+359 2 850 53 64

Професионални копирайтинг съвети

Как да напишете интересен и грабващ вниманието текст?

Случвало ли Ви е да попаднете на текст, който се чете трудно и като че ли нещо Ви спъва на всяка втора дума? Да?

Значи сте попаднали на лош копирайтър или още по-вероятно - на неговата липса. Все още голяма част от уеб сайтовете публикуват недобре написани текстове - текстове, които не само не звучат добре, но и не са интересни.

Ако сте един от хората, решили да се занимават с копирайтинг или по някакво друго стечение на обстоятелствата Ви се налага да пишете текстове за уеб, то настоящата статия е точно за Вас.

В нея, ще Ви дадем 16 съвета, които ще Ви помогнат да направите Вашата статия полезна и завладяваща.

Опознайте аудиторията си

Помислете добре за кого пишете статията? Какво е неговото ежедневие? Какво е важно за него? От какво се интересува? На каква възраст е? Колкото по-добре познавате аудиторията си, толкова по-таргетирана и релевантна ще е Вашата статия.

Проучете конкуренцията

Вижте какво съдържание публикува конкуренцията Ви. Как представя продуктите си? Какви техни предимства изтъква? Как се опитва да спечели трафик? Това ще Ви подскаже към какво да насочите усилията си и ще Ви спести време.

Проучвайте

Преди да започне да пише по дадена тема, добрият копирайтър прави проучване. Съберете достатъчно материал, от който да извличате информация. Това ще увеличи възможностите Ви многократно.

Открийте стойността на Вашия продукт

Трябва да знаете отговорите на тези въпроси: Защо потребителите трябва да закупят Вашия продукт? С какво той може да им бъде полезен? С какво Вашият продукт е по-добър от този на конкуренцията? Какво Ви отличава от останалите?

Открийте Вашето уникално предложение

Колкото повече се отличава Вашият продукт от този на конкуренцията, толкова по-добре. Вашето предложение трябва да е достатъчно силно, за да привлече вниманието на потребителите.

Определете си цел

Какви действия искате да предприеме читателят на Вашата статия? Трябва да си изясните това още преди да започнете да пишете. Ако не можете да си отговорите на този въпрос, читателят няма да предприеме нищо.

Грабнете вниманието още с първото изречение

С първото си изречение, копирайтърът трябва да убеди хората да продължат да четат неговата статия. Най-добрата дума, която можете да използвате, за да привлечете вниманието им е „ти“, респ. „Вие“. Подскажете на читателите, че Вашето послание се отнася за тях, а не за някой друг. Други подходящи думи са „ново“, „ексклузивно“, „вълнуващо“.

Напишете оригинално заглавие

Задайте си въпроса: Какво би станало, ако хората прочетат само заглавието на моята статия? Биха ли успели да разберат за какво се отнася тя и какво им предлагам? Напишете няколко различни заглавия и преценете кое отговаря най-пълно на посочените по-горе въпроси.

Избягвайте употребата на уклончиви думи

В копирайтинга не е препоръчително да използвате думи, които не намекват нещо конкретно или директно, като „може би“, „може“, „вероятно“ и т.н. Вместо тях, използвайте думи, като „ще“ и „мога“, за да опишете какво ще и може да направи Вашия продукт за читателите.

Не използвайте страдателен залог

Избягвайте употребата на страдателен залог. Вижте посочените по-долу примери, за да разберете какво имаме предвид:

• „Нашата компания беше избрана да получи наградата.“ и „Нашата компания получи наградата.“

• „Бяха създадени 10 нови дизайна.“ и „Създадохме 10 нови дизайна.“

Използвайте мнения на клиенти

Ако имате положителни мнения на клиенти, не пропускайте възможността да ги включите в сайта си. Кратка и убедителна препоръка може да добави много стойност не само към продукта Ви, но и към цялата компания.

Пишете ясно, точно и стегнато

След като напишете първата си чернова, прочетете я на глас. Помолете и някой друг да я прочете, за да видите дали той ще разбере посланието и призива за действие. Когато редактирате, премахнете излишните думи. Вижте дали можете да ограничите текста си до 30-50% от първоначалната му версия.

За да го направите по-лесно четим, използвайте булети и под заглавия. Така читателите ще могат да сканират текста и да наблегнат само на по-важните части.

Обърнете внимание, че под опростяване на текста, нямаме предвид да изключите всички термини или да пишете на ниво начално училище. Напротив, пишете, така че целевата Ви аудитория да може да разбере посланието възможно най-лесно и на-бързо.

Направете текста си интересен

Дейвид Огилви казва: „Казвайте истината, но по пленителен начин.“ Как да го постигнете?

Ето няколко идеи:

• Подчертайте индивидуалността си.

• Добавете хумор или сатира.

• Добавете полемика.

• Разкажете история.

• Обрисувайте картина.

Стимулирайте някаква емоция

Запитайте се – какво най-силно желаят Вашите бъдещи клиенти? Има много емоции, които можете да използвате, но най-силните са: страх, алчност, вина, гняв, ласкателство.

Докажете твърденията си

Ще звучите много по-убедително и ще накарате хората да Ви повярват, ако докажете твърденията си с достоверни данни. Казано по друг начин, подкрепете думите си с факти. Така ще успеете да убедите скептичните читатели в правотата си, като покажете, че наистина знаете за какво говорите. Ето няколко начина, по които можете да затвърдите идеите си:

• посредством факти и статистики;

• чрез представяне на методологии;

• чрез използване на case studies;

• с помощта на успешни истории.

Споменете основната си идея поне 3 пъти

Успешните копирайтъри и маркетолози използват това правило редовно. Ако нещо е важно, не пропускайте да го споменете веднъж в началото, веднъж в средата на текста и веднъж в края.

Пожелаваме Ви приятна и ползотворна работа!

Ако Ви трябва помощ за копирайтинг за Вашите продукти и услуги можете да ни потърсите на +359 2 8505364

 

Създаване на рекламни текстове и статии от професионален копирайтърПовече...