, която той чете. Така човекът може да получи нужната му информация в рамките на Вашия сайт, без да му се налага да я търси другаде.

Времето, прекарано в блога Ви, е от решаващо значение за онлайн търсачките, тъй като то показва дали е „заслужено“ мястото Ви сред първите страници на резултатите.

Колко пари можете да спечелите от Вашия блог?

Правилото е просто – колкото повече посетители имате, толкова повече хора биха кликнали върху рекламите, които се намират в блога. По този начин Вие печелите пари.

Не правете грешката сами да кликвате върху рекламите, защото подобна измама бързо ще бъде разкрита и печалбата Ви ще бъде анулирана.

Колко ще Ви струва да си направите и поддържате блог

За мнозина изглежда, че създаването на собствен блог е свързано с огромни финансови инвестиции, достигащи до хиляди левове. Това обаче е далеч от реалността. В действителност, началните разходи за стартиране на блог са доста по-малки и обикновено се увеличават единствено ако блогът ви започне да привлича повече посетители.

Инициирането на блог наистина може да е изненадващо достъпно, с потенциални начални разходи не надвишаващи 300 лева. Разбира се, това зависи от няколко фактора, като например колко сериозно подхождате към блогването и каква аудитория искате да достигнете. Ако сте в началото на блогърското си пътешествие и все още нямате посетители, освен ако не сте вече утвърдена личност във вашата област, можете да очаквате следните начални разходи:

 • Регистрация на домейн: около 50 лв в годината
 • Хостинг услуги: около 30 лв на месец
 • Тема за WordPress: около 100 лв (плаща се веднъж)

 

Въпреки това, ако имате по-специфични нужди, например желанието за уникален уеб дизайн или наемането на професионалисти за създаване на съдържание, разходите могат да надхвърлят 2000 лв. Такива допълнителни инвестиции включват услуги като персонализиран дизайн, който може да струва поне 1000 лв, или наемане на редактори и цопирайтъри, което също увеличава бюджета.

За тези от вас, които тепърва навлизат в света на блоговете и искат да ограничат своите разходи, важно е да знаете, че началната инвестиция може и да не надвишава 300 лева. Не забравяйте, че тези разходи са само началото, и в бъдеще поддръжката на блога ви може да ви струва по-малко от  30 лева на месец, което е сравнимо с разходите за няколко кафета. Важно е да се отбележи, че с растежа на блога ви, вероятно ще се увеличат и разходите за поддръжката му.

Най-посещаваните блогове

Ето списък с най-успешните блогъри и техните печалби:

Създаването и най-вече поддържането на блог изисква много внимание и усилия. Ние можем да Ви помогнем да изкачите благополучно стъпките към Вашата цел!

Скакво можем да сме Ви полезни и какво предлагаме?

 • Ще Ви предоставим дизайн и изработка на личния ви блог с респонсив дизайн;
 • Ще осигурим домейн, хостинг, техническа поддръжка на блога (ъпдейти, архиви, антивирусна защита и др.);
 • Ще осигурим достъп до административния панел на Вашия блог, като по този начин ще имате пълен контрол над съдържанието му;
 • Ще Ви обучим как да го ползвате;
 • Ще Ви предложим SEO оптимизация.

Функционалности, с които може да разполага Вашият блог:

 • Блогът Ви може да се състои от неограничен брой страници, в които можете да качвате неограничен брой и видове файлове;
 • Ще имате възможност да задавате дата на публикуване и депубликуване;
 • Щв съществува опция за преглед на статиите преди публикуване;
 • Ще можете да  създавате URL адресите на страниците;
 • Възможност за създаване на блог на повече от един език;
 • Възможност за добавяне на собствено лого;
 • Интеграция със социални мрежи.
 • Ще имате форма за контакти;
 • Карта на сайта;
 • Свързани статии;
 • Календар;
 • Опция за абониране за бюлетин;
 • Форма за коментари след всяка публикация;
 • Възможност за преглед преди да одобрите коментар;
 • Търсене.

НИТ - Нови Интернет Технологии ЕООД предлага услуги по изработка и поддръжка на уеб сайтове и блог от 2002г. 

Ако проявявате интерес към нашите услуги или имате допълнителни въпроси, можете да се свържете с нас на тел.: +359 2 850 53 64, e-mail: office@nitbg.com, или като попълните поместената по-долу форма за контакти.

Изработка на уеб сайтове с responsive дизайнПовече...

Свързани статии