+359 2 850 53 64

Как да създадете успешна реклама във Фейсбук? I част

3 съвета, които ще накарат хората да забележат Вашата реклама

Знаете ли кои са двете неща, които почти всички интернет потребители използват всеки ден?

Предполагаме, че всички от Вас ще отговорят „Google и Facebook” и никак не ни е трудно да дадем това предположение.

Интернет търсачката и социалната мрежа са едни от най-популярните и влиятелни компании в световен мащаб.

Затова, независимо дали сте собственик на бизнес или работите в сферата на дигиталния маркетинг, това са каналите, на които Вашата маркетингова стратегия трябва да заложи.

Нека възприемем, че вече сте създали продукта си, определили сте аудиторията, на която ще го предлагате, остава Ви да решите как да достигнете до нея.

Най-сигурният начин да постигнете това е като използвате различните форми на интернет рекламата.

В днешната, а и в следващите две статии, ще наблегнем на маркетинга в социалните мрежи (social media marketing) и по-точно – на този в социалната мрежа Facebook.

Освен готова база данни от потребители, тя предоставя и отлични опции за таргетиране, които допълнително могат да допринесат за ефективността на Вашата рекламна кампания.

Над 1 милион малки бизнеса използват Фейсбук, като място за популяризиране на своята дейност, като повечето от тях се възползват от предлаганите от социалната мрежа възможности за реклама.

В следващите редове ще разкрием кои са техните тайни – така вложените от Вас средства да постигнат максимална възвръщаемост.

Тайна No.1: Вашата реклама трябва да се откроява

Замисляли ли сте се колко много неща вижда средностатистическият Facebook потребител само в News Feed-a си – онзи постоянен поток от публикации, коментари, споделяния и линкове?

Ако искате Вашата реклама да привлече вниманието на потребителите, тя трябва да се открои от останалата информация.

Как да го постигнете?

Забелязали ли сте кое е първото нещо, на което обръщате внимание, когато окото Ви попадне върху някоя реклама във Фейсбук? Да, това е изображението.

В социалната мрежа можете да използвате няколко вида реклами, но всичките те имат няколко общи черти:

• Изображение. То заема над 50% от пространството, определено от Facebook за Вашата реклама.
• Описание. В зависимост от вида на рекламата, то може да се показва на две различни места – при рекламите, които се показват в News Feed-a е разположено над изображението, а при рекламите, които се показват в дясната странична лента – вдясно от него.
• Заглавие. Това е последното нещо, на което потребителите обръщат внимание. То изпъква много повече при рекламите, разположени в дясната странична лента.

И трите части оказват огромно влияние върху представянето на Вашата реклама във Фейсбук.

Най-важната част, разбира се, е изображението – освен, че е най-голямо, то е и единственото, чиято визия можете персонализирате. Заглавието и описанието използват цветове и шрифтове по подразбиране.

В много статии можете да намерите съвети за това кои са типовете изображения, които дават най-добри резултати, но ние не Ви съветваме да ги следвате. Изображението, което ще даде най-добри резултати е това, което допълва посланието на Вашата реклама и което изпъква измежду всички останали.

Как да получите такова изображение?

Направете обратното на това, което правят всички останали. Възползвайте се от силата на контраста.

По-голямата част от хората, решили да рекламират своя бизнес в социалната мрежа залагат на висококачествените изображения, в повечето случаи закупени от добре познатите на всички сайтове за картинки. Това наистина е най-лесният и най-бързият начин да се сдобие с красиво изображение, но в повечето случаи то няма да се открои.

Може да Ви звучи невероятно, но понякога по-грозното изображение, може да даде по-добри резултати. Изглеждайки не на място, то ще привлече вниманието на много повече потребители и ще спечели повече кликове.

Тайна No.2: Тайната на успешното описание или как да накарате потребителите да кликнат върху Вашата Facebook реклама?

Какво вече Ви казахме, второто нещо, на което обръщат внимание потребителите, когато видят реклама във Фейсбук, е не заглавието, а описанието. То трябва да съдържа Вашето послание към тях.

Описанието Ви трябва да е кратко (2-3 реда) и в него трябва да опишете какво ще спечелят хората, ако кликнат на Вашата реклама, като например „Вземете безплатно копие от …”, „Научете как да…”.

В повечето случаи, ще получите най-много конверсии, като линкнете рекламата си към целева страница (landing page), на която предлагате нещо безплатно. Но имайте предвид, че по този начин трудно ще спечелите дългосрочни абонати.

Препоръчваме Ви рекламата Ви да води към страница, предлагаща интересна и полезна за потребителите информация. Конверсиите ще са по-малко, но хората ще бъдат много по-заинтригувани и ще проявяват интерес към Вашия бизнес и в бъдеще.

Тайна No.3: Инвестирайте средства в изображението, което ще използвате

Изображението, което ще използвате във Вашата реклама във Фейсбук, може да доведе до успех кампанията Ви, но може и да я срине още в самото начало.

