+359 2 850 53 64

Създаване на онлайн магазин – I част

Първи стъпки в онлайн търговията

Притежавате голяма компания, имате изготвена бизнес стратегия и опитен търговски екип? Или пък сте собственик на малка фирма с ограничени ресурси и персонал?

Независимо от ситуацията, едно е сигурно - увеличаването на продажбите и привличането на нови клиенти са Ваши приоритети. Но как да реализирате целите си? В съвременния информационен и високотехнологичен свят това не може да се случи, ако не изградите онлайн присъствие на бизнеса си.  

Онлайн магазините (Интернет магазините) добиха изключителна популярност през последните няколко години. Те са предпочитанo средство и от най-големите в световен мащаб брандове, като Adidas, Nike, Walmart, eBay, Amazon, Barnes and Noble, GoDaddy, Lenovo, Kodak, Sony, Toshiba, Skype, Vimeo и мн.др.

Изборът им със сигурност е оправдан. Но ние няма да Ви занимаваме с предимствата на това да притежаваш онлайн магазин. Те са достатъчно ясни. Решихме да създадем поредица от статии, в която да обърнем внимание на въпросите, които всеки един начинаещ онлайн търговец си задава - какво трябва да направя преди да „отворя“ онлайн магазин, как да го развия функционално, по какъв начин да привлека нови клиенти и как мога да анализирам постигнатите резултати?

В настоящата статия ще започнем с въпросите, възникващи още в началото на процеса. 

За какво трябва да помисля, преди да пристъпя към създаването на онлайн магазин? 

Най-напред, разбира се, трябва да изберете как ще развивате Вашата онлайн търговия (eCommerce) - дали само ще добавите количка за пазаруване (shopping cart) към фирмения Ви уеб сайт или ще предпочете отделна интернет услуга - създаване на чисто нов онлайн магазин. Изборът Ви трябва да зависи от следните условия: какъв магазин искате да управлявате, как предпочитате да реализирате плащанията и дали искате да добавите някакви по-специфични функционалности. 

Имайте предвид, че и двата продукта - количките за пазаруване и онлайн магазините - са налични в различни варианти: безплатни и платени. Разгледайте внимателно всички предложения и изберете това, което отговаря максимално на Вашите изисквания и възможности.

Добре, направих своя избор. Искам онлайн магазин, но не разполагам с достатъчно финансови ресурси. Какво да правя? 

Не се притеснявайте, голяма част от фирмите, предлагащи платформи за изработване на онлайн магазини, разполагат с open source версии (като Magento, Presta Shop, OpenCart, osCommerce) или такива на доста разумни цени. Разбира се, няма как да не отбележим факта, че по-ниската цена изисква известни компромиси с качеството и функционалността.

Open source версиите, обикновено, дават доста големи възможности за доразвиване, но изискват умения по програмиране.

Как да избера домейн и хостинг за своя онлайн магазин?

За да „добавите“ уеб сайт в интернет пространството, задължително трябва да разполагате с домейн и хостинг. При това, подходящо избрани домейн и хостинг - все пак, онлайн магазинът Ви ще стане неизменна част от Вашия бранд. 

Хостингът можете да изберете по следните критерии:

  • сигурно физическо съхранение на сървъра;
  • осигуряване на защита от външни атаки и пробиви;
  • водене на архив и създаване на резервни копия на съдържанието на онлайн магазина на отделен сървър;
  • регулярно синхронизиране на съдържанието, разположено на двата сървъра;
  • и др. 

Домейнът е името, с което Вашият онлайн магазин, респ. Вашият бранд ще бъде представен пред интернет потребителите. Затова, внимавайте, изберете домейн, който едновременно да представя бизнеса Ви, да съдържа подходящи ключови думи и да се запомня лесно. Това, със сигурност, ще Ви отнеме време. Затова, започнете да размишлявате върху името на Вашия домейн още от самото начало. Проучете конкуренцията, направете SEO анализ, а ако изпитвате затруднения, по-добре, се обърнете към услугите на уважавана компания, с доказан опит.  Това ще Ви донесе допълнителни разходи, но поне ще сте сигурни, че сте дали най-доброто начало на Вашия онлайн бизнес.

Как да избера подходящ дизайн на своя онлайн магазин?

Ако Вашата фирма/компания вече разполага с уеб сайт, препоръчително е, онлайн магазинът Ви да отразява неговия цялостен дизайн. В случай, че нямате бизнес уеб сайт, трябва да изберете такива цветове и фон, които да допълват логото Ви. Голяма част от фирмите, предлагащи платформи за изграждане на онлайн магазини, разполагат и с готови шаблони, които значително могат да улеснят работата Ви. За по-персонализирани резултати, обаче, са нужни познанията на специалист. 

Как трябва да изглеждат снимките на предлаганите в моя онлайн магазин стоки и какви трябва да са описанията към тях?

Тъй като предлагате стоки си онлайн, посетителите на Вашия магазин, не могат да ги видят или докоснат. Затова, приложените снимки трябва да представят конкретния продукт, максимално точно и в изчистена визия.

За целта, не е необходимо да наемате професионален фотограф. Просто имайте предвид следните неща: 

  • Използвайте поне 16-пикселов фотоапарат.
  • Погрижете се осветлението да е подходящо.
  • Използвайте т.нар. “light box” - кутия, с прикачени в нея крушки, осветяващи вътрешната й централна част.

Описанията на предлаганите от Вашия онлайн магазин стоки трябва да са кратки, но достатъчно информативни, с умерено количество прилагателни. Не бива да прекалявате и с похвалите относно качеството на стоката - те могат да имат обратен ефект. Отбележете цената, размера, цвета и възможните й употреби. 

Това бяха нашите въвеждащи съвети по темата за това „Какво трябва да знаем, когато създаваме онлайн магазин?“. В следващата статия от поредицата ще разгледаме въпросите, свързани със задължителните функционалности, които магазинът Ви трябва да притежава.  

Изработка на онлайн магазин с Магенто или (Magento 1 & 2)Повече...

Свързани статии