+359 2 850 53 64

Краят на оптимизацията за търсачки (SEO)

И какво идва на нейно място?

Благодарение на скорошни промени в Гугъл (Google), оптимизацията за търсачки не е толкова могъща, колкото беше преди.

Но това не е проблем - вече съществува по-добър неин заместител - OAO (online audience optimization) или онлайн оптимизация за аудиторията.
 
Ако някога сте се опитвали да работите с оптимизация за търсачки, най-вероятно е имало момент, в който сте искали да захвърлите сайта си в най-близкото виртуално кошче за боклук, особено след като сте прекарали часове наред в измисляне на ключови думи, за да привлечете кликването на нечия мишка.
 
В такъв случай ще се радвате да чуете, че старомодната концепция за оптимизацията за търсачки е вече в историята. Google в голяма степен прекрати пренасищането с ключови думи и други подобни абсурди с промени в алгоритмите си през последните няколко години. След това Google направи търсенето защитено, което означава, че вече не може да видите какви ключови думи някой е използвал, за да стигне до сайта Ви.
 
Крайно време беше за тези промени, защото всички дребни, незначителни подробности отвличаха вниманието на предприемачите от това, което е наистина важно: осъществяването на връзка с потребителите. Новият акроним, който замества SEO (оптимизацията за търсачките), OAO (online audience optimization) или онлайн оптимизация за аудиторията, цели да осъществи именно тази връзка. Какво стои зад този акроним?
 

Добро познаване на аудиторията

В своя блог Брайън Кларк цитира големия Юджин Шварц, създател на множество вестникарски реклами, който казва:
„Четете всеки ден по един час. Четете всичко, освен това, което се отнася до Вашия бизнес. Четете глупости. Четете много глупости. Четете така, че всичко, което Ви интересува да остане в паметта Ви. Просто четете, просто четете, просто четете … Това е вашата аудитория. Това е техния език. Това са думите, които те използват.“
 
С това Кларк иска да покаже, че трябва да разберете езика и думите, които хората използват, за да знаете как да говорите с тях. Но Вие не трябва да познавате езика на хората, само защото така ще знаете как те търсят това, което предлагате, а и, за да разберете какво ги разсмива. Какво ги плаши. Какво е важно за тях. Как разсъждават. Докато не го направите, нямате друг избор, освен да боравите с думите с премерен риск. След като започнете да разбирате хората, вашите потенциални потребители, ще забележите, че вече Ви е грижа повече за тях. Следващото, което трябва да направите е:
Покажете, че Ви е грижа

Грижа ли Ви е за Вашето семейство или приятели? Ако е така, значи има множество случаи, в които ще направите определени неща, които знаете, че ще ги направят щастливи. Емоцията не е абстрактна концепция, а нещо което подбужда определен тип поведение. Нека същото нещо се случи с Вашата реклама, след като започнете да се интересувате повече от потенциалните си потребители. Лунда Рут изброява 9 стъпки, които според нея са важни за онлайн оптимизация за аудиторията:
 
1. Концентрирайте се върху марката
2. Бъдете последователни и ясни в стратегията и целта си
3. Хвърлете голяма мрежа
4. В същото време я хвърлете целенасочено
5. Насърчавайте участието на аудиторията
6. Използвайте игровизация и техники за привличане на внимание
7. Интегрирайте мобилни и социални стратегии
8. Не прекалявайте с пренасищането с ключови думи
9. Не обръщайте прекалено голямо внимание на подсмисъла
 
Може би ще откриете, че Вашия списък е същия. Може би ще се различава. Просто се убедете, че сте фокусирани върху клиентите и как да им предложите това, от което имат нужда. Същото е, като да влезете в магазин, в който хората Ви познават и са запознати с Вашите интереси и Вашия вкус. Това е всичко, към което се стремите и Вие.
 
Източник: inc.com

Свързани статии