+359 2 850 53 64

Дизайн на лого

5 правила за ефективен дизайн на бизнес лого

Дизайнът на лога е сложен и важен процес. Трябва да съобразите много неща - цвят, шрифт, размер, форма, изображение и т.н.

В днешната статия ще Ви покажем 5-те най-важни правила, които трябва да спазите, когато работите върху Вашето следващо бизнес лого.

Заложете на простотата

Придържайте се към простотата.

Ако искате да привлечете вниманието на Вашите потенциални клиенти или да напомните за себе си на настоящите, най-малкото, от което се нуждаете е претрупано лого. То, със сигурност, няма да бъде от полза за Вашия бизнес.

Едни от най-успешните лога се придържат към изчистения дизайн. Затова, Ви препоръчваме и Вие да заложите на ясните форми и не използвайте много елементи, които да отвличат погледа и вниманието от Вашето основно послание. Като добър пример за това правило, можем да посочим логото на Shell:

 

 

Бъдете оригинални

Вашето лого трябва да бъде Вашето лого. То по никакъв начин не трябва да напомня логото на друга компания. Разгледайте логата на конкурентите си и създайте нещо собствено. Когато обмисляте как да избегнете припознаването с друга компания, обърнете внимание за цвета, формата, символизма. Изборът на цветове в логото на Taco Bell представлява добър пример за това как се създава лесно разпознаваемо фирмено лого:

Вашето лого трябва да се запомня лесно

Какво е общото между бягащите кучета на Greyhound и отхапаната ябълка на Apple? Това, че са лесни за запомняне. В наши дни средностатистическият потребител е залян от голям брой реклами – телевизионни реклами, билбордове, уеб банери, изскачащи реклами, реклами в Google и др. Как да направите, така че Вашето лого да изпъкне измежду всичко останало? Изберете дизайн, който едновременно да се запомня лесно и да бъде лесно разпознаваем.

 

Посланието, което отправяте с Вашето лого, трябва да бъде ясно и недвусмислено

Когато работите върху дизайна на Вашето лого, трябва предварително да анализирате аудиторията си – кои са хората, които биха станали Ваши клиенти или са Ваши клиенти и какво очакват от Вас? Запитайте се – какво разказва фирменото Ви лого за Вашия бизнес? Дали намеква за сила, традиция, бързина, гъвкавост, здраве, забавление и т.н.? Ford Motor Company, например, запазва добре познатия син овал вече повече от век.

Вашето лого трябва да допринася за разпознаваемостта на бранда Ви

Логото е лицето на Вашата компания. Затова, то трябва да се използва лесно за различни видове реклама – брошури, опаковки, интернет реклама, реклама в социалните мрежи и др. Ефективното лого се разпознава от пръв поглед, независимо дали е цветно, в черно и бяло и независимо от размера си. Ако Вашето лого изглежда добре, само ако е принтирано, то значи имате проблем. Пример за лого, което демонстрира добра разпознаваемост на бранда във всички рекламни форми, е логото на McDonald’s. Помислете за всички формати, в които искате да използвате логото си и се уверете, че неговият дизайн е подходящ. 

Източник: 99designs.com.

Изградете онлайн присъствието на Вашия бизнесПовече...