+359 2 850 53 64

Оптимизиране на сайта за гласово търсене

Излиза ли сайта Ви при гласово търсене?

Гласовото търсене набира скорост, а търсачките усилено работят по внедряването на все по-добри алгоритми за работа с глас. Взаимодейства ли сайта със Siri, Alexa и Cortana?

Гласовото търсене набира скорост и не трябва да забравяте да оптимизирате сайта в този аспект. Търсачките започнаха да внедряват гласовото търсене и след като 71% от потребителите вече предпочитат да задават въпроси чрез гласово търсене, няма връщане назад. Очаква се употребата на гласовото търсене постоянно да нараства, а ето и съвети, с които да се уверите, че сайтът Ви може да взаимодейства безпроблемно със Siri, Alexa и Cortana. В бъдеще няма да може да пропускате SEO оптимизацията за гласово търсене, защото то става все по-използвано.

Защо трябва да оптимизирате уебсайта си за гласово търсене?

Според Google гласовите търсения са "30 пъти по-вероятни като заявки за действие, отколкото текстовите търсения". Това означава, че искаме да намираме места и да купуваме неща чрез цифрови асистенти. Разбирането на това намерение на потребителите е от решаващо значение за оптимизирането на уебсайта ни за гласово търсене.


Изгответе добър план за действие

Тъй като използването на глас за търсене се увеличава, трябва да адаптирате бизнеса си както към настоящите, така и към бъдещите нужди на гласовото търсене. Това означава, че трябва да разработите стратегия. Трябва да оцените всички ключови думи, от които ще се нуждаете, съществуващото си съдържание и бъдещите си нужди. След това трябва да създадете ново съдържание.

Използвайте разговорни ключови думи

Кратките и неясни ключови думи не се съчетават добре със SEO оптимизацията и почти винаги е по-добре да използвате средни и дълги ключови думи - колкото по-конкретни са те, толкова по-добре. А гласовото търсене се реализира още по-добре. Трябва да използвате пълни фрази и въпроси, сякаш сте в нормален разговор с друг човек. Проучете ключовите си думи. Не забравяйте, че клиентите Ви ще използват гласово търсене, а не ключови думи. Това означава, че ще трябва да се справите с увеличената дължина на ключовите думи поради естеството на човешката комуникация. 
Така че вместо да се насочите към ключова дума като "торта за рожден ден с малини", трябва да се съсредоточите върху нещо като "знаете ли за надеждни доставчици на торти за рожден ден с малини?". Гласът няма за цел да Ви предоставя опции за резултати, а по-скоро Ви насочва към действието на продукта.

 

Създайте раздел с често задавани въпроси

Наличието на страница с често задавани въпроси на сайта Ви не подлежи на обсъждане, а потребителите винаги идват с въпроси, за които трябва да сте готови. Експертите също така съветват да създавате съдържание, което да удовлетворява нуждите на потребителите, и точно тук се появяват често задаваните въпроси. Можете например да изброите въпросите на една от страниците на сайта си и да ги последвате със съответните отговори.

Бъдете многоезични

Винаги ще се сблъсквате с потребители, които говорят повече от един език, и това е чудесна новина, защото сега имате разнообразни посетители от различни региони. При гласовото търсене трябва да се уверите, че качеството на превода на съдържанието Ви е точно. Също така трябва да сте сигурни, че звучите като надежден и авторитетен източник.

Създайте и попълнете профила си в Google My Business

Гласовото търсене е съобразено с местните условия, така че се уверете, че гласовите Ви резултати са винаги на първо място. А най-добрият начин да повишите класирането си е Вашият профил в GMB. Това е лесно, безплатно и всичко, което трябва да направите, е да създадете своя списък, да попълните цялата необходима информация и да изчакате одобрение. Това е всичко. Няма нужда от допълнителни обяснения.

Ангажирайте се с потребителите на социалните медии

Социалните медии също са подходящи за гласово търсене, а гласовите резултати често показват харесвания и споделяния от Facebook и Twitter. Уверете се, че имате активна страница в социалните медии, и постоянно се ангажирайте с аудиторията си. Колкото повече се ангажирате с потребителите, толкова повече хора ще Ви намерят по-късно чрез Cortana или друг гласов асистент.

Насочете се към въпросите на вашата аудитория


Повечето гласови търсения са под формата на въпроси. Помислете за запитванията, които хората отправят към Alexa, Siri или Google Assistant. Всички те са под формата на въпроси. Например: "Как да изкъпя кучето си?". Винаги се уверявайте, че имате подходящо съдържание, което отговаря на действията на Вашата аудитория.

Не се отказвайте от редовната SEO оптимизация


Когато се фокусирате върху създаването на страхотно съдържание и извършването на старата SEO оптимизация, вероятно ще се справите добре и в гласовото търсене. Ето защо уебсайтовете, които имат висока социална ангажираност, по-добро класиране и висок авторитет на домейна, се справят по-добре в гласовото търсене.

Гласовото търсене се превръща в следващата голяма сензация в индустрията за търсене. За да могат фирмите да останат на върха през 2022 г., те трябва да могат да извършват по-добра SEO оптимизация за гласово търсене в допълнение към обикновената SEO оптимизация. 

Добре и търсачките да започнат да разбират български език. Но и това ще дочакаме, нали?

Вижте също и нашите услуги по SEO оптимизация, които предлагаме.