+359 2 850 53 64

Google Webmaster Tools - II част

Search Traffic и Google Index

В предишната ни статия, посветена на Google Webmaster Tools разгледахме елементите Search Traffic и Google Index.

Днес продължаваме със Search Traffic и Google Index.

Google Webmaster Tools - Search Traffic

Search Queries

Top Queries

В Top Queries можете да видите колко импресии е получила всяка страница от Вашия уеб сайт; колко от тези импресии са станали кликове; процентът на импресиите, които са се превърнали в кликове и средното представяне на самия уеб сайт.

Функцията за сортиране Ви дава поглед върху това какво потребителите търсят и колко релевантни са били резултатите. Ако сортирате по импресии, ще видите кои от Вашите страници са получили най-много импресии. Броят на кликовете за тези импресии ще Ви каже колко релевантни са били въпросните импресии. Можете да използвате тази информация, за да предприемете промени, които ще доведат до увеличаване на броя на кликовете.

Освен по импресии, можете да филтрирате диаграмата по вид търсене (изображение, уеб или мобилно), по местоположение, по количество, по думи и по времеви период.

Като кликнете върху резултатите в списъка, ще видите информацията за всяка отделна страница или публикация, броя на импресиите, кликовете за всяка дата и процента на промяна за всяка една от тях.

Top Pages

В Top Pages се показват страниците, появили се в резултат на заявките. Получавате същата информация за импресиите, кликовете, CTR и средното представяне на уеб сайта Ви.

Links to Your Site

Тази секция показва колко линкове има във Вашия уеб сайт, кой домейн изпраща най-много линкове към Вас (с броя на линковете), кое от Вашето съдържание е линквано най-много (с броя на линковете) и как точно. Можете да кликнете върху всяка отделна секция, за да получите по-детайлна информация.

Това е добър начин да разберете кой притежава домейните, които линкват към Вашия уеб сайт, както и използвания anchor текст. Това Ви осигурява поглед върху това кои домейни Ви носят най-много трафик и до кое съдържание.

Internal Links

Това са линковете, които водят от една страница на Вашия уеб сайт към друга негова страница. От тази секция можете да разберете кои от тези линкове работят и кои не.

Manual Actions

Секцията Manual Actions Ви показва действията, които от Google са предприели, за да понижат или премахнат ръчно дадени страници или публикации, които използват спамърски техники.

Трябва да проверявате тази секция често, понеже може да има проблеми, за които да не сте наясно и които вредят на представянето на Вашия уеб сайт. Google не харесва спамърите и ако мислите, че на Вашия уеб сайт има подобно съдържание, трябва да го премахнете възможно най-бързо. Ако Вашият уеб сайт не се показва на същото място в резултатите от търсенето, както е било преди, може би, това е мястото, на което трябва да потърсите причината.

След като премахнете съдържание, което е предизвикало намесата на Google, можете да поискате преоценка.

Internal Targeting

Секцията Internal Targeting използва hreflang тагове, за да Ви покаже кои страници от уеб сайта Ви отговарят на предпочитания от потребителите език. Оттук можете да изберете кои страни да таргетирате.

Mobile Usability

От секцията Mobile Usability можете да видите всички проблеми с мобилната употреба на Вашия уеб сайт (ако има такива). Мобилните устройства увеличават потреблението си с всеки изминал ден и затова е добра идея да проследявате проблемите, на които евентуално можете да се натъкнете и да ги поправите възможно най-бързо.

Google Webmaster Tools - Google Index

Index Status

В Index Status виждате общия брой на интернет адресите от Вашия уеб сайт, които са били индексирани от Google за последната година. Този инструмент ще Ви покаже и броя на интернет адресите, където ботовете на Google са били блокирани от обхождане, както и броя на интернет адресите, които сте премахнали. Ако диаграмата Ви показва постоянно увеличаване, то тогава уеб сайтът Ви е регулярно обхождан и индексиран.

Обърнете внимание на внезапни спадове, както и на необичайно висок обем индексиране.

Google обикновено изпраща съобщение, когато бъде засечен проблем. Затова трябва да се уверите, че сте избрали опцията за получаване на такива уведомления.

Content Keywords

В Content Keywords можете да видите ключовите думи, които използвате най-често, колко техни варианта използвате и значението им за трафика на уеб сайта Ви. Когато кликнете върху дадена ключова дума, ще видите броя на появяванията на тази дума и в какви варианти. Освен това, Content Keywords ще покаже URL адресите на интернет страниците, които използват тази ключова дума.

Този инструмент е чудесен начин да анализирате употребата на ключовите си думи. Така например, ако ключовите думи, които използвате най-много, не се появяват на най-популярните Ви страници, то тези ключови думи, най-вероятно, се отразяват негативно на Вашият трафик. Не забравяйте, че употребата на ключовите думи трябва да е естествена. Претъпкването с ключови думи може да бъде отчетено от Google като спам.

Remove URLs

От Remove URLs можете да изпратите молба за премахване на дадена страница от индексирането на Google, като използвате дадените Ви насоки. Освен това, ще виждате интернет адресите, които сте поискали да бъдат премахнати, техния статус, вида на премахване и кога е било поискано. Само собствениците на уеб сайтовете могат да поискат да бъде премахнат даден URL от обхождането на Google.

Заключение

В следващата, последна статия, посветена на Google Webmaster Tools ще Ви запознаем със секциите Crawl, Security Issues, Improve Search Presence и техните под елементи. Очаквайте скоро!

Източник: elegantthemes.com 

Свързани статии