+359 2 850 53 64

Как да изберем подходящо име на домейна си?

Популярни въпроси и отговори относно избора на име на домейн

Решили сте да имате собствен уеб сайт, даже вече сте избрали фирма, която да го изработи, но пред Вас продължава да стои изначалния въпрос: Какво домейн име да избера?

Знаем, че при изработката на нов уебсайт , изборът на домейнатова е една доста трудна задача - все пак, с него Вие ще представите себе си (респ. компанията си) в онлайн пространството, с него хората ще Ви търсят в Google, с него ще Ви споменават пред приятели.

За да направим избора Ви по-лесен, ще дадем отговори на основните въпроси, които всеки един бъдещ собственик на уеб сайт си задава, като посочим причините за направения избор.

И така, нека започваме.

Въпрос No.1: Трябва ли името на домейна да съвпада с името на уеб сайта?

Отговор: Да, трябва. Този отговор, може би, не е изненада за някои от Вас, но предполагаме ще се учудите, като разберете, че имената на някои (при това на не малко) уеб сайтове не съвпадат с името на домейна, дори и ако разработчикът е собственик на домейна.

Препоръчително е, обаче, Вие да не допускате това. Двете имена трябва да съвпадат, поради простата причина, че когато хората мислят за Вашия уеб сайт, те ще мислят за него, използвайки името му. Ако неговото име съвпада с интернет адреса му, те лесно ще попаднат на желаното място.

Въпрос No.2: Кое е за предпочитане - по-обобщаващо име, или да използвам името на бранда си?

Отговор: Предполагаме, че доста хора са на мнение, че трябва да изберат по-обобщаващо име за уеб сайта, като напр. „toys.com”, ако продавате играчки, например. Но замислете се - ако искате да купите на детето си нова играчка, на кого ще се доверите - на някой масов търговец или на уважаван бранд?

Поради тази причина, ние сме на мнение, че името на Вашия домейн трябва да съвпада с името на Вашия бранд. Името, което използвате, за да рекламирате продуктите си е името, което трябва да дадете на домейна си, защото то ще е първото, което хората ще напишат в Google.

Въпрос No.3: Какво име да предпочета за домейна си - по-дълго или по-кратко?

Отговор: Тук не можем да дадем еднозначен отговор, тъй като и двата варианта имат както силни, така и слаби страни. Но като основен съвет можем да Ви кажем: „Ако можете да изберете смислено кратко име, направете го. Ако, обаче, това не е възможно - потърсете такова с по-голяма дължина и съдържащо някоя от ключовите за бранда Ви думи.”

Въпрос No.4: Може ли името на домейна ми да съдържа тире („-„)?

Отговор: За да вземете правилното за Вас решение, помислете върху следните неща:

  • Когато някой иска да изпише домейна Ви в адрес бара на браузъра си, е много вероятно да го пропусне и да се озове на друг, конкурентен на Вас уеб сайт.
  • Търсещите машини различават по-добре ключовите думи, ако между тях има поставени тирета.
  • Много често се случва хората да изберат име във версия, която не съдържа тире, но този домейн вече да не е наличен.

Въпрос No.5: Мога ли да използвам множествено число, определителен член или притежателно местоимение в името на моя домейн?

Отговор: Ако домейн името, което сте избрали е заето, от компанията, най-вероятно, ще Ви предложат алтернативни форми. Напр., ако сте искали домейна website.com, а той е зает, могат да Ви предложат варианти, като:

thewebsite.com
mywebsite.com
websites.com

Въпросът е дали трябва да изберете някое от тях? Според нас, ако се спрете на някоя от различните възможности, трябва да внимавате, когато рекламирате уеб сайта, винаги да използвате пълното му име.

Що се отнася до множественото число, не Ви препоръчваме този вариант, тъй като шансът потребителите да пропускат пълното изписване на домейна, е много голям. И така, вместо на Вашия уеб сайт, ще се озовават на уеб сайта на конкуренцията Ви.

Въпрос No.6: Какво разширение да избера - bg, com, org, net?

Отговор: Отговорът тук е - зависи. Ако уеб сайтът или бизнесът Ви осигуряват услуга, която е пряко свързана с местната общност, като напр. агенция за подбор на персонал или фирма за доставки, то тогава, е по-логично, да изберете домейн с разширение “.bg”. Така хората лесно ще се ориентират, че става въпрос за родна услуга, което, всъщност, е тяхната цел.

Ако Вашият случай е по-различен от гореспоменатия, то Ви препоръчваме да изберете домейн с разширение „.com”. Повечето от интернет потребителите просто предполагат, че това е разширението на уеб сайта, който искат да намерят. Ако в крайна сметка се наложи да използвате друго разширение, внимавайте да рекламирате уеб сайта си с пълното му име, за да могат хората да го запомнят правилно.

В заключение, ще Ви дадем още един много важен съвет: ако бизнесът Ви е нов, изберете (и съответно купете) домейн името, преди да започнете изработването на своя уеб сайт. Не се опитвайте да го нагласите спрямо бизнеса си. Това обикновено не дава добри резултати, а смяната на домейна на един по-късен етап, в повечето случаи, води до загуба на посетители. Затова, не правете тази грешка.

 

Свързани статии