+359 2 850 53 64

Новият модулен телефон на Google - Ara

Смартфон със сменяеми компоненти и персонализирана визия

На конференцията на програмистите на Google на Project Ara в Санта Клара, Калифорния, моментът на разкритие донесе леко разочарование

Когато ръководителят на проекта Пол Еременко най-сетне разкри визията на Google за модулен смартфон (Smartphone), чиито компоненти ще могат да бъдат заменяни, той не отговори на очакванията на ентусиазираната тълпа. „Задръжте аплодисментите си”, предупреди той, обяснявайки, че устройството е било повредено предния ден. „Счупихме екрана и телефонът не може да се включи”. Това обаче, не беше достатъчно, за да разочарова присъстващите.

Project Ara е опит на Google да промени представата ни за клетъчния телефон, такъв, какъвто го познаваме днес. Вместо хардуер от стъкло и метал, които не могат да бъдат заменяни, новият телефон ще се състои от взаимно заменяеми компоненти (модули), които ще могат да се прикачват към слотове, поставени на гърба на телефона. Така потребителите ще могат сами да конструират телефоните си, според собствените си нужди и виждания. Смартфонът ще се произвежда само в три размера, като по този начин ще се избегне фрагментацията на устройства, с която в момента се бори Android. Google планира да пусне на пазара само сив модел на телефона, чиято базова цена ще бъде $50. За тази цена потребителите ще могат да си закупят само хардуерната рамка с дисплей, на която могат да започнат надграждане, чрез прикачването на различни модули. След като то приключи, крайната цена на телефона може да достигне повече от  $500. Целта на Google е да разработи хардуерна екосистема, която да се развива със същата скорост, с която и софтуерът, с който работи.

Най-меко казано, това е доста амбициозен проект. 

Повреденият прототип, представен на конференцията, крие известно предзнаменование. Той носи една от най-разпространените повреди на смартфона - счупения екран.  На теория, именно това е един от проблемите, които Ara ще реши. Но понеже конференцията беше проведена в Щатите, а телефонът произведен в Германия, нямаше начин модулът да се смени на място, и телефонът си остана просто един счупен апарат.

Това, от своя страна, насочва мисълта в по-различна посока. Когато Ara бъде пуснат на пазара, той ще има нужда от добра поддържащата мрежа. За да бъде на ниво поддръжката, продуктът трябва да разполага с много модули, както и с осигурен бърз и лесен достъп до тях.  За това, Project Аrа се нуждае от мрежа от магазини, от където потребителите ще могат да се снабдяват с модули, например с нов екран. Проектът се нуждае още от достатъчно програмисти, които да разработват модулите, за да поддържат мрежата от магазини в глобален мащаб.  

Google работи усилено, за да улесни работата на програмистите и хардуерните производители по проекта, но за много компоненти се нуждае от одобрението на Федералната комисия по комуникациите (FCC) – например за всички части, които използват радио честоти.

Всичко това прави светлото бъдеще на продукта доста несигурно. Ara  е проект на Групата на Google за авангардни технологии и проекти (ATAP group). Тя е създадена въз основа на философията и структурата на DARPA (правителствена агенция към Министерство на отбраната на САЩ) и е едно от малкото поделения на Motorola, които Google запази за себе си, преди да продаде компанията на Lenovo.

Честно казано, концепцията на Ara е фантастична. Кой не би искал някой ден да има възможността да принтира части от смартфона си вкъщи, като по този начин удължи живота му с 6 и повече години? Желанието на Google да опита да създаде нещо толкова амбициозно е похвално, особено в ерата на приложенията за смартфони и бързото забогатяване. Целите на Project Ara могат да променят индустрията, да дадат на хората повече контрол над собствените им мобилни устройства, и да ги освободят от годишната смяна на мобилните апарати. Неговата гъвкава платформа е подходяща за всеки, навсякъде, във всички сфери на живота. 

Или пък проектът може да се окаже катастрофа и обществен провал и да донесе срам на компанията. Желанието на Google да поема големи рискове и да прави високи облози, знаейки че може и да не успее, е забележително качество у една търговска компания. 

Конференцията на Project Ara е важна първа стъпка за тази инициатива. За първи път компанията примамва програмисти по този начин и излага техническата същност на проекта си. Тази година ще се проведат още две конференции, на които се предполага, че ще видим още модули и да се надяваме, работещи прототипи. Но каквото и да стане, това ще си остане една от най-вълнуващите истории в сферата на технологиите през следващата година.

Свързани статии