+359 2 850 53 64

3D принтирането, Amazon и онлайн пазаруването

Ще получаваме ли дигитални файлове, вместо направените от нас поръчки?

Неотдавнашното решение на Amazon да създаде витрина за електронна търговия за 3D принтирани продукти може най-сетне да стигне до широката общественост, но не по начина, по който си мислите

Ако погледнете набързо найлоново-пластмасовите продукти, предлагани от Amazon-ския 3DLT принтер, е много лесно да стигнете до заключението, че новата пилотна програма е само поетапен тласък към електронна търговия в Amazon. С други думи, Джеф Безос сега Ви позволява да си закупите дизайни за бижута по последна мода, направени от 3D принтер от Amazon.com, вместо чрез посреднически сайтове като Shapeways, Cubify или MakerBot. Вие ще имате възможност да поръчате дизайнерска пластмасова катарама за $18,26  и дизайнерско калъфче за iPhone 5 от Amаzon.com, заедно с Вашите книги, продукти за ливадата и модни артикули, и да ги получите с доставка от Amazon Prime.

Но това ли е всичко?

Amаzon, които откриха Магазин за 3D принтери с много аплодисменти през 2013г., може да експериментират с по-голяма концепция: 3D принтирането може да промени предлагането от страна на търговията на дребно, както и търсенето. С други думи, целта на 3D принтирането не се състои в предлагането на все повече и повече потребителски стоки в повече и повече категории, така че Amazon да направят още повече пари (макар че със сигурност е част от този план). То може да трансформира модела на онлайн търговията на дребно въз основа на нашите променящи се представи за недостига – недостиг на продукта, както и недостиг на „пространство на рафта” в дигиталния свят.

В сегашния модел на продажбите на дребно, интернет търговците, като Amazon, ги съхраняват в складове, и след това ги доставят възможно най-бързо и евтино, след като клиентите ги поръчат. Amazon има едно предимство пред традиционните търговци на дребно (т.е.на магазините на местна почва), защото може да предложи повече продукти с почти неограничено място на рафта, като по този начин предизвиква намаление на цената на своите продукти за потребителите. Вместо да харчи пари за скъпи складове от тухли и хоросан, Amazon може да се фокусира върху увеличаване на ефективността на своите складови операции с  цел да се увеличат продажбите на физически продукти.

В новия модел, обаче, 3D принтирането може да бъде използвано, за да не е необходимо Amazon да поддържа мрежа от складове в цялата страна, пълни с продукти, и да няма нужда да инвестира в безпилотни самолети за доставка на тези продукти. Теоретично един ден Amazon може просто да продава файлове с дизайна на даден продукт, който потребителят ще може да отпечата с 3D принтер в уюта на своя дом. Предполага се, че тези потребители също ще закупуват своите 3D принтери и консумативи за тях от магазина за 3D принтери на Amazon.

Именно заради това, новото 3D направление на Amazon за принтиране е толкова интересно. 3DLT, един от петте партньора, които Amazon е избрал, намекна, че в бъдеще потребителите просто ще качват или свалят 3D файлове с дизайни и ще ги изкарват на 3D принтери. Ежедневните потребителски продукти в крайна сметка ще последват пластмасовите играчки и пластмасовите бижута.В този радикално нов бизнес модел, Amazon ще продава файлове с 3D дизайни, 3D принтери и консумативи, но няма да продава реални продукти, както в момента ги наричаме. Потребителите ще печатат продуктите, а няма да ги купуват.

Голямата идея

Ние, разбира се, все още сме далеч от това бъдеще, в което продуктите се продават като дигитални файлове. Днешната реалност е, че си купувате 3D принтер за $ 1000, очаквайки да отпечатате електрически крушки и гуми, и в крайна сметка получавате лепкава каша. Все още е необходимо да имате изключително познание, за да създавате файлове с 3D дизайн, и дори известна доза търпение и умения, за да се научите как да използвате 3D принтер. Освен това, преди да се появи по-голямо разнообразие от материали за 3D принтери на разумна цена, бъдещето за потребителите ще се състои от найлон и пластмаса. И това ще доведе до нови опасения, че бъдещето на 3D принтирането е само в отпечатването на още и още пластмасови играчки.

Казвайки това, ние вече започваме да виждаме все по-креативни и иновативни начини за 3D печат, които се използват тези дни. Ние печатаме 3D части за самолети и автомобили, 3D къщи, 3D части от човешкото тяло. От тази гледна точка, е лесно да се види как Amazon продава файлове с дизайни за почти всичко - органични и неорганични продукти - от онлайн витрина в бъдещето. Точно както Amazon трансформира пазаруването на дребно, използвайки икономиите от мащаба, благодарение на Интернет, той може да бъде в състояние да използва 3D принтирането, за да трансформира пазаруването на дребно за пореден път.

Свързани статии