+359 2 850 53 64

Как да стартирате Вашия уеб сайт? - II част

Вашия сайт в онлайн пространството. Изработка, домейн, хостинг.

След като сте определили кои са основните цели на Вашия проект, трябва да изберете как ще изработите сайта си - сами или ще наемете фирма?

Как да стартирате Вашия уеб сайт: Да изработите уеб сайта си сами или да наемете фирма?

В интернет пространството, можете да намерите много безплатни или платени системи за изработка на сайтове, но трябва много да внимавате, когато вземате това решение. Това, което на пръв поглед изглежда, като по-лесен и по-евтин вариант, обикновено, не дава очакваните резултати.

Ако нямате опит в изработката на сайтове, дори и използването на популярна платформа, може да се окаже предизвикателство. Нейното разучаване, със сигурност, ще Ви отнеме време, а и за постигането на по-качественото решение, ще са Ви нужни известни познания по HTML.

Затова, въпреки че представлява известен разход, ние съветваме собствениците на бизнес, включително и на такъв от малък и среден размер, да инвестират и да наемат фирма, която да изработи сайта им. Трудно е да се дадат конкретни цифри за това колко ще струва един уеб сайт. Цената се формира от множество фактори - използвани инструменти, брой и сложност на функционалностите, брой на страниците на уеб сайта и т.н. Въпреки това, търсенето и намирането на фирма, която се занимава с изработка на сайтове остава по-добрият вариант, тъй като професионално свършената работа ще се отплати във времето.

Как да стартирате Вашия уеб сайт: Избор на име на домейна

Името на домейна е това, което хората пишат в лентата на браузъра, за да намерят даден уеб сайт. Основните неща, които трябва да имате предвид, когато избирате име на домейна си, са следните:

• Името на домейна трябва да е кратко и запомнящо се.
• Не използвайте числа.
• Не използвайте акроними или абревиатури.
• По възможност, използвайте популярни разширения, като .com, .bg и др.

Повече информация относно това как да изберете име на домейна си, можете да намерите в статията ни "Как да изберем подходящо име на домейна си?"

Как да стартирате Вашия уеб сайт: Избор на хостинг

Уеб хостингът представлява важна част от изработката и сигурността на всеки един сайт. Това е мястото, където Вашият сайт ще се „помещава” и откъдето ще поддържа връзка с интернет. Повечето малки бизнеси, освен тези, които не се занимават с уеб разработване, нямат възможност сами да хостват уеб сайта си. Затова е много важно да намерите надеждна уеб хостинг фирма.

Има 3 основни вида хостинг – споделен, собствен и cloud хостинг. Споделеният хостинг обикновено струва по-малко, но ако споделяте един сървър със сайтове, които често биват натоварвани с голям трафик, представянето на Вашия сайт може да пострада. При втория вид хостинг, Вие наемате отделен сървър за сайта си, но трябва да се приготвите да заплатите доста по-висока сума. Третият вид хостинг – cloud хостингът e сравнително нов вид хостинг, който позволява на сайтовете да работят в онлайн инфраструктура от сървъри. Cloud хостингът обикновено предоставя доста качествена услуга по отношение на бързина и мащабност, но хостването на информацията в „облака” повдига въпроса за сигурността на мрежата.

Основният съвет, който можем да Ви дадем за избора на хостинг, е да се спрете на вариант, който ще отговаря на нуждите на Вашия сайт. Консултирайте се с фирмата, която ще изработи сайта Ви, относно „тежестта” на функционалностите, които той ще притежава и изберете най-подходящото за Вас решение.

Когато избирате хостинг, трябва да помислите и за още няколко неща:

• Уверете се, че техническата поддръжка е 24/7.
• Прочетете мненията на клиентите и вижте какъв е техният опит с фирмата, отдаваща хостинг.
• Уверете се, че ще можете да разширите възможностите на Вашия хостинг план, ако изискванията на уеб сайта Ви се променят с течение на времето.

Следващата статия ще бъде последната от поредицата „Как да стартирате Вашия уеб сайт?”. В нея ще разгледаме още 3 основни въпроса, свързани с изработката на Вашия сайт – основни функционалности, създаване и управление на съдържание, маркетинг.

 

Изработка на уеб сайтове с responsive дизайнПовече...

Свързани статии