+359 2 850 53 64

15-те най-добри сайта за безплатни изображения

Сайтове за безплатни снимки и фотографии, които да използвате

Това са най-добрите уебсайтове за безплатни снимки, които ще Ви гарантират, че винаги ще имате достъп до изображения, защитени с авторски права и предоставени за безвъзмездно ползване.

Може би сте начинаещ фотограф, който търси вдъхновение. Или пък начинаещ предприемач, който се опитва да намери безплатни изображения, за да ги добави към уебсайта си, или търсите снимки за Вашите електронни курсове за обучение?

Каквато и да е професията Ви, този списък с най-добрите уебсайтове за безплатни снимки ще Ви гарантира, че винаги ще имате достъп до изображения, защитени с авторски права и безвъзмездно ползване.

Как работят изображенията без авторски права?

Някои уебсайтове Ви позволяват да изтегляте яки снимки за лична употреба (напр. фонови тапети), но не позволяват изображенията да се използват с търговска цел - например употребата им за визитни картички, уебсайтове или плакати.

Изображенията в уебсайтове, които са обозначени за използване с Creative Commons CC0, могат да бъдат ползвани като се има предвид следното:

"Лицето, което е качило изображението по такъв лиценз, е посветило произведението на публичното пространство, като се е отказало от всички свои права върху произведението в световен мащаб съгласно закона за авторското право, включително всички сродни и съседни права, доколкото това е позволено от закона."

Преди да слезете по-надолу и да видите кои са сайтовете за безплатни изображения, има две общи много важни неща, които трябва да се вземат предвид при използването на CC0 изображения и изтегляне на снимки.

Въпреки че не е задължително да давате кредит на създателя на фотографиите, препоръчваме Ви да популяризирате техните усилия.

Тези уебсайтове почти винаги имат страница за дарения. Ако често използвате сайтове за безплатни снимки, помислете за дарение за тяхната кауза. Ако всеки, който използва сайт за изображения безплатно, пожертва няколко лева, колкото е цената на едно кафе, то това би било от голяма полза за фотографите и художниците, които предлагат снимките си безплатно.

Сега, след като това е изяснено, ето сайтовете, които може да си запазите и да ползвате, когато имате нужда от безплатни изображения за Вашите сайтове, курсове или презентации.

  1. Freerange

След като се регистрирате във Freerange, хиляди яки снимки с висока резолюция ще бъдат на Ваше разположение без никакви разходи. Всички изображения на уебсайта могат да се използват за лични или търговски проекти. За фотографите Freerange предлага и споделяне на приходите от Google AdSense, когато давате своя принос или качите Ваша фотография.

Това е един от онези фото сайтове с безплатни снимки за сваляне, които предлагат в допълнение към хилядите уникални изображения точни ключови думи и описания. Сайтът разполага и с около 20 000 CC0 снимки.

  1. Unsplash

Unsplash е проект, започнат от онлайн маркетинговата агенция Crew, но се е превърнал в един от най-големите и най-използвани сайтове за снимки с авторски права и безплатни снимки. В момента в него има над един милион изображения, обхващащи всякакви теми, като авторите качват изображения от цял свят.

С разрастването на библиотеката за сваляне на хубави картинки и изображения се подобрява и  функционалността за търсене, като можете да търсите в базата данни  с безплатни изображения по цветове, тенденции, колекции и много други.

Въпреки че Unsplash започва като страничен проект, сега той е един от най-добрите сайтове за снимки. Предпочитан е от фирмите за изработване на онлайн обучения и уеб сайтове.

  1. Pexels

Pexels е уебсайт, стартирал през 2015 г. Той се е превърнал в реномирана библиотека за стокови снимки. Неговата мисия формулира най-добре целта му:

Ние помагаме на милиони дизайнери, писатели, художници, програмисти и други творци да получат достъп до красиви снимки, които могат да използват свободно, което им дава възможност да създават невероятни продукти, дизайни, истории, уебсайтове, приложения, произведения на изкуството и други. Наричаме го: "Овластяване на творците".

Pexels е уникален и с това, че не показва само изображения, разположени на уебсайта Pexels. Той също така използва външни източници на изображения от други висококачествени уебсайтове, като например Little Visuals.

Най-хубавото е, че Pexels проверява своите изображения, за да гарантира най-високото им качество. На сайта могат да се намерят много изключителни фотографии и въпреки че при някои ниши ще Ви е трудно да намерите изображение, това се променя с течение на времето. Обърнете внимание, че от сайта можете да изтегляте и видеоклипове за стокови материали без авторски права.

  1. Flickr

Flickr може да се похвали с обширна библиотека от висококачествени изображения. Той остава една от най-големите библиотеки с изображения в интернет.

Във Flickr винаги се появяват и нови функции. Например можете да поръчате разпечатки на снимки директно от Flickr, което е чудесно, ако забележите снимка, която Ви харесва. Ако тепърва навлизате в платформата, разгледайте ръководството за начинаещи във Flickr, тъй като има няколко функции като photostream и Flickr Pro, с които е препоръчително да се запознаете.

Единственото нещо, което трябва да запомните във Flickr, е, че не всяко изображение в сайта е свободно за използване безвъзмездно или е под Creative Commons лиценз. Уверете се, че сте проверили два пъти подробностите за изображението, преди да го добавите в уебсайта си!

  1. Life of Pix

Лесно можете да се изгубите за часове, докато разглеждате страхотните снимки в Life of Pix. Великолепни са!

