+359 2 850 53 64

Основни елементи на успешния UX дизайн

Създаване на продукт, отговарящ на нуждите и желанията на потребителя

Въпреки голямата си популярност, терминът „потребителско преживяване” (“user experience” – UX) остава не добре разбран за голяма част от собствениците на уеб сайтове

Казано накратко, потребителското преживяване представлява взаимодействието на интернет потребителите с даден уеб сайт, независимо от това каква е била целта на посещението им – да намерят конкретна информация, да закупят нещо и т.н. Често потребителското преживяване се измерва с възможността даден потребител да постигне целта си ефикасно и лесно, без грешки и препятствия.

Уеб дизайнерите и програмистите трябва да използват техники, които се фокусират върху потребителското преживяване и оказват влияние върху визуалната и техническата част на уеб сайта.

Преди за започнете Вашия проект трябва да проучите потребителите, които ще използват уеб сайта Ви – кои са те, защо са Ви потребители, как си взаимодействат с продукта и т.н. Трябва да разберете кои методи дават резултати и кои – не – за целта, можете да попитате потребителите какво биха желали да видят променено. Това ще Ви помогне да придобиете представа за тяхното поведение.


Кои са елементите на успешния UX дизайн?

За да има положителен ефект, Вашият UX дизайн трябва да притежава няколко задължителни елемента. Тяхно кратко представяне можете да намерите в следващите редове.

Ползваемост

Ползваемостта на даден уеб сайт е пряко свързаната с неговата навигация и съдържание. Най-общо казано, навигацията трябва да е достатъчно ясна и логична и да води към релевантно съдържание. За целта, можете да използвате подходящи „call-action”, описателни заглавия и подменюта. Изброените дотук елементи трябва да са в умерено количеството – нито прекалено малко, нито прекалено много.

Ако не намерите златната среда, потребителското преживяване може да не бъде добро и даже да доведе до отказ от предлаганите от Вас услуги и продукти.

Достъпност

Съдържанието, освен информативно и добре организиране, трябва да бъде и лесно достъпно от всички потребители на уеб сайта. Той самият, задължително, трябва да отговаря на няколко характеристики:

  • В уеб сайта не трябва да има страници, които не работят.
  • Отделните страниците на уеб сайта трябва да се зареждат бързо.
  • Уеб сайтът трябва да може да се визуализира добре на всички най-често използвани браузъри и устройства (десктоп и мобилни).

Откриваемост

Уеб сайтът Ви трябва да бъде лесно откриваем от потребителите. За да постигнете това, трябва да използвате всички техники на дигиталния маркетинг – социални мрежи, имейл маркетинг, оптимизация на съдържанието (SEO оптимизация) и т.н. Тук не трябва да оставате с впечатлението, че веднъж постигнали успех с дадена част от Вашия уеб сайт, той ще се задържи вечно. Търсещите машини често променят алгоритмите си, което налага постоянна актуализация на съдържанието.

Полезност

Много често компаниите не обръщат достатъчно внимание на качеството на съдържанието, което публикуват на уеб сайта си. Но за да гарантирате максимално най-доброто потребителско преживяване, трябва да му обърнете специално внимание. Запомнете, че съдържанието трябва да бъде уникално, информативно и различно. Така потребителите ще останат доволни от престоя си на уеб сайта и ще продължат да се връщат на него.

Привлекателност

Друг съществен елемент от потребителското преживяване за даден уеб сайт е неговата привлекателност. Тя е пряко свързана с визуалните елементи (снимки, видеа, типография, цветове, цветови схеми, подредбата на елементите) и начина, по който представят продукта.

Надеждност

Уеб сайтовете трябва да показват и доказват на потребителите, че са надеждни. Това може да бъде постигнато, като им предоставяте релевантно и достоверно съдържание, поднесено с подходящия с тон.

Изработка на уеб сайтове с responsive дизайнПовече...

Свързани статии