+359 2 850 53 64

Amazon: бъдещето е в безпилотните доставки

Онлайн търговецът тества летаталени апарати без пилот

Световният онлайн търговец разкри плановете си за нова услуга за доставяне на стоки, наречена Prime Air (Прайм Еър), която ще използва безпилотни летателни апарати, приличащи на хеликоптери.

Октокоптерите (octocopters) все още не са готови да летят. Джев Безос, CИO-то на Amazon, каза в 60-минутно интервю, че безпилотните летателни апарати ще бъдат готови до 4 или 5 години. Говорител на Amazon пък насочи вниманието към скорошна новина публикувана на сайта на компанията, която обещава въздушни пратки веднага след промяна във федералните закони. 

Тези закони могат да се променят още през 2015-та година. Видовете полети, предложени от Безос , все още не са разрешени. За разлика от съществуващите до момента апарати за въздушни пратки, тези ще са автономни -ще бъдат управлявани без пилот.

„Знам че изглежда като научна фантастика, но не е“, казва Безос в интервю за СиБиЕс. „Апаратът пуска пратката и Вие може да си я вземете, като скоростта за получаване може да бъде 30 минути“. 

Безос казва, че моделът безпилотни хеликоптери на Amazon (AMZN, Fortune 500), който се тества в момента, има обхват от 10 мили и може да носи багаж , който тежи до 5 паунда, каквито са 90% от предлаганите стоки. 

„Няма да работи за всичко“, казва Безос. „Няма да доставяме каяци или маси за рязане на строителни материали.“ 

Amazon дълго време използва иновативни методи за доставки, за да добие предимство пред другите търговци. Нейните складове, наречени центрове за изпълнение, са известни със своята ефективност. Компанията също така побърза да признае безплатния превоз на големи стоки и  в момента предлага безплатна доставка с плоска годишна такса. 

Други компании, като веригата пици Домино, заемат идеята за безпилотни доставки. Всички те трябва да  имат в предвид, че пратките могат да попаднат в нечии чужд двор, основният проблем според Безос.

Свързани статии