+359 2 850 53 64

Брандирани и небрандирани ключови думи

Как работи SEO оптимизацията за ключови думи?

Как работи SEO оптимизацията за брандирани и небрандирани ключови думи

Ако сега навлизате в морето на SEO оптимизацията, може би се интересувате от това как да популяризирате името на марката си колкото се може повече. Да популяризирате марката си чрез SEO оптимизация на брандирани ключови думи е класически начин за това. Понякога е така, но когато става въпрос за SEO, има много повече неща, които трябва да се вземат предвид. Знаем, че ключовите думи се използват за насочване на трафика към сайта Ви от търсачките, но е важно да помним, че този "трафик" не е някаква универсална група от хора, а се свежда до отделни потребители, които изпълняват отделни заявки за търсене. Това означава, че един и същ подход със сигурност не е подходящ за всички, когато става въпрос за насочване с ключови думи.

Типове ключови думи

Съществуват различни по вид ключови думи, които изпълняват различни функции, така че, за да сте сигурни, че сте видими за възможно най-много потребители, ще трябва да обмислите как всеки тип работи за Вашия уебсайт.

 

Комерсиални (търговски) - свързани директно с марки
Информационни - отговарящи на въпроси
Навигационни - за конкретни страници или сайтове
Транзакционни - намерение за покупка или извършване на действие

Търговските, навигационните и до известна степен транзакционните ключови думи се вписват добре в брандираните ключови думи, тъй като има вероятност много от потребителите вече да познават Вашата марка и да имат намерение да търсят неща, свързани директно с вас. Това означава, че те вероятно използват името на марката Ви в рамките на своето търсене.

Информационните ключови думи са свързани с небрандираните ключови думи и тук ще откриете, че има голям брой потенциални клиенти, които може да не знаят конкретно за Вас, но са на пазара за продуктите или услугите, които предлагате.

Защо са важни брандираните ключови думи?

Брандираните ключови думи имат ясна цел - те позволяват на търсещите да Ви намират лесно, тъй като знаят кой сте и какво предлагате (или какви неща предлагате). Може да забележите, че на страниците с резултати от търсенето (SERP) се появяват реклами за различни марки от това, което е било търсено. Това е така, защото те продават едни и същи продукти и се опитват да привлекат част от потребителите, тъй като те имат много ясно намерение за търсене. Например, търсите името на даден хотел, тъй като си търсите къде да почивате през уикенда, но виждате и реклами на други хотели.

Като оставим настрана рекламите, когато разглеждаме увеличаването на органичния трафик, използването на брандирани ключови думи в текста на уебсайта Ви ще затвърди това, което сте и ще позволи на потребителите да Ви намерят директно онлайн. Тези потребители вероятно имат силно изразено намерение да направят покупка, така че използването на брандирани ключови думи Ви дава най-голям шанс да се уверите, че те ще намерят Вас, а не конкурент. Примери за брандирани ключови думи:

Дънки New Look
Черна тениска Asos
Блуза от Next

Брандираните ключови думи трябва да се използват в метаописанията и заглавията на страниците, както и в основния текст на уебсайта. Не прекалявайте с тях, както и с всичко, свързано с ключови думи, защото пренасищането с ключови думи е крайно нежелателно.

Защо са важни небрандираните ключови думи?

Основното нещо, което трябва да запомните, когато става въпрос за небрандирани ключови думи, е, че достигате до огромен брой потребители, които търсят продукти или заявки, свързани с Вашия бизнес, но не е задължително да са запознати с конкретната Ви марка или да знаят дали продавате този артикул. Така че целта тук е да използвате небрандирани, релевантни ключови думи, за да ги насочите към Вашия уебсайт.

Ключовите думи, които не са свързани с марката, са изключително важни за усилията Ви за органично търсене, тъй като имат способността да увеличат цялостната видимост на уебсайта Ви в SERP. Небрандираните ключови думи могат да обхванат стотици релевантни термини, които, когато се използват правилно и ефективно, привличат търсения висококачествен трафик. И така, какво имаме предвид под небрандирани ключови думи?

Ако сте компания, която продава почистващи продукти, ще се стремите да включите подходящи (релевантността е ключова тук), търсени в голям обем термини към съответните страници на Вашия сайт. Например терминът "почистваща машина за килими" има Х броя средни месечни търсения, така че като начало бихте искали да гарантирате, че той се използва на съответните продуктови страници. Можете да използвате инструменти като Google Keyword Planner, за да откриете обема на търсене на ключовите думи, или ако искате наистина да се задълбочите, провеждането на цялостно проучване на ключови думи е изключително полезно, за да видите какви възможности има за Вашия уебсайт.

Използването на небрандирани ключови думи може да работи добре и за клиентите в горната част на фунията. Отговарянето на заявки за търсене с чисто информационно намерение изгражда доверие и познаване на марката, така че може да уловите някои от тези потребители, докато се движат надолу по фунията към конверсия. Например уебсайт за почистване с блог може да иска да отговори на запитвания като "как да почистим под от дъски?" или "как да премахнем мазни петна от диван?". Можете да използвате това съдържание, за да добавите връзки към съответните продукти и да създадете съдържание, което наистина помага на потребителите.

Без значение на какво съдържание се спрете, уверете се, че сте направили проучване за това кои ключови думи са най-подходящи за текста и се уверете, че се насочвате към термини с приличен обем на търсене. Не усложнявайте твърде много съдържанието си, пишете за потребителя, а не за търсачките. Последната точка е особено важна, тъй като най-новата актуализация на полезното съдържание на Google е насочена към съдържанието, което е "първо за хората" и гарантира, че уебсайтовете създават висококачествено, подходящо съдържание, което ефективно отговаря на запитванията на потребителите.

Свържете се с нас днес, за да разговаряте с наш специалист и да научите повече за това как можем да помогнем на Вашия бизнес да използва SEO оптимизацията, за да привлече повече трафик и да спечели повече клиенти!

Свържете се с нас на тел: +359 2 850 53 64

Свързани статии