+359 2 850 53 64

Съвети за успешен LinkedIn профил

LinkedIn профилът, който ще Ви помогне да започнете мечтаната работа

Почти всички работодатели и агенции за подбор на персонал използват LinkedIn, за да проучат потенциалните си служители.

Затова, ако досега не сте използвали социалната мрежа като част от Вашата стратегия за намиране на работа, е време да го направите.

Защо е добре да имате LinkedIn профил?

• Можете да кандидатствате по обява за работа бързо и лесно.
• Специалистите по подбор на персонал могат да Ви намерят много по-лесно, и дори те първи да се свържат с Вас.
• Можете да си изградите положителен имидж чрез препоръки от приятели, колеги, работодатели, клиенти.
• Можете директно да разговаряте с HR-и и потенциални работодатели.
• Можете да си изградите облик на експерт във Вашата област – чрез публикации и участие в групи.
• Можете да проучите културата на организацията и да използвате тази информация в мотивационното си писмо или по време на интервюто.

 Търсене на работа в социалните мрежи  

Основни секции в LinkedIn профил

Ако искате работодателите да Ви намират лесно в LinkedIn и профилът Ви да изглежда професионално, следвайте посочените по-долу съвети.

Профилна снимка (Profile photo)

На снимката трябва да бъдете само Вие, да изглеждате приятелски и да бъде облечени подходящо – в зависимост от Вашата професия. Не пропускайте да сложите снимка в LinkedIn профила си. В противен случай, сте невидими.

Длъжност (Headline)

Тази част трябва да бъде максимално описателна и да включва повече от длъжността, която заемате и името на работодателя Ви.

Адрес (Location)

Напишете града и държавата, в която живеете, а не пълния си адрес.

Experience (Трудов опит)

Настояща позиция (Current position)

Опишете работните си задължения максимално подробно, като се фокусирате върху постиженията си. Опишете и работодателя си, освен ако не става въпрос за много известна фирма.

Предишен опит (Employment history)

Опишете всяка (релевантна) позиция, която сте заемали. Подчертайте собствените си успехи, както и успехите на работодателя си. Бъдете максимално конкретни. Където е възможно, подкрепете твърденията си с числа, проценти и контекст. Отличете се като опишете какво сте постигнали за работодателя си – как сте спестили пари, как сте подобрили продуктивността или сте увеличили фирмения доход.

Попълнете всички останали секции

Най-важните секции, които задължително трябва да попълните в LinkedIn профила Ви са образование, езици, проекти и доброволчески дейности. Колкото повече информация включите за себе си, толкова по-вероятно е да излезете при търсене, тъй като сте използвали повече ключови думи.

За всяка от позициите, които сте заемали можете да качите файл, с който да покажете постиженията си. Можете да посочите и линк към сайтове, където има публикувана Ваша статия, където сте били цитирани и т.н..

Умения и препоръки (Featured Skills & Endorsements)

Изберете тези умения, които смятате, че са най-силните Ви и които са най-релевантни за позицията, която искате да започнете.

Повечето от опциите, които LinkedIn Ви подсказва в тази секция, са ключови думи, използвани от HR-те. За да се подсетите какви умения да включите, можете да разгледате обявите за работа, и да изберете тези умения, които се споменават във всички и които Вие притежавате. Помолете приятели, колеги, работодатели, клиенти да Ви дадат препоръка.

Поне 50 връзки (connections)

Колкото повече връзки имате в LinkedIn, толкова по-добре, тъй като ще излизате по-добре в резултатите от търсенето. Ако не се намирате в нечия мрежа, Вашият профил няма да е видим, освен ако човекът, който търси не използва платен акаунт.

Присъединете се към групи и участвайте в групови дискусии

В LinkedIn има всякакви групи. Рекрутърите са известни с това, че наблюдават групите. По подразбиране, членовете на групите могат да виждат профилите на другите членове от същата група, дори и ако не са свързани в мрежа.

Затова, направете LinkedIn профила си по-лесно откриваем като се присъедините към групи - по образование, умения и др..

Търсене на работа в социалните мрежи  

Обобщение

След като попълните внимателно LinkedIn профила си, опитайте се да го поддържате актуален. Използвайте ключови думи, които отразяват постиженията Ви и са свързани с работата, която искате да си намерите.

За да научите как да използвате социалните мрежи, за да намерите желаната от Вас работа, запишете се за нашето онлайн обучение "Търсене на работа в социалните мрежи".

Свързани статии

 • КЪМ СТАТИЯТА 4 нестандартни начина да повишите продуктивността си
  4 нестандартни начина да повишите продуктивността си
  Всеки иска да увеличи продуктивността си.
 • КЪМ СТАТИЯТА 4 идеи за перфектен домашен офис
  4 идеи за перфектен домашен офис
  Работата от вкъщи е един от доста популярните вече начини за изкарване на доходи.
 • КЪМ СТАТИЯТА Съвети за водене на блог през 2018г.
  Съвети за водене на блог през 2018г.
  През последните няколко години имаше бум на различните видове блогове - лични и корпоративни.
 • КЪМ СТАТИЯТА Да разбереш Scrum за 60 секунди
  Да разбереш Scrum за 60 секунди
  Scrum e гъвкав начин за управление на проекти, който обикновено се използва в компании, които се занимават с разработка на…