+359 2 850 53 64

Social Listening

Средство, с което ефективно ще подобрите Вашата кампания

Много специалисти, занимаващи се с маркетинг за социални мрежи, смятат, че „social listening” се свежда само до метрики. Но те само един от компонентите.

Social listening” означава да бъдете наясно с това какво говорят за Вас хората в социалните мрежи и да успявате да дадете адекватна обратна връзка. Накратко казано, „social listening” означава добра и ефективна комуникация. Благодарение на нея, Вие ще можете да разберете как публиката възприема продуктите/услугите Ви и да ги подобрите, ако е необходимо. Това значително ще увеличи доверието, което хората изпитват към бранда Ви.

Освен това, техниките на „social listening”-а могат да Ви помогнат да спрете негативните коментари още в зародиш. Когато отговаряте на коментарите и въпросите, Вие придавате лице на Вашия глас в социалните мрежи.

За да станете добри в „social listening” –а, Ви е необходима практика, време и търпение. Не забравяйте, обаче, че преди да започнете да изграждате новите си навици, имате база, на която да стъпите.

За целта, най-напред, установете кои са основните Ви конкуренти и разгледайте профилите им в социалните мрежи, официалните им уеб сайтове и блогове. Второ, разберете кои са ключовите думи, които дават най-добри резултати за Вашия бранд – това ще Ви помогне да намерите релевантно съдържание, което да споделяте с феновете си. Трето, съберете информацията на едно място. Така тя ще Ви е винаги под ръка, ще можете постоянно да правите справки и да установявате какви инструменти са Ви нужни.

За да бъдете добър „social listener”, освен да „слушате” разговорите в социалните мрежи, трябва да давате и адекватна обратна връзка. Ако обърнете внимание, ще разберете, че в социалните мрежи, хората най-често търсят помощ. Търсят помощ за това как да използват Вашия продукт и кой е най-добрият начин да го направят. Ако слушате и отговаряте, Вашите клиенти ще бъдат доволни.

Пример: Можете да вземете някой коментар от Facebook и да го дискутирате в блога си. Така и останалата част от Вашата аудитория ще може лесно да разбере как да се справи с конкретния проблем.
Social listening” е всеобхватен процес.

За да започнете, като „social listener”, трябва да имате на разположение подходящите инструменти. Разберете кои ще Ви бъдат най-полезни и започнете да ги използвате. Има много опции, но на Вас не са Ви необходими повече от няколко. Не се затрупвайте с информация от 100 различни канала – това няма да Ви помогне. Даже е по-вероятно, да се случи точно обратното.

Другото най-важно нещо, което трябва да запомните е, че тези “social listening” инструменти са страхотни, но ако ги използвате само за събиране на метрики, Вие пропускате най-важните възможности, които Ви предоставят.

Съвети за ефективен „social listening”.

1. Сортирайте и организирайте уведомленията, които получавате от социалните мрежи

Много полезен за целта инструмент е Gmail: той е безплатен, лесно се интегрира с всички Google продукти (и мн.др.) и има множество вградени функции, като филтри например. Добра идея е да използвате акаунта си в Gmail за създаването на всички Ваши фирмени профили в социалните мрежи – така ще получавате уведомленията на едно място. Ако бизнесът Ви вече има създадени профили в социалните мрежи, но използвате друг имейл – можете да го смените.

Получаването на уведомления на едно място е много удобно, но още по-добре е, че можете да ги филтрирате. Филтрирането на имейлите ще поддържа пощата Ви чиста, организирана и ще Ви помага при намирането на специфични теми или канали в социалните мрежи.

2. Събирайте на едно място новостите, идващи от блог пространството

За целта можете да използвате RSS четец, като Feedly, например. С негова помощ можете лесно да виждате последните актуализации в избраните от Вас блогове. Освен това, този инструмент е изключително бърз и съвместим за работа със смартфон.

3. Проследявайте разговорите в социалните мрежи

Получаването на автоматични ъпдейти от Feedly е много полезно, но освен най-интересните теми в интернет пространството, Вие трябва да следите и какво говорят хората за Вас в социалните мрежи. За целта, можете да използвате Mention.net. Този инструмент може да наблюдава множество източници на 42 различни езика и уведомява потребителите си, когато някой говори за тях в социалните мрежи.

4. Слушайте разговорите, които се водят в няколко различни социални мрежи

Gmail, Feedly и Mention са чудесни инструменти, но те, за разлика от HootSuite, не могат да създават персонализирани потоци от ъпдейти, с които да проследявате разговорите във всички социалните мрежи. Това е най-сложният за употреба инструмент, но със сигурност е и този, който може да Ви даде най-много и най-разнообразна информация.

5. Създайте съдържание, насрочете му дата и час на публикуване в социалните мрежи и го споделете

Buffer Ви позволява да задавате дата и час на публикуване на Вашето съдържание дори месеци напред, докато HootSuite има приложение и за споделяне. Въпреки това, може би, е по-добре да използвате Buffer, тъй като той е много по-интуитивен и има няколко допълнителни функционалности. Например, ако искате да публикувате снимка в социалната мрежа Twitter, Buffer ще „вгради” снимката, докато HootSuite ще създаде само линк към нея.

6. Създайте си график за всеки ден

За да бъде Вашият „social listening” наистина успешен, трябва да си създаде график и да го следвате. Това ще Ви спести много време и няма да изразходвате енергия в излишни усилия.

Заключение

Ако използвате тези инструменти за “social listening”, ще можете да наблюдавате какво се случва във Вашата индустрия и в социалните мрежи за по-малко от час на ден. Разбира се, всеки инструмент, може да работи самостоятелно, но ще постигнете най-добри резултати, ако ги интегрирате.

Маркетингът за социални мрежи не се отнася само за публикуване и споделяне на информация. Събирането на мнения, тяхното разбиране и адекватен отговор, със сигурност, ще окаже положително влияния върху Вашия бранд.

 

 

Създаване на Facebook страница, Twitter профил, InstagramПовече...

Свързани статии