+359 2 850 53 64

Задължителните елементи за всяка начална страница

Топ съвети за дизайн на началната страницата на Вашия уеб сайт

Най-вероятно често Ви се случвало, когато търсите информация за някоя компания онлайн, да попаднете на стар, неподдържан и труден за ориентация уеб сайт. И това определено не Ви е направило добро впечатление.

При изработката на уебсайт, началната страница има най-важката роля. Много са елементите от началната страницата на един уеб сайт, които оказват влияние върху потребителското преживяване.

Тези елементи могат да бъдат обединени в три основни групи: съдържание, технология, дизайн. В настоящата статия ще се фокусираме върху елементите от групата дизайн, които една запомняваща се начална страница трябва да притежава.

Изградете идентичността си

Началната страница на уеб сайта Ви трябва да представя Вашата компания, кои са основните й дейности, продукти и услуги. Можете да постигнете това с уникален дизайн, интересно лого и запомнящи се елементи. Те, със сигурност, ще привлекат вниманието на посетителите и дори могат да ги превърнат във Ваши бъдещи клиенти.

Доверете се на изчистения външен вид

Когато работите върху изработката на Вашия сайт, имайте предвид, че началната страница не бива да бъде претъпкана с функционалности, call-to-action бутони, линкове и др., които могат да разсеят и превземат вниманието на посетителите. Затова, изберете изчистен дизайн, с ясна навигация към останалите секции на уеб сайта.

Изберете подходящ шрифт

Може и да не осъзнавате, но шрифтът на началната страница оказва огромен психологически ефект върху посетителите и до голяма степен определя техните чувства към бранда. Затова, запознайте се с различните видове шрифт и тяхната символика и преценете видът, който ще използвате при изработката на Вашия уеб сайт.

Обърнете внимание на цветовете

По същия начин, по който шрифтът на началната страница оказва психологически ефект върху посетителите на Вашия уеб сайт, цветовата схема влияе върху начина, по който те си взаимодействат с нея.

Ето и кои са основните неща, които трябва да имате предвид, когато избирате цветовете на Вашата начална страница:

• Избягвайте употребата на прекалено ярки цветове.
• Избягвайте употребата само на неутрални цветове.
• Запознайте се с цветовите контрасти.
• Не усложнявайте цветовата схема.

Използвайте запомнящо се изображение

Хората реагират на употребата на графики и визуални елементи по коренно различен начин от начина, по който реагират на текстовото съдържание. Уверете се, че началната страница на сайта Ви включва уникално изображение, което ясно показва какви са Вашите продукти/услуги.

Употребата на видео е друга чудесна опция.

Поставете връзки към социалните мрежи

В днешно време социалните мрежи са изключително популярни. Затова, не изпускайте възможността да рекламирате компанията си и чрез тях. Най-лесно това може да стане, ако по време на изработката на Вашия сайт, на началната страница поставите връзки към тях. Запомнете, обаче, че те не бива да са разположени на прекалено видно място - това може да подразни хората.

Интуитивна навигация

Навигацията на началната страница трябва да е интуитивна, т.е. да бъде лесна за разбиране и употреба от човек, който посещава уеб сайта Ви за пръв път. Освен това, Ви препоръчваме да не използвате навигационни менюта, които съдържат нещо различно от текст. Това ще забави времето за зареждане на страницата и потребителите, които използват по-слаба интернет връзка, няма да останат доволни.

Използвайте call-to-action бутони

Хубаво е да използвате call-to-action бутони на началната страница на уеб сайта си, но имайте предвид, че те трябва да са добре обмислени и в ограничен брой. Помислете кое би било интересно и полезно на Вашите бъдещи клиенти и им го осигурете.

Информация за контакти

При изработката на фирмения си уеб сайт, имайте предвид, че началната страница на Вашия уеб сайт трябва да предоставя лесен достъп до информацията за контакти. Не пропускайте да кажете на посетителите къде се намирате, за да могат да се свържат с Вас при нужда.

Блог

Блогът е сърцето на Вашия уеб сайт, той показва опита Ви и генерира интерес към Вашата компания. Затова се уверете, че хората лесно могат да го намерят. Най-лесният начин да постигнете това е като покажете няколко от последните си публикации на началната страница.

Отзиви от клиенти 

Ако компанията Ви има положителни отзиви от клиенти, покажете ги на началната страница на сайта си. Позволете на посетителите да разберат, че могат да Ви имат доверие.

 

Вижте нашето Ръководство за получаване на отлични отзиви в Google


Заключение

Началната страница изпълнява много задачи  при изработката на уебсайта на фирмата. Тя трябва да служи на много различни аудитории и да отговаря на много различни въпроси, при това само в рамките на около 5 секунди.
В най-добрия вариант, тя трябва да:

• привлича трафик;
• да дава информация;
• да превръща посетителите на уеб сайта в клиенти на фирмата.

Не подминавайте възможностите, които тя Ви предлага и обърнете специално внимание на нейния дизайн. Резултатите ще бъдат налице скоро след това!

 

 

Изработка на уеб сайтове с responsive дизайнПовече...

Свързани статии