+359 2 850 53 64

Социалните мрежи и HR

Кои социални мрежи са подходящи за процеса на подбор на персонал?

Според проучвания, около 72 % от пълнолетното население на света, което има достъп до Интернет, използва поне една социална мрежа

Затова не е учудващо, че много компании започнаха да прилагат тези онлайн средства в ежедневната си дейност, включително и в така важния процес по подбор на персонал.

Появиха се много нови фирми, чиято основна цел е именно развитието в тази сфера. Сред тях са и създадените през 2010г. Work4 и TalentBin, чиито дейности са насочени съответно в сферата на подбор на кадри, посредством Facebook и откриване на специалисти с технически и информационен профил.  Популярни инструменти са още Gild и Dice.com.

За разлика от горе-изброените, които се занимават предимно със събиране на данни и управление на големи информационни потоци, HireVue, InterviewStream и Jobvite обвързват подбора на кадри с провеждане на видео интервюта.

Разбира се, няма как да не споменем LinkedIn - гигантът в изграждането на социални делови контакти. Създадена през вече далечната 2002г., тази социална мрежа продължава да предлага нови възможности на своите потребители. Именно към тяхното увеличаване е насочена и основната дейност на LinkedIn: повече потребители - повече информация, която да използват работодателите.Този пример използват и от Bullhorn, но компанията предлага решения на само за подбор на персонал, но и за съставяне на графици и изчисляване на разходи.

За в бъдеще се очаква да добият популярност компаниите, предлагащи услуги, насочени към комуникацията с кандидатите за работа. Добър пример, засега, е сайтът Karmahire, който се фокусира върху представянето на брандовете, посредством снимки, видеа и канали за новини. По този начин потребителите могат да научат много повече за работната среда и екипа, към които евентуално ще се присъединят.