Създаден от рекламната агенция LEEROY в Монреал, Life of Pix е убежище за свободна фотография, която е обществено достояние. Още по-добре е, че уебсайтът Life of Vids съдържа още по-впечатляващи видеоматериали, които са достъпни безплатно. Всяка седмица Life of Pix избира фотограф, който да заеме първа страница и да получи допълнителна реклама, а фотографите могат да управляват своя профил в Life of PIx, за да се уверят, че той показва най-добрите им проекти.

  1. StockSnap

StockSnap предоставя отлична и обширна библиотека от безплатни изображения. Със стотици висококачествени снимки, които се допълват всяка седмица, StockSnap не е обикновен фото сайт или фотографски магазин.

Създадена от добрите хора в Snappa, всяка една снимка в StockSnap е безплатна за използване. Трудно ще намерите по-добро хранилище за изображения.

  1. Pixabay

Pixabay е друго хранилище за изображения, което показва и интегрира изображения от други сайтове. Той се опитва да събере най-доброто от безплатните стокови изображения за Ваша лична или търговска употреба.

Pixabay също така позволява лесен достъп до "търсене на фотоапарат", което позволява на потребителите да разглеждат изображения въз основа на фотоапарата, използван за заснемането им. Това е чудесен ресурс както за начинаещи, така и за професионални фотографи.

  1. Wikimedia

Wikimedia предоставя наистина зашеметяващо хранилище за изображения, обхващащо всичко - от пищни пейзажи до исторически събития.

Разполагайки с над 34 милиона свободно използваеми медийни произведения, включително видеоклипове и звуци, Wikimedia е необходима за графични дизайнери, фотографи и художници, които търсят безплатни, висококачествени изображения. Уикимедия е и част от много по-голяма организация, посветена на свободните изображения, образованието и информацията.

  1. Burst

Казват, че нещо работи добре, когато почти не го забелязвате, и точно това осигурява Burst. По подобие на Unsplash, Burst предлага не само елегантен интерфейс за разглеждане, но и много богат избор на изображения и категории, от които да избирате.

Още по-добре е, че предоставя изображения с ниска и висока резолючия без авторски права, в зависимост от това дали добавяте изображения в уебсайт или използвате изображения за графичен дизайн.

Ако се нуждаете от огромно онлайн хранилище на безплатни висококачествени изображения, незабавно отбележете Burst.

  1. KaboomPics

KaboomPics е впечатляващ - от дизайна на потребителския интерфейс до огромния брой зашеметяващи снимки - ще се окаже, че преглеждате изображения, от които дори не се нуждаете.

Ако ставаше въпрос само за изображения без заплащане на авторски права, селекцията на KaboomPics вече щеше да е на върха. Но той също така разполага както с търсачка за избор на цветове, така и с цветови палитри.

От фотосесии до информативни записи в блога - това е един от най-впечатляващите сайтове за безплатни изображения.

  1. Openverse

Ако търсите инструмент за търсене на изображения без заплащане и без авторски права, тогава Openverse е инструментът за Вас. Разработен и поддържан от WordPress, можете да използвате Openverse, за да търсите в интернет изображения, свободни от авторски права. Още по-добре е, че можете да използвате Openverse за търсене с различни лицензи Creative Commons, като CC BY (посочване на създателя на изображението) и CC BY-ND (посочване на създателя, без позволени адаптации).

Едно нещо, което трябва да се отбележи при Openverse е, че трябва да кликнете върху уебсайта на изображението, за да намерите точния лиценз, който да покажете, а не просто да използвате URL адреса на Openverse (което не се брои!).

  1. Gratisography

Търсите ли нещо малко по-разчупено? Нуждаете се от причудлива безплатна снимка с висока резолюция? Тогава Gratisography е мястото за Вас.

Сайтът разполага с куп изображения без авторски права, които са "Наистина уникални. Обикновено причудливи ;) Винаги безплатни." и ще Ви позволи да придадете уникален характер на следващия си проект.

  1. Libreshot

Libreshot е още един удобен източник на леко необичайни фотографии без заплащане на авторски права. Всеки кадър на сайта е дело на собственика Мартин Ворел.

Ворел качва своите брилянтни фотографии от цял свят в Libreshot, като Ви позволява да ги използвате безплатно. Той моли единствено, ако използвате някоя от снимките му, да добавите връзка към сайта.

  1. Negative Space

Negative Space Ви предлага хиляди красиви изображения без такса за ползване, обхващащи широк спектър от категории. Подобно на някои от другите водещи сайтове за изображения, можете да търсите в Negative Space, като използвате цвета на желаното изображение, а не конкретен термин за търсене или категория.

Постоянно се добавят нови безплатни изображения, така че не забравяйте да отбележите Negative Space за следващия си проект.

15.Reshot

Последната Ви възможност за безплатни изображения е отличният Reshot. Ако искате наистина уникални изображения, Reshot е една от най-добрите Ви възможности.

Екипът на сайта проверява всяка снимка, качена на сайта, като гарантира, че на Ваше разположение са само най-добрите от най-добрите. Това означава, че стандартът на фотографиите, представени в Reshot, е много висок и това ще се отрази и на Вашата работа.

Страхотно за Reshot е, че можете да го използвате и за намиране на уникални икони и илюстрации за следващия си проект, както и за търсене на изображения, използвайки различни ориентации на изображенията.

Разбира се, има още много сайтове за безплатни изображения, които можете да използвате. Как да споделяте безплатно големи видео файлове или видеа можете да научите от нашата статия 5 начина за безплатно видеосподеляне

Пишете ни, ако знаете за някой хубав сайт, който сме пропуснали.

Най-добре ще Ви помогнем, ако се обърнете към нас за консултация или услуги за изработване на курс или обучение на служители.