+359 2 850 53 64

Маркетинг при подбор на персонал

Защо днешните рекрутъри използват маркетингови методи

SEO, PPC, копирайтинг, имейл маркетинг - новите оръжия на съвременния рекрутър в подбора на служители и необходимите маркетингови умения, задължителни за успех в битката за привличане на талантливи нови служители

Днес наемането на персонал е много различно от това, което беше преди. Защото самият пазар на труда се е променил много. Нивото на безработица намалява и нуждата от нови таланти, особено в сферата на информационните технологии, се увеличава.

Тази ситуация усложнява работата на HR екипите, тъй като сега има по-малко кандидати за всяка обявена позиция. Обикновената обява за работа вече не върши работа. За да намерите най-добрия служител, трябва да надминете себе си и да се научите как да продавате позиция.

Сега набирането на персонал е по-скоро маркетинг, а маркетингови умения са и ще бъдат полезни в бъдеще за съвременните експерти по подбор на персонал.

Успешните рекрутери трябва да са и добри копирайтъри

Ако един кандидат от известно време търси работа, логично е той да прочете много обяви за свободни работни места. Повечето обяви от тях са просто копирани от други източници. Въпреки че писането на уникални длъжностни характеристики е плашеща задача, копирането на реклами на други агенции за подбор ще нанесе много повече вреда, отколкото полза.

Текстът на обявата за свободното работно място е от голямо значение и затова трябва да сте готини рекрутери в комбинация с добри копирайтъри.

За да напишат отлична обява за работа, служителите по подбор на персонал трябва да разберат кой е техният идеален кандидат:

Какво чете;
Какво го интересува;
Какво го "хваща";
На какъв език говори?

Не бива да ставате копирайтинг гуру, за да пишете обяви за работа, но трябва да знаете основните елементи, които да приложите при набиране на персонал:

Пишете както говорите - използвайте естествен език, а не официален.
Говорете за кандидата и неговите нужди, а не за себе си.
Превърнете изискванията в предимства.
Направете Вашата реклама лесна за четене.
Направете го така, че да искате да отговорите на свободното място и да не се нуждаете от обемни тестови задачи на първия етап.
Копирайтът е голямо удоволствие. Придобиването на тези умения ще бъде от полза за всеки аспект от Вашата работа.

Маркетингът по имейл все още работи

99% от всички потребители на електронна поща проверяват пощенските си кутии поне веднъж на ден. Това ни показва, че имейл маркетингът е все още жив, просто трябва да можете да го внедрите.

За да привлечете потенциални кандидати, можете да опитате добрия стар бюлетин по електронна поща. В по-голяма или по-малка степен този метод работи. Но е много по-практично не просто да изпращате писма, а да се опитвате да изградите отношения на доверие с потенциални служители.

Ако имате база данни с кандидати, които все още не са достигнали последния етап от наемането, изпратете им персонализирано съдържание, а не безцелен спам. Не забравяйте да изпращате актуализации за свободните позиции, важни новини за компанията и да споделяте информация за културата на компанията.

Рекрутерите на бъдещето вече са усвоили PPC (Контекстуална реклама)
Някои могат да намерят тази стратегия за натрапчива, но рекламите с плащане на кликване са наистина ефективни за привличане на талантливи кандидати. Според Farrel Digital между 14 и 23% от всичките им кандидати идват чрез НПК.

Най-хубавото на PPC е, че плащате за ефективност: само за онези, които правят реални кандидати.

SEO е пътят към най-добрите кандидати

Оптимизацията за търсачки не само работи, но може да се използва и като основна стратегия за стимулиране на трафика, растежа и доходите. Рекрутерът не трябва да задълбочава техническите аспекти на SEO. Но е важно да знаете, че при правилна употреба можете да постигнете отлични резултати.

Използването на SEO за набиране на служители е като оптимизиране на рекламни страници. Например, ако искате да наемете Java разработчик, трябва да оптимизирате страницата и да използвате правилно този ключ, така че Вашата реклама да е сред първите резултати от търсенето в търсачките.

Какво трябва да знаете за SEO при набирането на персонал:
Ще отнеме време да намерите правилните решения и да видите как започват да работят.
Не използвайте съмнителни тактики, за да подобрите резултатите си.
Когато става въпрос за общи позиции, като „търговски представител“, е трудно да се постигне висока позиция в търсенето. Но е възможно. Използвайте не само ключови думи, добавете уточнение, както в примера: „търговски представител в София“. Така, че да е по-вероятно да достигнете до целевата аудитория и да се изкачите в класирането на Google.

Не забравяйте, че качественият текст е на първо място, а SEO на второ. Напишете това, което кандидатите Ви искат да прочетат, а не думите, които карат Google да Ви класира в търсенето.

Налагане на марка на работодателя

Работодателската марка е тясно свързана с корпоративната марка. Но има една важна разлика: вместо да се фокусирате върху клиентите, Вие се фокусирате върху хората, които искат да работят за Вас. Докато маркетолозите мислят за клиентите, набиращите персонал трябва да мислят за кандидатите и да създадат фуния за набиране.

Марката на работодателя е важна, за да се позиционирате като желана компания и да привлече точните хора. 9 от 10 кандидати казват, че ще кандидатстват за работа във фирма, чиято марка има добра репутация.

Това означава, че набиращите персонал трябва да мислят като маркетолозите и да рекламират своята компания по всякакъв възможен начин. На първо място, рекрутърите се нуждаят от съдържание за компанията, нейните служители и култура. Статии в блога, снимки, видеоклипове, рецензии, публикации в социалните медии, акценти за деня - разкажете на кандидатите и те ще Ви обикнат още преди да им поискате резюме.

Какъв е съвременния рекрутер?
Конкуренцията на пазара на труда е доста ожесточена и за успешното намиране на талант се нуждаете от нещо повече от рекрутър. Той трябва да е наясно с тенденциите и най-добрите тактики, за да изпъкне и да привлече наистина най-добрите кандидати.

А Вие търсите ли работа? Ние винаги търсим таланти. Може и начинаещи :) Можете да ни пишете: