+359 2 850 53 64

Articulate 360 - какво е необходимо да знаете

Софтуер за електронни обучения Articulate Storyline 360

Articulate 360 е приложение на Articulate за създаване на електронни обучения. Ще разгледаме основните продукти в пакета и тяхната функционалност. Ще посочим някои предимства и недостатъци в сравнение с другите продукти на същата фирма.

Articulate 360 е продукт на Articulate, който беше пуснат на пазара ноември 2016 г. Представянето му пред широката публика обещава, че в него всеки разработчик на електронни обучения ще има всички необходими инструменти за изграждане на пълноценни електронни курсове. Или ако искаме да сме буквални: “Everything you need for course development in one convenient subscription”.

Articulate има и други два доста популярни продукта: Storyline 2 и Storyline 3, които се продават с вечен лиценз. Новото е, че Articulate 360 се предлага на абонаментен принцип - с годишен план за подновяване.

Articulate 360 е пакет от девет приложения: Storyline 360, Studio 360, Replay 360, Peek, Preso, Content Library, Articulate Review, Articulate Live and Rise. Абонаментът за програмата дава достъп до всяко едно от горните приложения с амбицията да задоволи всички изисквания на специалистите по време на разработване на онлайн учебно съдържание.

Ето кратко описание на всяко от приложенията в Articulate 360:

- Articulate Storyline 360 (Десктоп) - позволява да създадете интерактивно учебно съдържание и респонзив курсове, които динамично се адаптират към всеки размер на екрана. В него е вграден плеър. Чрез Storyline 360 могат да се създават неограничен брой интеракции достатъчно лесно както от експерти така и от начинаещи. Вградената библиотека съдържаша 1.5 милиона снимки, вектори, икони и вграденото Articulate Review.

Studio 360 (Десктоп) е приложение за компютри с инсталиран Windows. Включва а/ Presenter 360, с който могат да се създават курсове въз основа на презентации, б/ Quizmaker 360 - с него можете да правите въпросници, проучвания.

Preso: (iPad) - това е приложение за iPad което позволява да създавате учебни филми с текст и снимки, прикачени pdf, анимации и др.

Replay 360: (Desktop) приложение за запис на видео за създаване на учебни видеа. Удобен за запис на екрана на компютъра и създаване на обучения за използване на софтуерни програми.

Articulate Review: (Web based) приложение за коментари, чрез което могат да бъдат събрани на едно място всички коментари за даден курс, независмимо с кое от Storyline 360, Studio 360, Replay 360, Peek или Preso приложение е изработен той. Комуникацията между членовете в екипа, разработващ курса е подобрена и локализирана на едно място.

Peek: (Desktop): предназначен е за запис на екрана като можете да персонализирате и променяте директно по време на запис. Лесен за употреба като споделянето може да стане директно със споделяне на линк.

Rise: (Web based): като допълнение към респонсив плеъра на Storyline 360 Rise е софтуер, предназначен единствено лесно да създавате респонсив курсове, да бъде лесен и user-friendly за всеки дизайнер и девелопър.

Articulate Live: Articulate е добре известен със своята онлайн поддръжка и активна потребителска общност, а Articulate предлагат всяка седмица уебинари, предназначени за експертите от екипите по обучение и развитие.

Content Library: съдържа впечатляваща библиотека от около 1.5 милиона снимки и темплейти с професионален дизайн, включени в абонамента на всеки клиент.

Цени на абонамент за Articulate 360 :

Годишният абонамент за Articulate 360 за нови потребители е $999 на потребител. За научни и учебни организации има съществено намаление. За потребители на продуктите на Articulate - Storyline 2 или Storyline 3, има намаление за 1-вата година от абонамента за Articulate 360. Абонаментът  е винаги годишен, а месечен абонамент засега не се предлага.

Дали се новият продукт харесва на клиентите и експертите ? 
Има различни отзиви за Articulate 360.

Какво харесва на потребителите:
Новите потребители харесват ‘Articulate Review’ заради възможността дизайнерите на обучения да работят в екип и да координират усилията по изработка на обученията и корекциите без да използват електронни таблици. ‘Articulate Rise’ може да създава дизайн за обучения, който е напълно респонсив. В него са вградени 7 вида готови дизайни на електронни обучения, което позволява на разработчиците на eLearning да създават бързо интерактивни обучения и едновременно с това да проверяват как се държи обучението на различни мобилни устройства като таблет, телефон и др. Старите потребители на Storylin, които са преминали на Storyline 360 смятат, че новият софтуер е по интуитивен, а транзишъните са по-плавни.
Вградената в Articulate Storyline 360 библиотека със снимки и професионални темплейти Content Library също очарова дизайнерите.

Е има и недостатъци. Предишните клиенти на Articulate, въпреки че имат вечен лиценз за продуктите  Storyline 2 и Storyline 3 не могат да ползват Articulate Storyline 360 ако не си закупят отделен абонамент. Цената на абонамента затруднява малките фирми, фрилансърите и учебните заведения. Също към затрудненията се изтъква и факта, че за да се използва на Mac, Articulate Storyline 360 се нуждае от допълнителен софтуер. Друг дразнещ факт е, че често фрилансерите не се нуждаят от всички приложения, описани по-горе, и купуването на целия пакет ги натоварва финансово.

Разбира се времето и пазара ще покажат как ще се развие софтуерът Articulate 360, но факт е че Articulate силно го лансират, като изтъкват неговата богата функционалност и възможности.

Свързани статии