+359 2 850 53 64

4 разбити мита за игровизацията

Как да избегнете провалите и да извлечете максимума?

Игровизацията (Gamification) представлява мощен образователен инструмент, който през последните години привлече вниманието на редица образователни и професионални институции

Въпреки това, тя продължава да бъде неразбрана. За нейната същност и специфика се появиха митове, които днес ще се опитаме да разбулим. Надяваме се да Ви бъдем полезни и да Ви помогнем да избегнете подводните камъни, които стоят на пътя на всеки човек, решил да интегрира методите на игровизацията в качествен и резултатен обучителен план.

Мит 1: Игровизация и игра е едно и също нещо

За да представят дадена информация, гейм-базираните обучения използват стандартни образователни игри – игри, които имат начало, край и победител. Игровизацията (Gamification), от своя страна, прилага само отделни игрови елементи – веднъж участниците ще трябва да спечелят точки, друг път – да преодолеят дадено предизвикателство. Единственото условие е да имат на разположение компютър, таблет или смартфон.

Мит 2: Игровизацията отблъсква по-възрастното поколение

Грешно е възприемането, че хората над определена възраст не обичат да играят игри, както е грешно и твърдението, че всички хора под 30 години обичат да играят игри. Предпочитанията на хората относно начина, по който ще се обучават не зависи от възрастта им. На света няма такъв обучителен подход, който да се хареса на всички служители.

Мит 3: Зад игровизацията не стои наука

Игровизацията (Gamification) не е само игри и забавления. Най-успешните платформи за игровизацията използват две базирани на проучвания обучителни практики – практиката на повторението и практиката за предоставяне на информация през определени интервали от време.

Мит 4: Игровизацията се отнася само до точки и класации

Хората не играят игра, само за да печелят точки. Те играят, за да станат по-добри, да преодоляват предизвикателства и да се социализират с останалите. Най-успешните примери за игровизация (gamification) съдържат интересно повествование, решаване на проблеми и продължителна обратна връзка, както и високо ниво на интерактивност. Това са елементите, които привличат най-силно вниманието на обучаващите се и които ще донесат най-големи ползи за организацията.

Предимства на игровизацията

Игровизацията (Gamification) има множество предимства. Сред тях можем да откроим следните:

• Обучение по всяко време и от всяко място.
• Възможност за честа актуализация на съдържанието.
• Насърчаване на комуникацията, съвместната работа и сътрудничество.

Заключение

Игровизацията (Gamification) не може да се състои от безсмислени и несвързани помежду си игрови елементи. Ефективната стратегия изисква изграждане на ясна структура. Още от самото началото обучаващите се трябва да са наясно с методите, които ще ги доведат до успешен завършек. Резултатите ще бъдат повече от удовлетворяващи.

Източник: forbes.com.

 

Игровизация за образователни институции и бизнесиПовече...