+359 2 850 53 64

Маркетинг при подбор на персонал

Защо днешните рекрутъри използват маркетингови методи

SEO, PPC, копирайтинг, имейл маркетинг - новите оръжия на съвременния рекрутър в подбора на служители и необходимите маркетингови умения, задължителни за успех в битката за привличане на талантливи нови служители

Подбор на персонал - как да се справяме с предизвикателствата

Днес наемането на персонал е много различно от това, което беше преди. Защото самият пазар на труда се е променил много. Нивото на безработица намалява и нуждата от нови таланти, особено в сферата на информационните технологии, се увеличава. Какъв е съвременния рекрутер? Конкуренцията на пазара на труда е доста ожесточена и за успешното намиране на талант се нуждаете от нещо повече от рекрутър. Той трябва да е наясно с тенденциите и най-добрите тактики, за да изпъкне и да привлече наистина най-добрите кандидати.

Тази ситуация усложнява работата на HR екипите, тъй като сега има по-малко кандидати за всяка обявена позиция. Обикновената обява за работа вече не върши работа. За да намерите най-добрия служител, трябва да надминете себе си и да се научите как да продавате позиция и да можете да прилагате маркетинг при подбор на персонал.

Сега набирането на персонал е по-скоро маркетинг, а маркетингови умения са и ще бъдат полезни в бъдеще за съвременните експерти по подбор на персонал.

Как да намерите идеалния кандидат за работа?

Ако един кандидат от известно време търси работа, логично е той да потърси, да прочете и сравни  много обяви за свободни работни места. Обаче, повечето обяви са просто копирани от други обяви за работа. Въпреки, че писането на уникални длъжностни характеристики е плашеща задача, копирането на реклами на други агенции за подбор ще нанесе много повече вреда на кампанията за подбор, отколкото полза.

Успешните рекрутери трябва да са и добри копирайтъри. Текстът на обявата за свободното работно място е от голямо значение и затова трябва да сте подготвени рекрутери в комбинация с добри копирайтъри.

За да напишат отлична обява за работа, служителите по подбор на персонал трябва да разберат кой е техният идеален кандидат:

Какво чете техния кандидат за работа;
Какви теми интересуват кандидатите за работа, които Ви интересуват?
Какво ги "хваща";
На какъв език говори "Вашият кандидат"?
Какви новини го интересуват? 
Кои групи посещава?
Къде събира информация за работодателите?

Не бива да ставате копирайтинг гуру, за да пишете обяви за работа, но трябва да знаете основните елементи, които да приложите при набиране на персонал:

Пишете както говорите - използвайте естествен език, а не официален.
Говорете за кандидата и неговите нужди, а не за себе си.
Превърнете изискванията в предимства.
Направете Вашата реклама лесна за четене.
Направете го така, че да искате да отговорите на свободното място и да не се нуждаете от обемни тестови задачи на първия етап.
Копирайтът е голямо удоволствие. Придобиването на тези умения ще бъде от полза за всеки аспект от Вашата работа.

Работи ли маркетингът по имейл за подбор на персонал

99% от всички потребители на електронна поща проверяват пощенските си кутии поне веднъж на ден. Това ни показва, че имейл маркетингът е все още жив, просто трябва да можете да го внедрите.

За да привлечете потенциални кандидати, можете да опитате добрия стар бюлетин по електронна поща. В по-голяма или по-малка степен този метод работи. Но е много по-практично не просто да изпращате писма, а да се опитвате да изградите отношения на доверие с потенциални служители.

Ако имате база данни с кандидати, които все още не са достигнали последния етап от наемането, изпратете им персонализирано съдържание, а не безцелен спам. Не забравяйте да изпращате актуализации за свободните позиции, важни новини за компанията и да споделяте информация за културата на компанията.

 - Рекрутерите на бъдещето вече са усвоили PPC (Контекстуална реклама)

Някои могат да намерят тази стратегия за натрапчива, но рекламите с плащане на кликване са наистина ефективни за привличане на талантливи кандидати. Според Farrel Digital между 14 и 23% от всичките им кандидати идват чрез НПК.

Най-хубавото на PPC е, че плащате за ефективност: само за онези, които правят реални кандидати.

-  SEO е пътят към най-добрите кандидати

Оптимизацията за търсачки не само работи, но може да се използва и като основна стратегия за стимулиране на трафика, растежа и доходите. Рекрутерът не трябва да задълбочава техническите аспекти на SEO. Но е важно да знаете, че при правилна употреба можете да постигнете отлични резултати.

Използването на SEO за набиране на служители е като оптимизиране на рекламни страници. Например, ако искате да наемете Java разработчик, трябва да оптимизирате страницата и да използвате правилно този ключ, така че Вашата реклама да е сред първите резултати от търсенето в търсачките.

Какво трябва да знаете за SEO оптимизация при набирането на персонал:


Ще отнеме време да намерите правилните решения и да видите как започват да работят.
Не използвайте съмнителни тактики, за да подобрите резултатите си.
Когато става въпрос за общи позиции, като „търговски представител“, е трудно да се постигне висока позиция в търсенето. Но е възможно. Използвайте не само ключови думи, добавете уточнение, както в примера: „търговски представител в София“. Така, че да е по-вероятно да достигнете до целевата аудитория и да се изкачите в класирането на Google.

Не забравяйте, че качественият текст е на първо място, а SEO оптимизациятана второ. Напишете това, което кандидатите Ви искат да прочетат, а не думите, които карат Google да Ви класира в търсенето.

Налагане на марка на работодателя - брандинг при подбор на персонал


Работодателската марка е тясно свързана с корпоративната марка. Но има една важна разлика: вместо да се фокусирате върху клиентите, Вие се фокусирате върху хората, които искат да работят за Вас. Докато маркетолозите мислят за клиентите, набиращите персонал трябва да мислят за кандидатите и да създадат фуния за набиране.

Марката на работодателя е важна, за да се позиционирате като желана компания и да привлече точните хора. 9 от 10 кандидати казват, че ще кандидатстват за работа във фирма, чиято марка има добра репутация.

Това означава, че набиращите персонал трябва да мислят като маркетолозите и да рекламират своята компания по всякакъв възможен начин. На първо място, рекрутърите се нуждаят от съдържание за компанията, нейните служители и култура. Статии в блога, снимки, видеоклипове, рецензии, публикации в социалните медии, акценти за деня - разкажете на кандидатите и те ще Ви обикнат още преди да им поискате резюме.

Умения за интервюиране и брандинг по време на интервю

Мениджърите винаги трябва да участват при подбора на своите служители. Подбора на въпроси и начина на тяхното задаване винаги е от значение за по-нататъшния успех на кампанията по подбор. Интервюиращите специалисти са първите и последните, които посрещат кандидатите за работа. Тяхното поведение до голяма степен определя отношението на кандидатите към компанията след срещата.

Как да се подговите за интервю при подбор и какви въпроси е добре да си подготвят интервюиращите и да задават по време на интервюто за подбор на персонал - вижте нашето онлайн обучение "Умения за интервюиране"

А Вие търсите ли работа? Ние винаги търсим таланти. Може и начинаещи :) Можете да ни пишете:

Не забравяйте, че има и други начини за намиране на служители :Вижте какви са предимствата и недостатъците при лизинг на персонал