+359 2 850 53 64

Успешно интервю за работа

Онлайн Курс Успешно интервю за работа

Интервюто за работа е важен момент. Работодателят търси човек, който ще може да изпълнява задълженията на конкретната позиция по най-добрия възможен начин. Ваша основна цел е да впечатлите работодателя и да спечелите позицията.

Какъв опит, умения и компетенции имате? Опишете ги в автобиографията си - това е първа стъпка от подготовката Ви. Помислете за това какви въпроси могат да Ви зададат и се подгответе с релевантни примери - това е тактическа подготовка. Помислете върху търговското си предложение - т.е. как да се продадете.

Какви въпроси по време на интервюто може да очакваме:

1. Коя е най-силната ви страна? Преди интервюто (или дори при търсенето на работа), помислете за личните си силни страни и направете списък с тях („способен да изпълнява много задачи“, „лесно се разбирам с хората“, „способен да учи другите“). След това обвържете всяка от тези силни страни с професионално постижение. Отговорете адекватно и не забравяйте да предложите анекдот или случка, която върви с нея. Завършете отговора си, като попитате интервюиращия дали това е качество, което би помогнало на компанията. Стремете да запазите отговорите си до 60 секунди или по-малко, така че вниманието на интервюиращия ви да не намалява.


2. Коя е най-голямата ви слабост? Както при силните страни, подгответе предварително списък със слабите страни. Този път обвържете всяка слабост към някоя черта, която може да се счита за сила. Например, "Обичам да свършвам нещата докрай. Понякога съм нетърпелив, но се справям с това." Или сте измислили начин да смекчите слабостта си: „Аз съм привърженик на детайлите, но не искам да бъда микромениджър. Затова на последната ми работа помолих всеки член на персонала да измисли своя собствен контролен списък със седмични задачи. Това им даде известна асамостоятелност и задоволи желанието ми за контрол на качеството."


3. Можете ли да работите под стрес? Този въпрос е червен флаг каква е обстановката във фирмата. Попитайте интервюиращия колко стрес се очаквана на позицията. Научете какво има предвид интервюиращият под „стрес“. Определението може да варира значително от човек до човек и от компания до компания. Ако сте професионалист в работата под стрес, опишете няколко постижения и покажете, че можете да се справите със стресови ситуации.


4. Какво мислите за последния си мениджър? Каквито и да са истинските ви чувства, останете позитивни. Това не е времето или мястото да изброявате недостатъците или разочароващото поведение на вашия шеф. Опитайте отговори като: „Тя беше човекът, от когото можех да се уча“. или „Успяхме да комуникираме добре.“


5. Какво ви мотивира? Устоявайте на изкушението да се пошегувате: "Хубава заплата!" Свържете мотивацията си с работата в тази конкретна компания. Освен това можете да споменете възможността да се учите и да се развивате, да работите с умни хора, които са запалени по работата си, и да допринасяте за успеха на една организация.


6. Какво не обичате да правите? Това е доста труден въпрос. Положителният отговор може да бъде: „Аз съм от хората, които правят всичко необходимо, за да свършат работата . Когато се сблъскам с нещо неприятно, се опитвам да го направя първи и да го оставя зад гърба си. Нямам особени неприязни "


7. Как биха ви описали вашият шеф, колеги и подчинени? Бъдете готови да дадете няколко примера за това колко добре се справяте при работа в екип. Ако не се занимавате с интриги и сте поддържали добри взаимоотношения по време на работа, споменете го. И не забравяйте, че интервюиращият може да зададе същия въпрос на вашите предишни работодатели. Помислете дали можете да получите референция от Вашите предишни работодатели.


8. Кой е най-големият ви провал? Обсъдете този въпрос с приятели, ментори и евентуално вашите предишни работодатели преди интервюто. Ако е възможно, помислете за нещо, което по-късно сте успели да коригирате. Тогава историята не е само за неуспех, но и за получаване на опит и учене.


9. Какъв напредък постигнахте в последната си позиция? Как се чувствате? Не обсъждайте чувствата си сами по себе си, но подчертавайте постиженията си. Разкажете за реални постижения и истински чувства, но наблегнете на постиженията.


10. Имали ли сте разочарования в предишната си работа? Разочарованията са нормална част от всяка работа и интервюиращите знаят това - така че не твърдете, че не сте имали такива. Заедно с примерите за пречки и трудности в предишните ви позиции разкажете и за своите умения за решаване на проблеми, като посочите какво сте направили, за да преодолеете тези разочарования.


11. Защо искате да работите за нашата компания? Вашият отговор може да се основава на тяхната репутация за продукти, управление, международна дейност, технология или като приятно място за работа и растеж. Най-важното е да избягвате общи отговори. Запознайте се с техните продукти, политики и потенциал за растеж.


12. Защо трябва да ви наемем? Ако знаете изискванията за работа и можете да ги съпоставите с някои Ваши постижения, споделете накратко. Това, което работодателят иска да чуе, е, че вие ​​лесно се вписвате в тяхната компания исте подходящ за ролята, която ще трябва да изпълнявате.

Може да не ви задават тези специфични трудни въпроси при интервюто за работа, но знанието как да отговорите на тях ще гарантира, че сте готови да обсъждате голямо разнообразие от теми.


Има определени начини да проучите компанията внимателно, както и позицията, за която кандидатствате и съпътстващите я изисквания. Как да се запознаете с мисията на организацията, кои са топ мениджърите, каква е структурата на фирмата, какви продукти/услуги предлага, с каква репутация е, кои са най-големите й конкуренти, пред какви предизвикателства е изправена? 

В курса, ще научите и какво точно да очаквате по време на самото интервю за работа.

Цели на обучението

В електронното обучение "Успешно интервю за работа", ще Ви представим накратко: проучване на компанията, самоподготовка, видове въпроси по време на интервю, качества, които да показвате, топ 10 въпроси по време на интервю и подходящи отговори, как да се подготвите за тест по време на интервю, съвети за стажанти, как да разберете дали интервюто е минало добре, или работодателят не е подходщ за Вас, как да се справите, когато Ви откажат. 

Обучението съдържа общо 58 слайда. За успешното му преминаване, след прочитане на лекционния материал, ще преминете Финален тест. При правилно отговаряне на 90% от въпросите, курсът се счита за преминат.

Успешно интервю за работа

Съдържание на обучението

  1. Какво представлява интервюто за работа?
  2. Как да се подготвите за интервю за работа? 
  3. Какво да очаквате по време на интервю за работа?
  4. Качества, които да демонстрирате по време на интервю за работа
  5. Топ 10 на въпросите за интервю и подходящи отговори
  6. Как да се подготвите за тест?
  7. Съвети за стажанти
  8. Одобрение или отказКратък видео откъс от обучението "Успешно интервю за работа":

Свързани статии