+359 2 850 53 64

Как да изтрием от Google свързаната с нас информация?

И в каква степен е възможно е това?

На 13 май 2014г. Европейският съд прие решение, според което потребителите на Google могат да подадат молба, с която да поискат търсачката да премахне свързана с тях информация

Постановлението гласи, че от Google нямат право да свързват резултатите от търсенията с личните данни на хората. Това, обаче, се отнася само за изтриване на съответните линкове, но не и за премахване на самата информация. 

Ако от Google откажат да изпълнят молбата на потребителя, той има право да се обърне към съответните съдебни органи в страната, в която живее. 

Според европейските съдии, всеки индивид има право „да бъде забравен“, когато в интернет пространството се появи информация за него, която е „неадекватна, неуместна или вече не е релевантна, или прекалена във връзка с целта, поради която е била обработена или с оглед на времето, което е изтекло.“

Решението засяга и социалните мрежи, като Facebook и Twitter - те също трябва да се съобразяват с молбите на потребителите си, в които се настоява да бъде изтрито всичко, което те някога са публикували. Подобни молби хората могат да отправят и към компаниите, които притежават или работят с лични данни. 

Съществуват, разбира се, и известни притеснения, като тези, свързани със следната ситуация - какво трябва да направи Facebook, например, ако даден потребител поиска снимка с него да бъде изтрита, въпреки факта, че тя е заснета от друго лице, което иска да я задържи в собствения си профил?

Трябва да се има предвид, че резултатите от дадено търсене могат да не бъдат изтрити, ако става въпрос за публична фигура, при която изтриването на информацията може да е свързано с изпълнението на конкретни интереси. 

Решението на Европейския съд бе продиктувано от конкретна ситуация, случила се в Испания - в една от тамошните агенции за защита на личните данни е постъпило оплакване, свързано с резултат от търсене в Мрежата, който, във връзка с публикувано обявление за търг, показва личните данни на свързано с него лице. Това не е първият такъв случай в Испания - на нейна територия са регистрирани над 180 подобни оплаквания. 

Източник: telegraph.co.uk

Свързани статии