+359 2 850 53 64

7 съвета за по-добър SEO дизайн

Оптимизирайте дизайна на уеб сайта си за хора и търсачки

Един от най-предизвикателните моменти при създаването на уеб сайт е да се приложи подходящ дизайн за оптимизация за търсачките.

Обикновено при сайтове с тежък и тромав дизайн, оптимизацията е трудна. От една стана сайтът трябва да привлича вниманието на посетителите, но от друга трябва да бъде внимателно оптимизиран спрямо различните търсачки. Предлагаме Ви 7 съвета, които да Ви помогнат да намерите баланса. 

1. Придържайте се към опростена структура 

Уверете се, че линковете за навигация могат да бъдат проследени от търсачките. Добре е структурата на сайта да е опростена, но дизайнът трябва да се запази приятен за окото. Важно е не само търсачките да бъдат улеснени, но и посетителите на сайта Ви също трябва да могат да боравят лесно с него. 

2. Манипулирайте изгледа на текста, използвайки CSS 

Един от основните проблеми за дизайнерите е, че трябва да използват обикновен  текст (като тага h1(h1 tag)), докато графичният текст е по-интересен и атрактивен. Решение на този проблем е прилагането на CSS (Cascading Style Sheets), който използва обикновен текст и улеснява търсачките да изтеглят съдържанието. Текстът ще наподобява графичен и ще  промени значително изгледа на страницата. 

3. Интегрирайте хиперлинкове в картинките 

Ако в сайта Ви има много картинки, може да интегрирайте линкове в тях. Така всеки път, когато курсорът на мишката мине над изображението, окото на читателя ще се фокусира върху показващия се текст.  По този начин ще се спести много място, с което сайтът ще изглежда по-стилен и не толкова претрупан като  същевременно ще предоставя богата информация, която ще е достъпна за търсачките.

4. Експериментирайте с различни шрифтове

Съществуват стотици различни шрифтове, с които може да разнообразите текста си и да му придадете характер. Тези шрифтове може да наподобяват графичен текст, но всъщност да са обикновен текст, който се чете от индексиращите роботи. Те са отличен начин да замените използването на изображения и да опростите дизайна на страницата.  

5. Направете мобилна версия на сайта 

Все повече хора използват модерни мобилни устройства, за да сърфират в Интернет, което кара фирмите вече да създават и мобилни версии за сайтовете си. Затова е важно да създадете сайта си така,  че да може да се разглежда от мобилно устройство. По този начин ще го оптимизирате за търсачките и в допълнение ще видите как изглежда на различни устройства и платформи и дали е форматиран правилно. 

6. Сайтът се зарежда прекалено дълго

Понякога дизайнът на сайта може да е добър, но да изисква много време и ресурс за зареждане. Ако се сблъскате с такъв проблем най-добре се върнете към структурата на сайта и неговите елементи и редуцирайте тежките елементи. Времето са сваляне може да се афектира от много неща, като например времето за теглене на шрифта или голямата резолюция на изображенията.

7. Не се страхувайте да променяте 

Добре изработеният сайт може да Ви накара да се гордеете.  Опитайте различни дизайни и елементи, които най-добре отговарят на Вашите нужди.  Може да се наложи да се връщате и променяте неща многократно, но в крайна сметка важен е крайният резултат.Трудно е да се намери баланс между оптимизацията на търсещите машини и добрия дизайн, но следването на тези съвети ще Ви улесни в тази тежка задача.

Изработка на уеб сайтове с responsive дизайнПовече...

Свързани статии