+359 2 850 53 64

4 нестандартни начина да повишите продуктивността си

Бъдете по-продуктивни, като използвате приетите психологически факти

Всеки иска да увеличи продуктивността си.

В тази статия ще посочим някои не толкова очевидни причини, които ще Ви направят по-ефективни. Не искаме да Ви объркаме, а просто да Ви представим малко неконвенционални психологически факти за това как можете да повишите продуктивността си. От Вас зависи да решите какво работи за Вас и за Вашия бизнес.

1. Разсейването може да бъде полезно

Разсейването обикновено се възприема, като убиец на продуктивността. Например, много статии посочват социалните мрежи, като основна причина за лошото представяне на служителите. Негативните статистики водят дори до забраняването на социалните мрежи на работните места. Но трябва ли и Вие да предприемете такава мярка? Отговорът е „Не“.

Според проучвания, ако употребата на социалните мрежи е разумна, тя не вреди на продуктивността. Нещо повече, малки почивки, прекарани в социалните мрежи, помагат на служителите да отпочинат и да продължат работния си ден по-пълноценно.

2. Фантазирането не пречи на продуктивността

Всички сме чували репликата „Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му.“ Мечтите могат да са много полезни и да ни помагат да планираме бъдещите си действия. Но ако фантазираме прекалено много, можем да загубим връзка с реалността. Затова, когато мечтаете, се опитайте да насочите мисълта си в продуктивна посока, като създавате планове, решавате предизвикателства или предвиждате действия.

3. Понякога самозалъгването помага

Положителното самозалъгване може да Ви помогне да развиете пълния си потенциал. То ще изгради в съзнанието Ви положителна представа за Вас самите, и ще Ви помогне да се придвижите към желаната от Вас цел.

4. Гневът не винаги в лош съветник

Знаете ли защо кофеинът е толкова пристрастяващ, особено за хората, които искат да бъдат продуктивни през целия ден? Той стимулира производството на адреналин, който значително увеличава продуктивността.

Подобно на кофеина, гневът може да подобри продуктивността. Когато сме ядосани, телата ни произвеждат адреналин, който ако бъде канализиран правилно, може да ни помогне да изпълним задачите си по-ефективно.

Следващият път, когато сте ядосани, превърнете го в положителна енергия. Но винаги имайте предвид, че подобно на прекаляването с кофеина, прекалено голямото количество гняв, може да има обратен ефект.

Източник: entrepreneur.com.

Свързани статии