+359 2 850 53 64

Facebook блокира сайтове за запознанство

Една реална история и нейното развитие

Facebook временно блокира рекламите на някои сайтове за запознанства, ако те са нови за социалната мрежа, разкрива компанията пред Business Insider

Според писмо на рекламен агент на компанията до ядосан клиент, чиито реклами са спряни, сайтовете за запознанства няма да могат да рекламират до Свети Валентин. 

Кайл Мак Гинис, изпълнителният директор на един от блокираните сайтове, казва, че неговата реклама се публикува вече месеци наред във Facebook и едва наскоро е била премахната от сайта. 

От Facebook обясняват действията си с това, че напоследък са получили оплаквания от клиенти, които казват, че виждат прекалено много такива обяви: „Наскоро променихме политиката и включихме преглед на обявите от сайтовете за онлайн запознанства. Получихме много негативни коментари по отношение на тези обяви, които в някои случаи дори нарушават различни политики. За да запазим високото качество на обявите във Facebook, в момента не приемаме нови обяви за онлайн услуги за запознанства.“

Но господин Мак Гинис, ръководител на HiDine, сайт за запознанства за хора, които обичат ресторантите, вярва, че от Facebook са пристрастни и толерират сайтовете с по-големи бюджети. Той казва в едно медийно издание: „Като избират по-големи сайтове, които могат да плащат повече, от Facebook изтласкват по-малките фирми конкуренти“.

Месеци наред преди празниците (Коледа и Нова година) Мак Гинис е пускал много обяви по социалната мрежа за HiDine. Внезапно Facebook спира да приема плащания и премахва реклами, които са били одобрени в близкото минало. Когато се оплаква, непосредствено преди Коледа, той получава имейл от Facebook, който му съобщава, че трябва да има разрешение от по-рано, за да пуска рекламите си във Facebook: „В момента не приемаме нови партньори, но ще приемаме нови молби за партньорство до 15ти февруари.“ 

„Много съм разочарован от решението на Facebook. Не съм сигурен защо и как статусът ми на одобрен рекламодател се промени. Съжалявам да чуя, че ще приемат нови партньори едва след Свети Валентин“, казва Мак Гинис. 15ти февруари разбира се, е прекалено късно, за която и да е реклама за сайт за запознанства да бъде успешна.

Част от проблема е, че Facebook е много чувствителен към оплакванията на своите потребители. Въпреки че всеки може да види дадена реклама във Facebook, компанията иска тези реклами да бъдат колкото се може по-полезни. Социалната мрежа също така се бори и с „товара“ на рекламите, което означава, че не иска да затрупва потребителите си с прекалено много реклами.

Изглежда, че политиката на Facebook предполага, че ще бъдат приемани само реклами, които минават през екипа по продажби на рекламите, а не през кампании, закупени чрез автоматичната система на Facebook Ads API, която изисква единствено кредитна карта. 

Свързани статии