Ако сте решили да използвате социалната мрежа, като помощно средство за Вашата маркетингова стратегия и да инвестирате средства в това, то инвестирайте и в изображенията, които ще използвате за Вашите реклами.

Малко по-висок процент на конверсии може да окаже огромно влияние във времето, когато рекламата Ви достигне до хиляди хора, а това е напълно възможно в социалната мрежа.

Кои са добрите практики, които можете да следвате?

Както споменахме малко по-рано, изображението, което ще използвате, трябва да изпъква от тези на конкуренцията Ви. Затова, няма такова нещо, като „най-добрия вид изображение”. Но има няколко добри практики, които можете да следвате.

В нашата статия ще обърнем внимание на рекламите, които се показват в News Feed-а, понеже те са тези, които са най-печеливши и получават най-много интеракции.

1. Използвайте изображение с правилен размер.

Ако Вашето изображение не отговаря на определените от Фейсбук размери, рекламата Ви няма да изглежда добре – изображението може да се смачка или да не се покаже цялото.

Трябва да имате предвид още две неща.

• В зависимост от размера на екрана и вида на устройството, използвано от конкретния потребител, рекламата Ви ще се визуализира по различен начин.

• Избраният от Вас вид реклама предполага употребата на изображения с различен размер – при някои реклами могат да бъдат използвани картинки с по-голям размер, при други – не.

За да сте сигурни, че правите всичко както трябва, използвайте препоръките на Facebook. Социалната мрежа е посочила кои са най-подходящите размери на изображенията, в зависимост от конкретната ситуация:

2. Обърнете внимание на цветовете.

Най-сигурният начин да привлече вниманието на интернет потребителите е посредством цветовете. И по-точно – с техния контраст. Ако във Вашата реклама във Фейсбук, комбинирате цветове, различни от очакваните, тя ще се открои повече и по-лесно.

За да добиете представа за това кои са контрастните цветове, погледнете цветовата схема, която сме посочили по-долу. Контрастните цветове са разположени в противоположните й страни.

Както всички знаем, основните цветове на Facebook са синьо и бяло и затова, ако Вашата реклама съдържа оранжев цвят, то тя ще изпъкне.

Но означава ли това, че оранжевото е най-добрият избор?

Не. Трябва да проверите какви цветове използват конкурентите Ви и да се отличите от тях. Ако изберете същите, рекламата Ви няма да се открои и няма да постигне търсената от Вас ефективност.

3. Не забравяйте посланието.

Да, основната цел на картинката, която ще използвате във Вашата Facebook реклама, е да привлече вниманието на потребителите, но това не забравяйте за посланието. Ако имате неустоимо предложение направете, така че то да става ясно още в изображението. Потребителите ще прочетат първо този текст и едва след това ще насочат поглед към описанието.

Обърнете внимание, че според правилата на социалната мрежа текстът в картинката не може да заема повече от 20% от нейната площ.

4. Накарайте хората да споделят рекламата Ви.

Едно от основните предимства на рекламите във Фейсбук е, че изглеждат почти, като останалата част от информацията, която се „излива” в News Feed-а. Потребителите могат да харесат и споделят рекламите по същия начин, по който го правят и с останалите публикации.

Така, ако Вашето предложение е наистина впечатляващо, рекламата Ви може да бъде споделена от много хора, да бъде видяна от още повече хора – при това по съвсем естествен и органичен начин.

Създаването на „вирусно съдържание” не е лесна задача, но това не бива да Ви обезкуражава.

И тук отново трябва да се концентрирате върху изображенията. Изображения, показващи определени неща са по-харесвани и по-споделяни в сравнение с други.

Най-добрите примери за това са снимки на деца или домашни любимци.

Разбира се, не винаги можете да използвате подобен вид снимка, но ако е възможно – възползвайте се.

5. Бъдете оригинални.

За да изпъкне Вашата Фейсбук реклама, тя не само трябва да притежава контрастни цветове, но и да бъде оригинална. Затова, Ви препоръчваме да използвате персонализирани снимки или илюстрации.

Ако включите нещо забавно и неочаквано, ще привлечете много повече внимание. Хубаво е да оставите потребителите леко озадачени, тъй като по този начин те ще отделят на рекламата Ви няколко допълнителни секунди.

Заключение

С това приключва първата ни част от поредицата статии на тема „Как да създадете успешна реклама във Фейсбук?”

При следващата ни среща ще Ви представим така важните и често подценявани опции за таргетиране. Ще Ви научим как с разумни средства да направите, така че рекламите Ви да достигнат до желаната от Вас аудитория.

Не подценявайте силата на дигиталния маркетинг! Той е способен да даде на Вашия бизнес нови посоки на развитие.

Създаване на Facebook страница, Twitter профил, InstagramПовече...

Свързани статии