+359 2 850 53 64

Google Webmaster Tools - III част

Crawl, Security Issues и Improve Search Presence

В предишната ни статия, посветена на Google Webmaster Tools разгледахме елементите Site Dashboard и Search Appearance

Днес продължаваме с други секции - Crawl, Security Issues, Improve Search Presence.

Google Webmaster Tools - Crawl  

Crawl Errors

В Crawl Errors можете да видите грешките, получени по време на обхождането, при това сортирани по дата и по вид. Тук ще получавате информация и за сървърни грешки, леки 404 errors и неоткрити грешки. Грешките ще се визуализират чрез линк, response код и дата.

Обикновено 404 errors не се отразяват на класирането в Google, но могат да имат негативно влияние върху потребителското преживяване.

Този вид грешки могат да се дължат на много причини – печатни грешки, грешки при конфигурирането или javascript грешки. Вместо да се опитвате да поправяте всяка такава грешка, просто се фокусирайте върху тези, които се класират на челни позиции.

Поправете линковете. Ако трафикът Ви идва от линкове, в които има правописни грешки, можете да използвате 301 redirect, за да го насочите към правилната страница. Друг вариант е да се свържете с администратора на уеб сайта, от който идват тези грешно изписани линкове и да го помолите да ги актуализира.

Crawl Stats

От Crawl Stats можете да видите активността на ботовете на Google за последните 90 дни. Ще видите колко страници са били обходени, през кой ден е станало това, килобайтовете, които са свалени всеки ден и времето за сваляне на страница за всеки отделен ден.

Тази информация Ви показва представянето на Вашия уеб сайт. Ако забележите тенденция страница от Вашия уеб сайт да се сваля по-бавно от обичайното, означава, че имате проблем. Оттук няма да разберете какъв точно е проблема, но поне ще сте наясно, че има проблем и че трябва да проучите въпроса по-обстойно.

Fetch as Google

Оттук можете да тествате страниците на Вашия уеб сайт и да видите същите резултати, които биха видели и от Google. Можете да тествате скоростта на зареждане на конкретни страници или публикации. Това е чудесен инструмент, който ще Ви помага да разбере откъде идват проблемите, свързани с представянето на Вашия уеб сайт.

Robots.txt Tester

Този инструмент Ви позволява да тествате ботовете, които блокират страниците или публикациите, които не искате Google да обхожда. Трябва да кажете на бота кой URL искате да бъде тестван и след това трябва да изберете кой тестер да използвате.

Sitemaps

В секцията Sitemaps можете да видите списък с всички карти на сайта, които някога сте използвали. Тук ще можете да ги тествате, изтривате или добавяте. В допълнение, ще получавате и информация за грешки и предупреждения.

URL Parameters

URL Parameters Ви позволява да покажете на Google как да обхожда уеб сайта Ви по-ефикасно, казвайки му как да се справя с URL параметрите. Оттук ще виждате с кои URL параметри Google има проблем. Този инструмент не е толкова лесен за употреба и ако бъде конфигуриран по погрешен начин, ще накара страниците Ви да излязат от индексирането на Google. Затова, използвайте тази опция, само ако наистина имате нужда от нея.

Google Webmaster Tools - Security Issues

В Security Issues можете да видите всички проблеми със сигурността, които Google открива в съдържанието на Вашия уеб сайт. Освен уведомление за съществуващ проблем, ще получите и нужните за неговото разрешаване ресурси.

В тази секция можете да намерите информация и за това как да се справите със зловреден софтуер, попаднал на уеб сайта Ви. Ако попаднат на Вашия уеб сайт в момент, в който съществува такъв проблем, интернет потребителите ще бъдат предупредени. Ако проблемът продължи, Google ще блокира уеб сайта Ви.

Google Webmaster Tools - Improve Search Presence

За да подобрите представянето на уеб сайта си в резултатите от търсенето, в Webmaster Tools Google Ви дава няколко съвета.

Веднъж верифицирали уеб сайта, ще можете да:

  1. Добавяте всички негови версии (www и non-www).
  2. Да изберете предпочитаната версия (www или non-www).
  3. Да изберете целевата си държава.
  4. Да споделите достъпа си с колеги.
  5. Да добавите файл с карта на уеб сайта.

В допълнение, от Google Ви дават информация за това как да следите най-добрите практики. Използвайте тези съвети и със сигурност ще развиете навици, които ще Ви помогнат да създавате съдържание, което да се харесва на Google.

Заключение

В Google Webmaster Tools можете да намерите много полезни инструменти, които ще Ви помогнат да подобрите класирането и представянето на уеб сайта си. Като знаете какво представляват тези инструменти и как работят, можете да разберете как Google вижда уеб сайта Ви. Така ще получите възможност да го оптимизирате максимално добре.

Източник: elegantthemes.com

Свързани статии